Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Rajzold meg saját családfádat!

Soha nem volt nagyobb divat a családfaállítás, mint manapság. Most olyan módszert ismertetünk, amellyel mindenki könnyen, gyorsan megrajzolhatja a sajátját.

Előkészületek

Mielőtt nekikezdenénk a családfaállításnak, össze kell szedni a családtagjainkról – magunkról, a szüleinkről, az unokákról, az unokatestvérekről és azok családtagjairól – minden lehetséges adatot. Mindent írjunk fel, hiszen soha nem tudhatjuk, melyik információ lehet a későbbiekben hasznos. Minden családtagról vezessünk külön feljegyzéseket, így könnyen áttekinthetők lesznek feljegyzéseink. Szisztematikusan kidolgozzuk: írjuk fel a születési dátumot és helyet, a házasságkötés, a halálozás dátumát. A család legfiatalabb tagjaival kezdjük a munkát: unokák, dédunokák, unokatestvérek gyermekei. Tőlük haladjunk a nagyszülők, dédszülők felé. Nagyon sok jó könyv van a piacon, számos honlap foglalkozik a témával, ezeket tanulmányozzuk át.


Legyünk a saját detektívjeink!

Mielőtt nekiállunk a feladatoknak, kérdezzük meg családtagjainkat: van-e valaki, aki próbálkozott korábban a családfa felállításával? Ha igen, kérjük el tőle az adatokat, így nem kell duplán dolgoznunk. Majd kérdezzük meg a családtagjainkat rokonainkról, soroljanak fel mindenkit, akire csak emlékeznek. Ezeket az emlékeket jegyezzük is fel, ne hagyjuk, hogy elvesszenek a családi legendáriumból. Érdemes átnézni a régi családi fotókat, levelezéseket, medálokat, mindent, ami a padláson rejtőzhet. Ne ijedjünk meg attól, ha régi, elfeledett, kínos történeteket hallunk: minden családban vannak titkok, ezek még nem vesznek el családunk értékeiből.


Szörfözzünk a neten!

Az internet hasznos lehet, ha rokonaink adataira vagyunk kíváncsiak. A fiatalok zöme fent van közösségépítő portálokon, róluk ott tudunk leggyorsabban információkat keresni.


Kérdezni, kérdezni, kérdezni!

Mi a hivatása? Hol laktak a felmenői? Mettől meddig éltek abban a városban? Mivel foglalkoztak? Minden kérdésre keressünk választ, soha ne adjuk fel. Így lesz világos a családi történelem mindenki előtt.


Ha összeállt a kép

Annak, aki családja történetét kutatja, szélesebb, átfogóbb képe lesz felmenőiről. Arról, hogyan éltek és haltak, honnan származtak, arról, hogy honnan jött és hová tartozik. Ezért a családfaállítás nagyszerű lehetőség arra, hogy sokkal többet lássunk magunkból, azt, hogy valójában kik is vagyunk. Az információk egy része könnyen megszerezhető, a többiért dolgozni kell, de megéri. Ha készen vagyunk az adatgyűjtéssel, rajzoljuk meg a családfát – ennek kivitelezésére az interneten számos honlapon találunk iránymutatást.

Olvasóink írták

  • 1. tricse 2009. szeptember 01. 14:58
    „Erről az a reklám jutott eszembe amikor valamelyik humorista mondja,hogy egy szülői értekezleten a DNS-teszt mekkorát bonyolítana!:)

    Minek családfa----nehogy már jó feltépni régi sebeket,összekutyulni rokoni kapcsolatokat,mert ugyse az az igazi apja esetleg a dédinek aki a nevére vette és lehet a nagypapának is van több törvénytelen utódja.......Ugyanmár,felesleges időpazarlás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Proletárok és arisztokraták a magyar színházakban

Színház - ˝Azt kellene az egész elejére odaírni, így gondolta Tordy Géza 2009. nyár végén˝ –… Tovább olvasom