Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Olimpia a szenvedély jegyében

A téli olimpiára szóló belépők több mint 35 százaléka, csaknem 370 ezer jegy, még gazdára vár.

A franciaországi Chamonix-ban 1924-ben rendezték az első téli olimpiát – igaz, a versenyzők akkor még nem tudták, hogy ötkarikás játékokon vesznek részt, a viadalt ugyanis csak később nyilvánították olimpiának –, február 10. és 26. között Torinóban már huszadik alkalommal gyűlnek össze a téli sportok szerelmesei.

Érdekesség, hogy a téli olimpiára szóló belépők több mint 35 százaléka, csaknem 370 ezer jegy, még gazdára vár. Az érdeklődők eddig megközelítőleg 630 ezer tikettet vásároltak a havas-jeges sportok seregszemléjére, és kiemelkedő  eseményeken garantált a telt ház.  „A mostani állapotot pozitívnak tartjuk, főleg, ha összehasonlítjuk az adatokat a 2004-es athéni nyári olimpiával. De mi az utolsó pillanatok országa vagyunk" – fogalmazott Cesare Vaciago, a szervezőbizottság igazgatója.
 
A láng útja

A játékok fontos kiegészítője az olimpiai láng, nincs ez másképp Torinóban sem. A fáklyát november 27-én, a hagyományoknak megfelelően az ókori játékok helyszínén, Olümpiában gyújtották meg, majd ezt követően 2006 km és 534 váltás után Fani Halkia, a női 400 méteres gátfutás tavalyelőtti ötkarikás győztese futott be vele az első újkori olimpia központi arénájába, az athéni Panathinaikos-stadionba.
A becses kincset egy olasz katonai gép szállította a görög fővárosból a római Ciampino repülőtérre, amely még két órával az érkezése előtt is le volt zárva bombariadó miatt.

A december 8-án indult olimpiai láng nemrég Velencébe érkezett.  A fáklyát a híres lagúnákon át gondolával vitték, további útja során a szomszédos országok – San Marino, Szlovénia, Ausztria, Svájc és Franciaország – egy-egy települését is érinti a váltófutás, mielőtt február 10-én a téli játékok ünnepélyes  megnyitójára Torinóba érkezik.
A 11.300 kilométeres staféta során 10.001 futó adta, illetve adja  kézről kézre a fáklyát, amely Olaszország valamennyi tartományát  érintve, 140 városban járult, járul hozzá az olimpiai hangulat  erősítéséhez. A stafétában magyarok is „szóhoz jutnak", ők 2006. január 29-én veszik majd kézbe az olimpiai fáklyát, hogy végigfussanak vele a számukra kijelölt távon, az északon fekvő Bergamo városában. A csapat tagja többek közt Béres Alexandra korábbi fitnesz- világ-, Európa- és magyar bajnok, háromszoros curling magyar bajnok, valamint Gyulai Miklós, a magyar bobválogatott alapító tagja. Érdekesség, hogy a váltófutócsapat két tagja úgy nyerte a részvételt, Papp Eszter és Rajnai Tamás a „Ki vigye a lángot?" kampány győztesei.

Sok műhó semmiért?

Torinót és az ott lévő jeges versenyhelyszíneket, valamint a távolabbi létesítményeket vörös és kék színek uralják majd. A  vörös a szenvedélyt, a kék a jeget, az égboltot és az éjszakát  kívánja jelképezni. A méretekre jellemző, hogy többek között hétezer zászló és 28  ezer óriásplakát jelenti majd az említett olimpiai köntöst. A dekorálást már elkezdték: először Torino repülőterét, a  lingottói sajtófőközpontot és jégcsarnokot, valamint a három olimpiai  falut „öltöztetik fel".

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága szerint  nem kell attól tartani, hogy a torinói téli játékokon a kevés hó miatt elmaradnak az alpesi számok. „Az olimpia versenyhelyszínein a természetes hónak annyi a jelentősége, hogy jól mutat a háttérben a televíziós közvetítéseken,  illetve szép fényképeket lehet róla készíteni" – mondta Gilbert Felli, a NOB-vb tagja. „A versenyek megrendezését egy olimpián nem  befolyásolhatja a lehullott hó mennyisége."  A nemzetközi síszövetség korábban aggasztónak nevezte a  hóhelyzetet. Állásfoglalása szerint, ha kevés a hó, a sportolók  testi épségének védelme érdekében nem szabad megrendezni a  versenyeket.

Persze aggodalmaskodók mások is akadtak. Az állatvédők például azt követelik, hogy a torinói téli olimpiára utazó norvég küldöttség  formaruhájáról távolítsák el a kapucnit díszítő szőrmét. A norvég sportvezetők rábízták az olimpikonokra, hogy leveszik-e a díszt.
 
Búcsúdal Bocellitől

Előzetes becslések szerint a televíziós közvetítés jóvoltából mintegy kétmilliárd néző követi majd figyelemmel a torinói téli játékok záróünnepélyét. Az ünnepély során a hagyományoknak megfelelően a következő téli játékok városának, a kanadai Vancouvernek a polgármestere, Sam Sullivan veszi át az olimpiai zászlót.

Rendeltünk jegyet hokimeccsre

Olaszországból egy ott élő győri olvasónk, Anikó küldött helyzetjelentést.

„Pár héttel ezelőtt sokan aggódtak azért, hogy a tüntetések zavarni fogják a torinói téli olimpiai játékok lebonyolítását. Több ezer ember tiltakozott ugyanis Piemonte tartományban a Torino–Lyon gyorsvasút megépítése ellen. Az elmúlt hetekben többször beszüntették a munkát a fémipari dolgozók is, mert több mint egy éve nincs kollektív munkaszerződés az ágazatban. Autópályát, vasútvonalakat zártak le, nagygyűléseket szerveztek, de mára sikerült a feleknek megegyezniük. Szintén emiatt sztrájkoltak a közlekedési alkalmazottak, s az akciót továbbra is folytatják a légi közlekedési dolgozók, a vasutasok is. Terveznek sztrájkot az orvosok is.

Pár nappal ezelőtt azonban a szakszervezetek és a kormány megállapodott abban, hogy az olimpia idején, január 31. és március 23. között nem szerveznek sztrájkot. (A torinói olimpiát február 10–26. között bonyolítják le, a paralimpiát pedig március 10–19. között.) Az olimpia egyébként 54 ezer új, maradandó munkahelyet teremtett a körülbelül 4 millió lakosú, Franciaországgal határos
Piemonte tartományban, elsősorban a turizmus és a szállodaipar területén.
Most kicsit sajnálom, hogy nem Torinóban lakom, hiszem több ezer önkéntes is közreműködik majd a rendezvényeken. Az interneten lehetett jelentkezni 10–99 éves korig, több mint 200 különböző feladat elvégzésére, s a szükséges létszám kétszerese, több mint 40 ezer lelkes önkéntes jelentkezett a rendezők felhívására.
Terveztem, hogy elmegyek a műkorcsolyagálára, a nyitó- vagy a záróünnepségre, de szó szerint meghökkentem a jegyárakon. Megrendeltük viszont a jegyeket – az interneten pár perc volt csak – egy február 12-i női jégkorongmérkőzésre, mert nem sok esély van arra, hogy még egyszer egy olimpián nézőként részt vegyek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kolompoló szódások, jegesek

A hatvanas években bizony csak a jeges járt olykor teherautóval, a szódást ló húzta, az ószeres… Tovább olvasom