Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Sebeők győriekkel készít lemezt

Tavasszal megjelenő raplemezét győri zenésszel közösen készíti a rapper-filozófus Sebeők János.

Több okkal is alátámasztotta Sebeők János, miért mondott azonnal igent a felkérésre, hogy legyen a győri médiabál egyik díszvendége. Mint mondja, az egyik legszínvonalasabb írás róla a Kisalföldben jelent meg, anno a könyvszalonon szeretettel fogadták az olvasók, s a tavasszal megjelenő raplemezét győri zenésszel közösen készíti.

– Megérkezve a Rába Hotel recepciójához, a KFT együttes tagjaival átölelve üdvözölték egymást, s örömmel nyugtázták, hogy mindnyájan ugyanarra a rendezvényre hivatalosak. Honnan datálódik a barátság?

– Korábban a KFT együttes felkért, hogy valamiképpen illusztráljam a Klón című számukat, amit egy robotos mozgással tettem meg, sőt, egy dalverset is írtam erre az alkalomra. A koncerten több zenész is látta a produkciót, s ennek kapcsán kaptam is felkéréseket. A Help együttes frontembere, a győri Pap Krisztián is látott fantáziát a közös munkában. A lemez már igencsak előrehaladott állapotban van, a stúdiómunkák befejeződtek, kora tavasszal várható a megjelenése. Az album címe Melorepp Sebeők lesz.
 
Homo ludens vagyok én is

Nem jár messze a valóságtól, aki a cím hallatán arra gondol, hogy sok munkát fektettünk bele, mert másfél évig érlelődött az anyag, viszont a szóalkotás a melodikus rapre céloz. Hangsúlyozom, nem Eminemet, az 50 Centet, Majkát akarom utánozni, ez egy új stílus, csak annyiban rap, hogy ritmikus szöveggimnasztika, ami melodikus refrénekkel van megfűszerezve. A két zeneszerző, Krisztián és Schuták László DJ, de a zenei motívumok nem jelentéktelen része saját kútfőmből pattant ki. Az albumon lesz egy balladisztikus, bluesos szám is, amely Győzikével való barátságunk lenyomata.

– Ha már Győzike szóba került, a Sztárvár című televíziós paródiában is együtt szerepelnek. Nyomon követi az eseményeket?

– Köztudott rólam, hogy nincs színes televízióm csak egy régi fekete-fehér készülék, szobaantennával. Videóm sincs, a csúcstechnológiában dúskáló barátaimnál sikerült néhány epizódot elcsípnem. Ez egy karikatúra, jópofa humoros vállalkozás, természetesen igazán sok köze nincs hozzám. Egyszer volt csak, amikor bementem a Sztárvárba, mint Ganxsta Zolee: csont alkoholistaként, önmagam ellenpontjaként, hiszen sosem iszom alkoholt. Ganxsta Zolee-ként szembenézni „önmagammal", aki nem is én vagyok, ...hát finoman fogalmazva: skizofrén helyzet, jobb helyeken gyógyítani szokták… Valódi őrültekháza.

– Filozófusként a show-bizniszben, nem egy szokványos felállás...

– A show-bizniszről elmondanám – akár értelmiségi barátaimnak is üzenve, hiszen ez egy folyamatos vita közöttünk, mennyire szabad ebben a világban és a bulvársajtóban megjelennem –, hogy én ezt egy társasjátéknak tekintem. Természetesen, mint minden műfajnak, ennek is vannak törvényei, szabályai. Ezen belül szeretnék eredetit alkotni, kissé másképpen játszani, mint a többiek, hiszen homo ludens vagyok én is. Karafiáth Orsolyát például a Kell egy pasi műsorban láttam, miközben ő a modern költészet egyik közkedvelt és elismert figurája.

Paparazzik kedvence

Vállalni a játékot teljes arccal, sokkal tisztességesebb dolog, mint azt a kétszínű játékot űzni, amit egyesek tesznek. Folyamatosan támadják a bulvársajtót, áldozatnak tüntetik fel önmagukat, miközben kihasználják a bulvársajtó adta lehetőségeket. Gregor Bernadettnek sokat segített, hogy bulvársztárrá vált, másfelől pedig szenved tőle.
Akikről mindennap úgymond „paparazzi"-felvételek készülnek, azok valamilyen módon felbiztatták a bulvársajtót, még ha éppen aktuá-
lisan idegesíti is őket valamelyik cikk.
Nekem az a tapasztalatom, aki ténylegesen nem akar szerepelni vagy le kívánja zárni a magánéletét a bulvársajtó elől, akkor ez megtörténik. Az ilyen típusú újságoknál sem hiénák dolgoznak. Elég csak említeni Boros Lajost, akinek például nem írnak a nőügyeiről. Mert nincsenek, kiegyensúlyozott házasságban él!

Tünde hálójában

– Kiszel Tündével igencsak jó barátok, hiszen a Tejben-vajban című televíziós műsorban ön mutatta be a hálószobáját...

– Még a Big Brother-házban ismerkedtünk össze, kapott meg az ő személyisége, amikor sírt: kitört belőle a kislánya, Donatella iránti „honvágy". Megnyugtattam, s lelkileg közel kerültünk egymáshoz. Akkor felvállaltam, hogy én az ő lovagja leszek. És azóta is lovagként védem a támadások ellen. Tünde egyfelől  ártatlan, másrészről pedig egy öntudatos, önmagát építő személyiség, egyfajta olyan erotikát is képvisel, ami számomra rokonszenves...

– Hallottam, milyen kedvesen beszélt Donatellával telefonon, úgy tűnik, megtalálták egymással a közös nevezőt...

 – Utóbbi időben Donatella szellemi fejlődésében robbanásszerű változások történtek, négy és fél évesen valódi kis hölgy lett belőle. Úgy szólít, hogy Jánoska bácsika. Az egyedüli, aki rajta kívül Jánoskának hív, az édesanyám. Ez nagyon meglepő. Leginkább Jani, János, Jancsi, Sebeők úr vagyok. Mint Tünde lovagja, el szeretném mondani a véleményemet a  „Hogyan mentsük meg Donatellát a túlkényeztetéstől?" című össznépi játékról. Én azt látom, talán egy kicsit túl van szeretgetve, de Donatella egy életrevaló, egészséges kislány. Ezért inkább azokra a csöppségekre gondoljunk, igyekezzünk őket megmenteni, akiket a szüleik bántalmaznak, éheztetnek, őket fel nem vállalva árvaházba rakják, így hát ne Donatelláért aggódjunk!

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kolompoló szódások, jegesek

A hatvanas években bizony csak a jeges járt olykor teherautóval, a szódást ló húzta, az ószeres… Tovább olvasom