Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Nyilas Misiből sztár lett

Szombaton este tartották a Légy jó mindhalálig című musical premierjét a soproni Petőfi Színházban. A színdarabban – a profi színészek mellett – soproni gyerekek lépnek színpadra, akik ének-, tánc-, sőt, görkorcsolyatudásukat is megcsillanthatják. A Nyilas Misit alakító két kisfiú, Kalmár Gergely és Prezenszki Benjamin már most komoly rajongótábort tudhat magáénak.
Új szólam Bellának

Pinczés István tizenhetedszer – ezúttal a soproni Petőfi Színházban – rendezi meg a Légy jó mindhalálig című musicalt. – A rendező mindig arra törekszik, hogy ne ismételje önmagát, hiszen abban semmi élvezetet nem talál sem ő maga, sem a néző – vélekedik Pinczés István. – Igyekszem a körülmények szerint minden színdarabban mást és mást változtatni, hangsúlyozni. Most új koreográfussal dolgozom, ezáltal új látványvilágot kapott a musical, erről ma este a nézők is meggyőződhetnek. Ezenkívül a zeneszerzők írtak egy új szólamot is Bella kisasszony számára. Misi ezúttal nem szólót énekel a hőn szeretett Bellának, hanem ketten együtt duettet adnak elő. A technikai körülmények által is kiemelkedő színvonalú produkciót láthat a közönség, mivel a reflektorpark és a programozható lámpák segítségével sok vizuális ötletet valósíthattunk meg.


Egy Misi két bőrben

A gyerekszínészeket is szigorú kritériumok szerint választották ki. – Szerény, bájos kisfiút kerestünk Misi szerepére, aki lehetőleg nélkülözi az urbánus vonásokat – tette hozzá a rendező. – Tiszta beszédű, jól artikuláló, virtuóz módon táncoló és szólambiztosan éneklő gyerekeket akartunk a darabban viszontlátni. Minden előadáshoz két Nyilas Misit választunk, de az általános tapasztalat – és így van ez most is –, hogy legjobb akkor lenne, ha egyet lehetne „gyúrni" kettejükből. Gergely és Benjamin természetesen különböznek egymástól, egyikük közelebb áll ahhoz a képhez, amelyet a Móricz-regény sugall, másik pedig virgoncabb. Egyiknek a csengőbb hangja, másiknak a tisztább beszéde, koncentrálóképessége kiváló. Táncban mindketten kisfiúsan ügyesek.
A rendező hozzátette, már-már úgy érződik, a társulatot is megosztja a két főszereplő. Van, aki az egyik, van, aki a másik Misivel szeret „dolgozni". – Törekedtünk arra, hogy a gyerekek ne „alakítsanak". Hiszen ők még nem színészek, ösztönösen cselekednek, mozognak a színpadon – folytatta Pinczés István. – A tiszta kis tekintetüket, arcukat, esetleges ügyetlenségüket mind-mind igényli a színdarab. Fontos tudni azt is, hogy minden átdíszítést, átrendezést a gyerekek végeznek, így a nézőben az a képzet támad, hogy a felnőttek vendégeskednek a gyerekek világában. Nem volt könnyű betanítani őket, hiszen nekik ez „csak" játék. Ők itt „élvezkednek" úgymond, a fegyelmezettség néha teljesen megszűnik. Bízom abban, hogy a ma esti premierre „összekapják magukat".


Rutinos színházi

Közel százötven gyerek közül választották ki a címszerepre a soproni Kalmár Gergelyt és a vonyarcvashegyi Prezenszki Benjamint. – Kétszer már szerepeltem a Petőfi Színházban különböző gyerekszerepekben és az iskolai diákszínpadon is játszom – meséli Gergely, a Berzsenyi-iskola 12 éves diákja. – Fárasztóak a próbák, de nagyon élvezem az ittlét minden percét. Suli után sietek haza tanulni és különórákra megyek, onnan pedig rögtön jövök a színházba. Az osztálytársak, a focicsapattársak és a zeneiskolai társaim mindannyian látni akarják a darabot. Boldog vagyok, hogy nemcsak ők, de a családom is büszke rám.


Vonyarcvashegyről Sopronba költözött

Benjamin számára nagyobb váltás a Légy jó mindhalálig. Vonyarcvashegyről átmenetileg Sopronba költözött, hogy szerepelhessen a próbákon és az előadásokon. A ma esti premieren is őt láthatjuk. – A válogatáson verset és éneket kellett előadni. A zsűri mondta, csináljam úgy, mintha a lovamnak szavalnám a verset. Azt hiszem, ez annyira jól sikerült, hogy végül ennek köszönhetem a főszerepet – vélekedik Benjamin. – Egy hónapot kaptunk a szövegtanulásra, majd a tánc betanulására, de most felgyorsultak az események. Alig várom a premiert. Az előadások idejére a színház által biztosított szálláson lakunk anyuval. Sajnálom, hogy messze vannak a barátok és a család, de remélem, sokan eljönnek megnézni. Csodálatos érzés lesz kiállni ennyi ember elé.

Cziráki Viktória

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsúzik a világ a Maestrótól

Szombaton temetik el szülővárosában, Modenában a 71 éves korában hasnyálmirigyrákban elhunyt… Tovább olvasom