Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Összefogják a kamaramuzsikát

Először van Győrben kamarabérlet, a Győri Filharmonikus Zenekar a kamaramuzsikát kívánja felkarolni a Flesch Károly-bérlettel.

Az öt koncertből álló programsorozat első hangversenyét már megtartották, s szinte jelképezi a kezdeményezést, hogy ebben a néhány fős Bolero Fúvósegyüttes működött közre.

A nagyzenekari muzsika alapja a kamaramuzsika – ez az alapvetése a győri filharmonikusoknak. Fűke Géza, a társulat igazgatója szerint a városnak több kiváló kamaraegyüttese is van, de ezek mögé nem állt nagyobb szimfonikus zenekar. Csak néhány ismert példa: a Győri Ütőegyüttes, a Cant’ Art, a Győri Klarinét Együttes, a Bolero Fúvós-együttes mind abba a körbe tartozik, amely akár évtizedeken keresztül méltó hírnévre tett szert, de nagyobb hangversenysorozatot nem tarthatott. Az igazgató úgy vélte: a legnagyszerűbbeknek sincs ma más megjelenési lehetőségük, mint az, hogy az egyes fesztiválokon vállalt fellépések mellett céges rendezvényeken vagy kiállításmegnyitókon adjanak – tíz-húsz perces – koncertet.

A Bolero Fúvósegyüttes lemezfelvételt készít. Vukán György a zongoránál. A két éve felvett lemezen a zongorán és szintetizátoron közreműködő Vukán György műveit játssza az együttes.
A Bolero Fúvósegyüttes lemezfelvételt készít. Vukán György a zongoránál. A két éve felvett lemezen a zongorán és szintetizátoron közreműködő Vukán György műveit játssza az együttes.

A Flesch Károly-bérlet keretei között a hátralévő négy előadást februártól májusig tartják, a győri Széchenyi-egyetem zeneművészeti intézetének tanáraival és növendékeivel. Berkes Kálmán művészeti vezető elmondta: a koncepció lényege, hogy a hangversenyek során egy klasszikus és egy huszadik században alkotott, magyar szerző művét adják elő. Kezdetnek Mozarttól és a nyilván kevésbé ismert Seiber Mátyástól adtak elő két szerenádot. Seiber egyébként Kodály növendéke volt, s műve egy zeneszerzői versenyen annyira megnyerte a zsűriben ülő Bartók Béla tetszését, hogy amikor nem nyert a darab, Bartók otthagyta a bizottságot és elviharzott – mesélte Berkes Kálmán.

Ami a Győri Filharmonikus Zenekar egyéb programjait illeti: november 21-én a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének tart operettműsort, december 13-án pedig a nyugdíjasoknak ingyenes hangversenyt. Ez utóbbi érdekessége, hogy a zenekar már nyugdíjas tagjai is felléphetnek.

Előző nap, 12-én a Richter-bérlet keretében Verdi ˝Traviatáját˝ adják elő a Magyar Állami Operaház művészeivel, ezenkívül karácsonyi és szilveszteri műsorra is készülnek még idén a zenészek, de ezeket Sopronban és Bécsben rendezik.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem veszik el a nagyvárosban

New York, a Broadway, a Times Square, a Szabadság-szobor – mind-mind álom egy magyar fiatal… Tovább olvasom