Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

No Disco és 100 forintos belépő

2006. június 12-én kezdődött (újra) az egész. Négy jó barát sörözéssel múlatta az időt – kőhajításnyira a Puskás Ferenc-stadiontól –, izgatottan várva a Depeche Mode-koncert kezdetét.
Valahol a hatodik sör után arról kezdtek elmélkedni, miért van az, hogy Győrben nincs olyan hely, ahol kedvenc zenéjüket hallgatva, a régi, szép időket felidéző klubéleti hangulatban múlathatnák a fiatalok és az idősebbek az időt? A sör fogyott, a koncertig még volt idő, ezért úgy döntöttek, szerveznek egy bulit.

Kurucz Péter – Tölty, Futó Bálint – Storm, Bíró Loránd – Leló és Németh József – Dodó a következő hónapokat izgalomban, szervezkedéssel töltötték.

Így jött el szeptember 30., és az első No Disco bulin óriási meglepetésükre sokkal többen voltak, mint azt előre gondolták.

Ennek két éve. Gyakorlatilag ott, Töltéstaván indult az újjáalakult Bizarre Klub története. Ma már Győrben vannak az estek. A belépő formalitás, a hangulat olyan, mint tizenöt-húsz éve. Legutóbb is száz forint volt a belépő! Ezek a fiúk nem a pénzért csinálják.


A régi fekete sereg

Dodó: – Első körben a Rómer-ház volt kiszemelve, de sajnos szervezési gondok miatt új helyszínt kellett keresni. Kalandos körülmények között kötöttünk ki a hajónál. De kikötöttünk. Azóta (2006. november 25.) ez a székhelyünk. Az első bulit No Disco néven nyomattuk. Felejthetetlen est volt. Irgalmatlan mennyiségű ember, szamuráj húskötő tűvel a szájában, káosz és óriási hangulat. Sok-sok régi arc, elfeledett tinikorunkból. Nagyon nagy találkozások... Tényleg óriási volt. Eltelt 10 év és a régi fekete sereg kicsit öregebben, színesebben, hosszabb hajjal ugrabugrált a zenére. Itt esett meg, hogy a legendás Bizarre Klub házigazdája – Egér – átadta nekünk a nevet. Két jéger között, csak úgy, egyszerűen. Nagyszerű érzés volt.


Újra Depeche Mode

A régi név megacélozta az egész kezdeményezést. Hitelessé tette. Azóta megállás és nagyobb kihagyások nélkül él és lélegzik a klub. Teljesen nonprofit, a négy házigazda – akiket mindenki a becenevükön szólít – hobbiból és szerelemből csinálja most már a hajón.

A hajó nyilvánvalóan nem csak értük áll kikötve a rakparton. De hónapról hónapra, most éppen december 13-án ők töltik meg élettel.

Négyen ülnek velem szemben a győri rakparton kikötött hajó kistermében. Tőlünk nem messze dübörög a buli. Hangokat hallani néha. „Ki rakta fel ezt az Ákos-számot? Megrúgom...!" Aztán kis csend, majd újra Depeche Mode szól. A fémfalakon Kisalföldből kivágott cikkek. Ritkaság, hogy ennyire megbecsülnek minket. A legtöbb jótékony motorosokról szól.


Eredetileg No Disco

Dodó: – Amikor életemben először elmentem a Bizarre Klubba, nem a zene fogott meg. Álltam az ajtóban, mint egy kis borjú, és csak bámultam a sok körbegépelt hajú embert. Jól néztek ki. Művészeti iskolába jártunk, fogékonyak voltunk az újdonságra, ezzel persze anyámékat az őrületbe kergettem. Hallottam az elsőre befoghatatlan zenét, aztán egy idő után csak ott éreztem jól magam.

Storm: – Az idő eltelt, de a kötődés ahhoz, amit húsz éve átéltünk, amivel a nyolcvanas évek végén találkoztunk, nem szűnik meg.

Hiába az öltöny, az aktatáska napközben. Ha elindul a szervezkedés, ismét régi önmagunk vagyunk.

Dodó: – 2006-ban, azután a bizonyos sörözés után, a DM-koncert előtt álmatlanul forgolódtam az ágyamban. Elégedett ember lehettem volna, hiszen volt családom, házam, szóval mindenem. De valami hiányzott. A Bizarre Klubra gondoltam, ahol a társaság mindig remek volt, ahol éltünk, ahol szerelmek szövődtek, ahol mindig történt valami. Ahol megesett velünk az első szex. Most pedig bemegyek dolgozni reggel, aztán ennyi. Valamit tenni akartam. Mintha valami furcsa kapuzárási pánikot éltem volna át harmincévesen.


Tölty: – Újrakezdtük tehát.

Hiányoztak a barátok, az összetartó közösség. Beszélgettünk, beszélgettünk, aztán úgy gondoltuk, belevágunk újra, felélesztjük a Bizarre Klubot. Nem akartuk hagyni, hogy kinőjük a fiatalságunkat. Időt, pénzt, energiát fektettünk bele, hasznot nem látunk, de megérte. Havi egyszeri bulit terveztünk, és azóta is tartjuk magunkat ehhez, ha lehet. Újabb barátokat találtunk és a régiek is összejöttek újra. Ezért éri meg.
Dodó: – Felemeltük újra a lobogót, így lehet, mi vagyunk a vezéralakok, hiszen most is velünk beszélgetsz, de hidd el, nem ez a fontos. Még az sem, hogy tízen vagy húszan jönnek el a klubba, a bulira, ahol a belépő jelképes száz forint. A lényeg, hogy valaki legyen itt.

Tölty: – Eredetileg No Disco néven indultunk a töltéstavai kocsmában, ahol a kocsmáros jó barátunk volt. Szerencsére aztán megkaptuk a nevet.

Storm: – Egyébként úgy kezdtük, mint a Depeche Mode, amatőr szinten. Bár hívtunk vendég DJ-ket Budapestről is, de a technikai hátterünk egyszerűen csapnivaló volt. Aztán a semmiből szépen felépítettünk egy egész jó kis cuccot. Ez már kell hozzá, hogy a közönség visszajárjon.


Szerelem ez az egész

Az elmúlt két évben 18 bulijuk volt Győrben és egyszer Pesten is vendégszerepeltek. Két állandó DJ felel a hangulatért (plusz a vendégek). Storm Depeche Mode-ot és electro/industrial zenéket nyomat, míg Leló a DM mellett az alternatív rockzenéket szállítja a bulizóknak. A zenék kb. 50%-a Depeche Mode, kb. 40% electro, industrial és future-pop. A maradék 10% pedig általában alterrock.

Leló: – Tíz-húsz éve még három depeche-es klub működött a városban. A régi Bizarre-ba (1990–93) olyan 350 ember járt le rendszeresen. A régi vezető szerint 300 jegynél soha nem ment el kevesebb. Volt még 2 (néha 3) hasonszőrű rendezvény – így szerintem hetente (kéthetente) olyan 300/400 embert mozgatott meg a stílus Győrben (és a régióban, mert jöttek Komáromból, Óvárról stb.). Ma már nem vagyunk ilyen sokan. Sőt, magam is kakukktojás vagyok, hiszen nem tartoztam a régi
Bizarre-csapathoz, de azt érzem, jó, amit most csinálunk. Jó együtt lenni. Igazából a klubbal kapcsolatban nincs jövőképünk, nem az a fontos, mi lesz, hanem az, hogy mi van. Addig szervezünk magunknak bulikat, amíg jó.

Tölty: – Azért figyelünk a holnapra. Komoly megbeszéléseket tartunk arról, mit tegyünk a jövőben. Komoly terveink vannak. Szeretnénk még jobb rendezvényeket csinálni. Olyan bulikat, amelyeken nincs nagy elvárás, meg nincs semmi különös, egyszerűen jól érezhetik magukat az emberek.

Leló: – Nyilván sokakban felmerül, de nekünk meg sem fordul a fejünkben, hogy ebből éljünk. Magunk miatt kezdtük el, magunk miatt szervezzük a következőt, és mindenki ötletére, javaslatára nyitottak vagyunk.

Storm: – Nekem, ahogy olyan sokaknak, szerelem ez az egész. 1991 óta ebben élek, amíg van bennem erő és látom, hogy van értelme annak, amit csinálok, jól érzik magukat az ide látogató emberek, jókedvűen jövök ide mindig.

Olvasóink írták

  • 1. lehet 2008. december 07. 22:23
    „A nyomtatott változatban kicsit furcsán néz ki DM :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elviselhetetlenül isteni férfi

Az eső elől eresz alá menekült londoni emberek beszélgetését szorgalmasan jegyzeteli Higgins… Tovább olvasom