Kisalföld logö

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Nem csak a 20 éveseké a világ

Szily Nóra vagyok, 43 éves, és büszke vagyok a koromra... – kezdte győri előadását az ismert televíziós és rádiós műsorvezető, pszichológus. A természetes női szépség elkötelezett szószólója segít nőtársainak elfogadtatni saját magukat, észrevenni és gondozni szépségüket, megtalálni harmóniájukat.
– Ön a természetes szépség híve. Mit lát, amikor belenéz reggel a tükörbe? Elégedett önmagával?
– Én az elégedettségemért küzdök... Nekem is van „napi elégedetlenségem", ami motivál, hogy minél többet tegyek magamért, mind a szellememért, mind a testemért. Az a Szily Nóra, aki úgy döntött, hogy foglalkozik magával, tudja, hogy ez nem egy véget érő folyamat. Próbálom azt sugallni, tenni kell azért, hogy egy nő a korának, alkatának, adottságainak megfelelően kihozza magából a maximumot, s akkor jól érezheti magát minden nő a bőrében. De mi is pontosan az a maximum? Egy úton haladok, ahol mindennap megfogalmazhatok magamnak egy újabb tennivalót. Amíg az aktivitásomat, a motivációmat és a vágyaimat nem veszítem el, addig lehetek elégedett önmagammal.

Szily Nóra
Szily Nóra

– Sosem volt példa arra, hogy letagadta a korát?
– Nem... sohasem. Sőt, most már inkább elő is jövök vele, hangoztatom, hogy Szily Nóra vagyok, 43 éves, s büszke a koromra. Persze furcsa nekem is, mert kamaszként az ember egy negyvenes nőt néninek látott. Azt gondolom, egy tinédzser tarthat engem egy érett nőnek, de a társadalom ne egy fiatal tudatával vizsgáljon. Hollywoodban mostanság azt a módszert alkalmazzák, hogy többet mondanak a nők – adott esetben a férfiak –, mint ahány évesek valójában. Ez jó taktika, hiszen egyből azt gondoljuk, nahát, nem is néz ki annyinak... Szörnyű, ami mostanában a színészvilágban zajlik: agyonbotoxozzák magukat a színésznők, s ezzel eltűnik a munkaeszközük, a mimikájuk... szó szerint múmiákká válnak. Azt mondják, olyan lesz az ember arca, amilyet megérdemel. Elgondolkoztam azon, ha harmincnak szeretnék látszani, melyik lenne az a tizenhárom év az életemből, amit odaadnék. Nyilván az egyetemistaéveimet nem, hiszen ifjúságom legszebb emlékei azok. Az első és a második gyermekem születését sem, mivel általuk lettem édesanya. De az első házasságomat és a második válásomat sem... ezek az én részeim. Ha én vagy bárki nézi a ráncaimat, láthatja, hogy ott vannak az első randevú huncutságai, a mostani mosolyom nyomai, a kétkedéseim barázdái, anyám-apám határozott vonásai. Kezdem látni a szüleimet magamban. A nevetőráncok szerintem csodálatosak, a sírásé bizony odanyomódtak. A szemem sosem lesz harmincéves, abban benne vannak a történeteim. Ez nem egy húszéves nő tekintete, az még nem sírt, nem nevetett, nem olvasott, nem látott annyit. Nem esett térdre annyit és nem állt fel annyit. Egyszer egy számomra kedves férfi azt mondta, az a pasi, aki húszéves nőt választ, szereti maga írni a lány történetét, míg az, aki érett nőt, azt értékeli, hogy egy tekintetben már ott vannak az érdekes, szerethető történetek.

– Ön szerint milyen az ideális 45 év feletti nő?
– Naomi Wolf amerikai írónő szerint ma nem az a kérdés, van-e élet a halál után, hanem hogy van-e élet a negyvenes ruhaméreten és a negyvenedik éven túl... Ez egy nagyon komoly tükre a világnak. A pszichológiában is kereshetjük a választ, ahol egy anyára és nőre egyaránt vonatkozó teória fogalmazódott meg: senki se akarjon tökéletes anya lenni, hiszen tökéletes anya mellett nem jó felnőni, mert a gyerek azt érzi, sohasem hibázhat, s ez szorongást kelt benne. Elég „csak" a jó anyaságra törekedni. Ugyanezt gondolom a nőkkel kapcsolatban is. Nem kell a tökéletességet akarni, azt kell elérni, hogy vonzónak találjanak és kíváncsiak legyenek rám, hogy vágyjanak a velem való létre és hogy szeressenek az emberek. Hiszem azt, hogy van olyan férfitekintet, amelyik azt tükrözi vissza – akár egy negyvenes, akár egy ötvenes nőnek –, hogy ő „a Nő" számára. De ez az önmagunkba vetett hit nélkül nem megy. Ha én nem tartom magam méltónak arra, hogy nőnek tartsanak, akkor hogyan várhatom el, hogy más is annak lásson? Én ezzel a hittel igyekszem élni és magamért tenni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Bakony lesz a mi Párizsunk?

Ha megegyezik a magyar állam és a Dakar-versenyek rendezési jogát birtokló francia csoport, akkor… Tovább olvasom