Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Nyuszicsalád Sopronból

Meglepetés címmel a húsvéti ünnepkört középpontba állító gyermek-CD jelent meg a napokban.

Olyan album, amely az első pillanattól kezdve kicsik és nagyok kedvencévé válik, és amelyet a szülők, nagyszülők is szívesen hallgatnak.

A lemez több szempontból is kötődik Sopronhoz. A zeneszerző T. Horváth József előadóművész, számos lemez szerzője, közreműködője, a lemezen szereplő mese szerzője pedig Tranta Julianna soproni festőművész. Az album egyik főszereplője a szintén soproni származású Kováts Adél, a másik főszereplője Reviczky Gábor.

Az album Tranta Julianna három esztendővel ezelőtt megjelent mesekönyvére épül, amelyben egy nyuszicsalád húsvéti kalandját meséli el. A négygyermekes festőművészhez mindig közel álltak a rajzfilmfigurák, a mesék, Pécsett évekig rajzfilmtervezőként is tevékenykedett. Miközben annak idején megálmodta a nyuszicsalád történetét, máris szemei előtt látta a kedves figurákat. Érezte, hogy ez a kedves történet megzenésítés után „kiált". Fantáziát látott ebben T. Horváth József is, aki megzenésítette a dalokat. Már csak a közreműködő színészek kiválasztása volt hátra. Kováts Adélt már iskoláskorából jól ismerte a mese szerzője, Reviczky Gábort pedig a színésznő ajánlotta. Aki már hallotta a lemezt, jól tudja: mindkettőjük remek választás volt. A népszerű színművészek több mint egy tucat szereplőnek kölcsönzik a hangjukat, illetve a dalok zömét is ők éneklik. Kováts Adél számára különösen kedves ez az album, hiszen nagyon gyorsan kislánya kedvenc lemezévé vált.

Tranta Julianna
A Meglepetés CD bájos borítóját is Tranta Julianna tervezte, igazi meglepetésként pedig egy ajándék kifestőkönyvecske is lapul az album tokjában.
Húsvét előtt mindig gondolkodóba esnek a szülők, nagyszülők, milyen kedves, hasznos ajándékkal lepje meg a „nyuszi" gyermeküket, unokájukat. Aki belehallgat a Meglepetésbe, annak már mindez nem lehet kérdés...

„A Húsvéti meglepetés című mesekönyv – ez a CD alapja – születését sok-sok átmesélt este előzte meg, amelyet gyermekeim ágya mellett töltöttem. Motivációként hatott rám a férjem, T. Horváth József sok-sok megzenésített gyermekverse és segítséget nyújtott számomra az a látásmód, amelyet mint rajzfilmtervező szereztem. Így amikor a mesekönyv készült, jelenetről jelenetre láttam magam előtt a filmszerűen pörgő eseményeket, és már néhány dalt is hallottam: például a Vadászdalt, vagy a Farkasdalt. A család, a gyerekek között megélt élmények, tapasztalatok is segítettek a mese megírásakor, s így nem csoda, ha sokan ránk ismernek. A mindig segítőkész Nagyanyó az édesanyám, az éjszakákat is munkával töltő Nyúl papa, aki folyton aggódik ki, lehetne más, mint a mi saját apukánk. Stopli a legnagyobb nyúlfiú, a mi nagyfiunk, aki gyerekkorában focizott, és az egész lakás a stoplis cipőivel volt tele. Mira jele az oviban masni volt, így lett a nagyobbik nyuszilány Masni. Luca a mesében Gica lett a hasonló hangzás miatt, s mert a tojás rámázásánál a gica mint eszköz is szerepet kap. (Így nevezik azt a kis farudacskát, amellyel a viaszt a tojásra festik.) Ábel Fülöpke lett, mert nyuszinévnek talán ez éppolyan kedves, mint nekünk az Ábel.

Fontos volt még számomra, hogy ne csak egy izgalmas történet kerekedjen (mindenféle rém, szörny és »horror« nélkül, amit kapnak úgyis szegény gyerekek eleget), hanem a magyar népszokásokat, hagyományokat is bemutassam a tojásfestés technikáinak felsorakoztatásával. (A főiskolán az egyik vizsgatanításom témája is a tojásfestés volt.)

A CD kiadása már két éve dédelgetett álmunk volt, a dalok már akkor elkészültek, és elkészültek már akkor a kifestő rajzai, hogy amíg a gyerekek hallgatják a mesét, közben színezhessék is azt.
Nagy élmény volt számunkra a hangfelvétel elkészítése Kováts Adéllal és Reviczky Gáborral, akik »nemcsak« elmesélik a mesét, hanem életre keltik az összes figurát. Péterdi Péter zenei rendezőnek is köszönhető, hogy a gyerekek egy valóságos rádiójátékot kapnak, a sok zenei és hangeffektnek köszönhetően ők is a Meseerdőben érezhetik magukat, ahol Tavasz tündér lába nyomán megérkezik a kikelet, »csiripel száz madár«, vagy a Kendermagos piac forgatagában, vagy a tojáscsata izgalmas jelenetében, ahol szinte vigyázni kell arra, hogy nehogy őket is eltalálja egy eltévedt tojás."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bangó Margit tanítja Szandrát

Hat éve Győrben arra vállalkozott Barát Imréné, hogy megmentse az egyre inkább elfeledett magyar… Tovább olvasom