Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Nyuszi-meglepetés

Sikert sikerre halmoz T. Horváth József soproni zeneszerző és képzőművész felesége, Tranta Julianna. A házaspár nemcsak a hétköznapokban, művészetükben is igazi társak. Julianna férje számos lemezén volt alkotótárs, például a Télkergető és a Meglepetés! című CD-n is.
Bizonyára nem véletlen, hogy egymásra talált T. Horváth József és Tranta Julianna. Csak látszatra – kifejezésmódban – különbözik egymástól a képzőművészet és a zeneszerzés, ugyanis mindkettő valahol a lélek szépségeit hozza felszínre és teszi közkinccsé. T. Horváth József a pécsi Szélkiáltó együttes tagjaként vált ismertté. Tizennégy év alatt több hanglemezt, kazettát, CD-t készítettek, televízióban, rádióban szerepeltek, itthon és külföldön. 1995-től önálló gyermekműsorokkal lép fel, 1996-ban jelent meg első önálló gyermekkazettája Kaland címmel, amelyen XX. századi magyar költők megzenésített gyermekversei találhatók. Egy év múlva gyökeres változás következett be, akkor már közös életükben. Pécsről Sopronba, felesége szülővárosába költöztek. Közben újabb és újabb lemezek készültek, 2002-ben például Weöres Sándor születésének 90. évfordulójára a Csillagokban alszom, majd még ugyanebben az évben az Ez az a hely című, amely soproni költők megzenésített verseit tartalmazza. Felkérésre – természetesen – más lemezeken is közreműködik. Igazi meglepetés lett a Meglepetés! című CD, amely Tranta Julianna Húsvéti meglepetés című gyermekkönyvének zenés feldolgozása, Kováts Adél és Reviczky Gábor közreműködésével. A CD-hez egy kifestőkönyv is tartozik. A Kisalföld támogatásával megjelent Télkergető CD szintén közös munka, amely Sarkady Sándor megzenésített gyermekverseit tartalmazza. Ez utóbbi két lemez óriási siker lett, és mindkettő aktuális ismét, hiszen közeleg a húsvéti ünnepkör.
– Életünk két meghatározó városa Pécs és Sopron – mondja a zeneszerző férj és egyetért vele felesége is. – Olyan kulturális örökséget sugároznak, amely meghatározza mai arculatukat. Sopron jó értelemben vett lokálpatriotizmusa is ebből ered, a város szellemisége lehetőség arra, hogy a kortárs művészetre terelje a figyelmet.

T. Horváth József zeneszerző és felesége Tranta Julianna festőművész életében központi szerepet töltenek be a gyerekek. Fotó: Magasi Dávid

Tranta Julianna a génjeiben hordozza szülővárosa szeretetét. A pécsi „kitérő" után – ahol rajz–földrajz szakon védte meg diplomáját – tehát nem véletlen, hogy immár családostul tért vissza Sopronba. Önálló és csoportos kiállítások sokasága van már mögötte Magyarországon és külföldön. Több díjat nyertek alkotásai. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének díját 2002-ben kapta, s ugyanebben az évben vehette át a Soproni Képzőművészeti Társaság elismerését is. Alkotásainak központi témája Sopron, de szívesen rajzol, fest gyermekeknek is. A diploma átvétele után számos kiadványt, kazetta- és lemezborítót is tervezett, dolgozott a Pannónia Rajzfilmstúdióban. Jelenleg Sopronban, a TIT-székházban látható a Sopron kincsei című kiállítása, amelyet legkedvesebb akvarelljeiből válogatott.

– Mindennapjainkban központi helyet foglalnak el a gyerekek, a
fiatalok – emeli tekintetét Julianna a férjére. – Nemcsak azért, mert Jocó pedagógus (jelenleg a Deák Téri Általános Iskola igazgatóhelyettese – a szerz. megjegyzése), és én is több helyen tanítottam, hanem azért is, mert négy gyermekünk van, két fiú és két lány. A legidősebb, Aladár Veszprémben tanul a Pannon Egyetemen, Luca és Ábel a Berzsenyi-gimnáziumba jár, Míra pedig fogtechnikusnak készül.

Nem véletlen tehát, hogy T. Horváth József előszeretettel zenésített meg gyermekverseket, s ebben támogatója, partnere felesége is.
– Egy zeneszerzőnek – éppúgy, mint minden más művésznek – mindegyik alkotása fontos, de nem tagadom, a gyermeklemezek nagyon közel állnak a szívemhez. Egy-egy koncert felejthetetlen élményt jelent nekem is, és erőt ad a következő elkészítéséhez. Remélem, így lesz ez a húsvét előtti hangversenyen is, ahol talán nem meglepetésként, de a Télkergetővel végleg elkergetjük a telet.

Olvasóink írták

  • 1. Geisz László 2008. július 19. 20:02
    „Nagyon tetszett!
    Nekem is van több tucat megzenésítésért kiálltó íráson!
    Hová küldjem be, hogy célt érjen?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszer annyit éltem, mint más

Szombaton este mutatja be a soproni Petőfi Színház Csurka István elhíresült tragikomédiáját, a… Tovább olvasom