Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Patrick Swayze, Halle Berry és David Caruso magyar hangjai

Kautzky Armand szinte már a barátjának érzi James Bondot. A napokban elhunyt Patrick Swayze-nek is több filmben kölcsönözte hangját a színész.

Pikali Gerdát megviselte a Szörnyek keringője című film, amelyben ő Halle Berry magyar hangja. Kőszegi Ákos pedig minden mozdulatát előre tudja David Carusónak, a Miami helyszínelők főszereplőjének. Legendássá vált szinkronszerepeikről kérdeztük a művészeket.


A nevem Bond, James Bond

˝A nevem Bond, James Bond˝ – ez Kautzky Armand kedvenc mondata.

– Nem véletlenül lett a szófordulat számomra a legkedvesebb, ezt mondtam el a legtöbbször. Rendezvényeken gyakran kérik tőlem, hozzám nőtt, csakúgy, mint Pierce Brosnan karaktere. Minden filmjét én szinkronizáltam, az összes 007-es szerepet tolmácsoltam, de a Mamma Mia!-ban nyújtott alakítását is én osztottam meg a magyar közönséggel.


Nagyon jó színésznek tartom, szinte már baráti a viszony közöttünk – fejtette ki Kautzky Armand a szinkronmunkák során hozzánőtt karakterről kialakult véleményét. Annyira kiismerte a hollywoodi sztár eszköztárát, hogy munka közben sokszor már tudja, hogyan fog megfordulni, gesztikulálni. Elmondta, így volt ez Tom Cruise-zal is. Amikor elkezdett filmeket szinkronizálni, az első tíz évben az ő karaktereinek kölcsönözte a hangját. A híres Cocktail című film volt az első komoly szinkronszerepe.


Mindig tudta, Tom mikor villantja ki névjegyévé vált, híres mosolyát. – Érdekes, Tomot és Pierce-t nagyon jól kiismertem a hosszú évek alatt, de például Ralph Fiennes számomra megismerhetetlen. Az angol betegben kölcsönöztem neki a hangom, már számtalanszor láttam, nagy kedvencem a film, de az arca rezdüléseit nem tudom megfejteni – mesélt tapasztalatairól a színész.

– Mindig karakteres, sármos színészek bőrébe bújik. Véletlen? – kérdeztük a Madách Színház 44 éves művészét.

– Születési ˝rendellenesség˝: a színpadon is ezek a szerepek találnak meg. Ezekben érzem jól magam. A múltkor egy étteremben ültünk, amikor egy hölgy odaszólt a szomszéd asztaltól: imádom a hangját. Ilyenkor kicsit zavarba jövök, de nagyon jólesik. Egy Schwarzenegger-filmben, Az utolsó akcióhősben a baltás gyilkos hangja voltam. Próbáltam elhitetni magammal, hogy ez is én vagyok, de rájöttem: nem így van. Annyit kellett ordítani, hogy teljesen berekedtem. A South Park készítőinek felkérését pedig visszautasítottam: a rajzfilmben nem találok fantáziát, ráadásul túlságosan szabadszájú – mondta. Megtudtuk, az animációs film, például a Shrek nagyon jó fejlődési lehetőség. Rengeteg stiláris dologban, többek között a túlzásokban ad gyakorlási teret.

Kautzky Armand elárulta, húsz év alatt sok mindent kipróbálhatott, arra vágyik még, hogy nagy klasszikusban, mondjuk egy Shakespeare műből készített filmben bizonyíthasson. Azok, akiket elkápráztat mély, sármos hangjával, a Született feleségekben hallhatják őt: Mike Delfino szólal meg a hangján.


Ezt a műfajt nem tudja minden színész

Pikali Gerda gyakran adja hangját Halle Berrynek, Eva Mendesnek és Kate Hudsonnak. De többször hallhattuk Charlize Theron és Hilary Swank bőrébe bújva. A vásárhelyi születésű színésznő elárulta: a több kategóriában is Oscar-díjjal jutalmazott Szörnyek keringője című alkotás megviselte. A hatása alá került, mindössze kétszer szánta rá magát, hogy megnézze.


– Öt órán át szinkronizáltam, annyira sokat kellett kiabálnom és sírnom, hogy hangszálgyulladást kaptam. Jólesett, amikor a forgalmazó a munka után azt mondta: hangban erősítettem a színésznőt.

És az sem véletlen, hogy Halle Berry megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscart: nagyot alakított a filmdrámában. A P. S. I Love Youban Holly története is hasonlóan hatott rá. Hilary Swank bőrébe is szívesen bújt. 130 tekercsből állt a film, a 110.-nél elpattant a húr, annyira magával ragadta a téma.


– Szeretek szinkronizálni, több mindenre – az olvasásra, a filmre, a színész gesztusaira és a füleden lévő hangra – kell egyszerre figyelni. Ezt a műfajt sem tudja minden színész művelni, nekem is több évbe telt, mire igazán belejöttem.


A jó színészek a kedvenceim

Kőszegi Ákos színművész azt tapasztalja, nagyon kedvelik a CSI: Miami helyszínelőket a nézők. Ő maga pedig már minden hanglejtését, mozdulatát előre tudja David Carusónak, azaz a vörös hajú Horatiónak.


Mondhatni, rá tud hangolódni. A színész gyakran szinkronizálja Tom Hankst és Samuel. L. Jacksont is. A Gyűrűk urában Brad Dourif magyar hangja. A mostanság szintén népszerű 24 című sorozatban pedig Kiefer Sutherlandet szólaltatja meg. Arról kérdeztük, az említettek közül melyik a kedvenc karaktere. – A jó színészek a kedvenceim. És ők azok. Sosem érdekel, hogy negatív vagy pozitív-e a figura, szeretném a leghívebben visszaadni hangban – fogalmazott Kőszegi Ákos.


Elmondta: nagyon kevés ideje van sorozatokat nézni, de meg tudja érteni, ha valaki rabjává válik egy jó sorozatnak. A helyszínelők és a 24 című sorozatban sok a véres, durva jelenet, de munka közben ez őt egyáltalán nem viseli meg, el tud vonatkoztatni. Elmesélte: mostanában már elég gyakran felismerik őt vagy csak a hangját. – Látom az emberek szemében a csillogást, és ez jólesik – tette hozzá.


A Dirty Dancing örök klasszikus marad

Kautzky Armand a számára kedves filmeket számtalanszor képes megnézni. Így van a romantikus filmek klasszikusával, a Dirty Dancinggel is. Húsz éve készítették, de akárhányszor valamelyik csatorna a műsorára tűzi, leül a tévé elé, mert mulatságos hallania az akkori hangját Patrick Swayze szerepében.
Nosztalgiázik. – Patrick Swayze nagyszerű színész volt, a Ghost is egy felejthetetlen, fantasztikus filmje. Sok filmjében én voltam a magyar hangja, nagy veszteség a filmvilágnak, hogy eltávozott közülünk. Mindig szomorúsággal tölt el, ha egy igazán jó színész itt hagy bennünket – mondta a magyar színművész.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsúzik a fájdalommentes várók fogorvosa

Dr. Piskóty Gábor másfél emberöltőn keresztül több ezer szigetközi páciens fogait kezelte… Tovább olvasom