Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Presidance: új tánclépések az ezeréves úton

Hagyomány és cirkusz - A rendszerváltást követően sokan és sokszor mondogatták, hogy szükség lenne végre egy nagy, külföldön is eladható magyar táncmozgás-produkcióra, amely olyan tömegeket képes megmozgatni, mint például a Cirque de Soleil vagy Michael Flatley.
Egyértelműen a néptánc lehetett a kitörés, vagy a néptánc alapjaira építő modern táncszínház. Az Experidance úgy tűnt, jó irányt jelölt ki a populáris népi show műfajában. Az együttest számos országba meghívták, honi előadásai általában a fővárosban, a Nemzeti Színházban telt házzal mennek. Úgy tűnik azonban, eljött az idő, hogy a sikercsapatból egy újabb társulat lépjen színre.


A jövőbe tekintenek, a múltra építenek

Vári Bertalan, az Experidance meghatározó, Harangozó-díjas táncosa társaival úgy döntött, Magyarországon eddig egyedülálló művészeti színvonallal, lenyűgöző látványvilággal, Presidance névvel tör a hazai és a nemzetközi hírnévre.

A 2008 nyarán alakult Presidance társulat – amelynek első műsorát, a Hungarythm címűt javában próbálják az eddig Markó Ivánnak és Fesztivál Balettjének otthont adó, de már az új együttes székhelyeként működő MOM Művelődési Házban Budapesten – első műsorával jövő februárban mutatkozik be a nagyközönség előtt. Mint a csapat frontembere elmondta: „Az együttes célja, hogy a páratlan magyar kultúrkincset újszerűen felhasználva olyan XXI. századi produkciót hozzon létre, amely minősége és különlegessége révén az egész világon felkelti az érdeklődést Magyarország iránt, és képes egy új, pozitív országimázs kialakítására."

Akik a próbákból már láttak részleteket vagy ellátogattak az együttes honlapjára, hisznek ebben a küldetésben. A Presidance művészeti vezetője, Vári Bertalan nem csak saját, eddigi tapasztalatait foglalta össze a most készülő előadásban. A világot járta és kifejezetten a táncos produkciókat nézte meg. Melyek azok, ahol a közönség együtt él a bemutatott művel, ahol a tánc, a mozgás egy másik dimenzióba emelkedik? A példaképek között megtalálható a Cirque de Soleil, valamint Michael Flatley.

„Mindkét előadás látványos és önálló művészi érték. Hagyományokra építve nyújtanak olyan igazi értelemben vett cirkuszi előadást, amelyre oda kell figyelni."

Az ígért színvonalat jól jelzi a társulat válogatása és összetétele: az áprilisi castingon a Művészetek Palotájában az ország minden tájáról jelentkezők közül válogatták ki azt a 10 táncost, aki részt vehet a Presi-
dance társulatban. Legtöbbjük a Magyar Táncművészeti Főiskolán tanult és fiatal koruk ellenére rendkívüli és javarészt neves társaságoknál – Honvéd Néptáncegyüttes, Experidance – szerzett szakmai rutinnal rendelkeznek.


Népzene a Kerekes Banddel

A táncosokat a színpadon a Kerekes Band kíséri, amely autentikus, gyimesi és moldvai népzenét játszó együttesből hosszú és kitartó tanulás és örömzenélés folytán vált a hagyományos dallamokat a populáris könnyűzene legkülönbözőbb műfajaival ötvöző, egyedülálló stílust képviselő zenekarrá. Újításuk, hogy az autentikus magyar népzenét funk-, jazz-, rock-, pszichedelikus és elektronikus zenei műfajokkal társítva formálják egészen egyedi, általuk csak etnofunkként aposztrofált stílussá. Zenéjük átütő erejét az egymással máskor köszönő viszonyban sem lévő műfajok egymásba fonódása adja.

A Presidance színpadi világát az együtteshez csatlakozó artisták egészítik ki, akik cirkuszi elemeket csempészve a darab „sorai közé", nemcsak a szakmai ínyencségek iránt fogékony tánckedvelők, hanem minden, a szép iránt nyitott ember számára élvezhetővé és feledhetetlenné teszik az előadást.


Hungarythm

„Mi, magyarok semmiben sem különbözünk más nemzetektől, kicsit mégis mások vagyunk – mondja a Hungarythm filozó-
fiájáról Vári Bertalan. – Mi is szeretünk táncolni, zenélni, nagyokat mulatni. Mindennapjainkat öröm és bánat, élet és halál tánca járja át. Az évszázadok harca égett a zsigereinkbe, így ha nincs kivel, hát egymással harcolunk. Földünket vér és könny áztatta, mégis imádunk nagyokat nevetni és imádunk élni!"

A Hungarythm kétszer ötvenperces produkciója a tánc, a zene és a cirkusz elemeit felhasználva invitálja nézőit egy felejthetetlen utazásra, amelyben felvillannak történelmünk fontos állomásai, bepillantást nyerünk az emberek érzés- és érzelemvilágába, hol könnyek között, hol ámulatba esve, hol pedig nagyokat nevetve ismerünk önmagunkra és látjuk meg saját sorsunkat.

A produkció nem csak koncepciójában lesz egyedülálló: a teljesen interaktív rendezésnek köszönhetően a nézők valóban az előadás résztvevőinek, az élmény egyenrangú részeseinek érezhetik majd magukat. A darabot speciális helyen, a budapesti XII. kerületi Csörsz utcában, az egykori MOM teljesen felújított, 700 főt befogadni képes színháztermében rendezték, ahol a jövő februári ősbemutató után havonta tíz alkalommal lesz látható a Hungarythm. A tervek szerint azonban érdemes igyekezni, ugyanis a jövő szezon után a társulat szinte kizárólag külföldön, a világot járva lép majd színpadra.


Lélegzetelállító látványvilág

„Előadásunk nem a szakmának szól, hanem az ínyenc és igényes közönségnek, akik meg fogják benne találni azokat az értékeket, amik számukra is egyedülállóvá teszik majd a társulatot" – mondja a Presidance ügyvezető igazgatója, V. László Ádám. A produkció nemcsak belső értékeiben, de külsőségeiben is egyértelműen azt sugallja, hogy itt teljesen másról van szó, mint a megszokott, közhelyes „magyar" értékek sulykolásáról. A Magyarországon eddig ismeretlen, háromdimenziós fénytechnika és a táncosok mögött elhelyezett LED-fal mind azt jelzik, hogy a magyar kultúra hagyományos elemei, megfelelően újraértelmezve, a huszonegyedik században is korszerű jelentéssel bírnak. Ugyanezt az érzetet erősítik a színpadon látható egyéb interaktív díszletek, a rendkívül erős látványelemek és a díjnyertes Forgó Diána Napsugár által tervezett jelmezek is. A Presidance látványvilágának erejét jól mutatja, hogy a társulatról Berki Bea által készített stúdiófotók egy rendkívül nagy amerikai fotópályázat shortlistjére is felkerültek.

Olvasóink írták

  • 1. Zozi 2008. szeptember 21. 19:40
    „Végre egy új társulat amelynek - a leirtak alapján- valóban esélye van a világhirnévre. Reméljük nem csalódunk. Kiváncsian várjuk a fellépést...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csodálatos természet!

Nyár eleje óta tart a Vasárnapi Kisalföld és a kisalfold.hu közös játéka, mellyel megyénk természeti… Tovább olvasom