Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Sztárdömping a moziban

Ünnepélyes díszbemutatóra érkeztek a film- és színészvilág nagyjai szerda este a budapesti Mom Parkba. Bemutatták ugyanis Alföldi Róbert első, Nyugalom című nagyjátékfilmjét. Az ünnepélyes díszbemutatón az alkotókon, a szereplőkön kívül tiszteletüket tették a barátok, ismerősök, a film- és színészvilág nagyjai.

Alföldi Róbert 39. Magyar Filmszemle versenyprogramjába választott filmjére a jegyeladási adatok szerint ezrek voltak kíváncsiak, a díszbemutató vetítőtermei előtt is csak úgy kígyóztak a sorok. Alföldi Róbert szívélyes házigazda szerepét betöltve fogadta vendégeit, barátait. Gálvölgyi János feleségével érkezett, a hosszú sort kivárva üdvözölte a rendezőt. Hajós András utolsók között toppant be kedvesével a premierre, de még épp talált ülőhelyet az egyik vetítőteremben. A szintén első filmes Till Attila is kíváncsi volt „riválisa" munkájára.

A film végén az alkotók, szereplők megrendült közönség előtt hajoltak meg, a Nyugalom nézőkre gyakorolt hatását szinte tapintani lehetett a mozitermekben. Kepes András az est moderátoraként csak annyit mondott, köszöni a magyar filmgyártásnak, hogy ilyen alkotások születhetnek.Alföldi Róbert egész este fogadta a gratulációkat, válaszolt az újságírók, tv-riporterek kérdéseire. Udvaros Dorottya, Makranczi Zalán és Gryllus Dorka, a film főszereplői is jelen voltak az emelkedett hangulatú esten. De körülrajongták Hernádi Juditot és a film alapötletét adó könyv írója, Bartis Attila alig győzte fogadni a gratulációkat.

Alföldi Róbert első nagyjátékfilmjét, a Nyugalom című alkotást február 21-től vetítik a magyarországi mozikban. Bár a színész-rendező, Alföldi Róbert készített már tévéfilmet a Magyar Televíziónak – a Nagy Könyv Micimackóját, illetve Janikovszky Éva Kire ütött ez a gyerek? című regényének adaptációját –, játékfilmes rendezőként ezzel a filmmel debütál.

A Nyugalom helyet kapott a 39. Magyar Filmszemle versenyprogramjában. A főbb szerepeket Udvaros Dorottya, Makran-
czi Zalán és Gryllus Dorka alakítja. A film alapjául Bartis Attila kötete, A nyugalom című regény szolgált, a könyvből Alföldi Róbert és Garaczi László közösen írta a forgatókönyvet. A történet a rendszerváltás utáni években játszódik, ám a művészcsalád belső konfliktusai az előző érában gyökereznek. Weér Andor író együtt él anyjával, a valaha ünnepelt színésznővel, az anya őrült magánmítoszának fogságában. A nő tizenöt éve ki sem tette a lábát a lakásból; disszidens lányának levelei tartják benne a lelket, bár azokat valójában a fia írja. Érzelmi patthelyzet foglyai: szeretet és gyűlölet kötelékei láncolják őket egymáshoz. Ebbe a szituációba érkezik az erdélyi származású Fehér Eszter, aki a fiú számára a kitörés lehetőségét villantja fel, ám még messze van a vágyott nyugalom...

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresztény apa színészként, mindenkiért

Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész Az igazat mondd, ne csak a valódit című, istenes versekből… Tovább olvasom