Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

MOB alelnök lett Borkai Zsolt polgármester

Sportpolitika - Schmitt Pált választotta elnökké a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szombati tisztújító közgyűlésén. Schmitt, aki egyedül pályázott a posztra a 151 érvényes szavazatból 125-öt kapott. Az alelnökök között van Borkai Zsolt, győri polgármester.

Schmitt Pál, aki az érvényes 151 szavazatból 125-öt kapott, az elnökségi ülés után elmondta: jólesik neki a bizalom, de az ellenszavazatok is, mert az azt bizonyítja, hogy van még mit tenni. Az ellene voksolókat is meg kell győznie arról, hogy továbbra is képes ellátni ezt a feladatot - magyarázta.Az újraválasztott elnök kiemelte, hogy egyedüli jelöltként még nagyobb rajta a felelősség, de szerinte az új elnökséggel megoldják az előttük tornyosuló feladatokat, mivel szerinte nagyon jó csapatot alkothatnak a rutinos, tapasztalt és a fiatal, dinamikus sportvezetők. A 11 elnökségi helyre 29-en pályáztak, és a sok jelentkező miatt csak a választás hetedik fordulója után alakult ki a végleges összetétel.

Az elnökség tagja lett Berkes István, Hegedüs Csaba, Regőczy Krisztina, Magyar Zoltán, Sinka László, Konrád János, Kovács István, Bakonyi Tibor, Schulek Ágoston, Faragó Judit és Kulcsár Győző. Rajtuk kívül a MOB alapszabályának értelmében automatikusan elnökségi tag Aján Tamás, mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja, valamint Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Világszövetség (CIF) elnöke. A felügyelőbizottság elnöke Dávid Imre lett, a további tagok pedig Kovács Antal, Pakucs János, Borbély Attila és Csötönyi Sándor. A most megválasztott tisztségviselők mandátuma az olimpiai ciklus végéig, 2012-ig szól. Az új elnökség megválasztása után megtartotta első ülését, ahol Molnár Zoltánt nevezte ki főtitkárnak. Az eddigi ügyvezető igazgató Kamuti Jenőt váltja a poszton.

Az elnökség

Schmitt Pál egyébként 1989 óta vezeti a szervezetet. A szombaton megválasztott további tisztségviselőkkel együtt a 2012-es olimpiai ciklus végéig tart a mandátuma. A MOB szombaton megválasztotta 4 alelnökét is, ők Borkai Zsolt, Gyulay Zsolt, Dr. Szabó Tamás és Gyárfás Tamás lett.
A tisztújítón megválasztják még a MOB 11 elnökségi tagját, valamint a Felügyelő Bizottság elnökét és tagjait is.

Korábban

Borkai Zsolt szombaton a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke lehet. Győr olimpiai bajnok polgármestere számít a közgyűlés támogatására, ám akkor sem esik kétségbe, ha „csak" elnökségi tag lesz. Úgy véli, a jelenlegi válságos időben nem a személyi kérdés a legfontosabb, sokkal inkább az, hogy a magyar sport ismét fellendüljön.

Szombaton tartja tisztújító közgyűlését a Magyar Olimpiai Bizottság. Az elnöki pozícióért nem lesz nagy küzdelem, egyedül a jelenlegi irányító, Schmitt Pál kandidálta magát. A négy alelnöki posztért viszont nyolcan is harcba szállnak. A jelöltek között ott van – Bakonyi Tibor, Gyárfás Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedüs Csaba, Sinka László, Szabó Tamás és Török Ferenc mellett – Borkai Zsolt, Győr polgármestere is.

Borkai ezenfelül szerepel a 29 elnökségitag-jelölt között. (Az elnökségnek egyébként egy éve tagja.) Közülük tizenegyen kerülnek be a szűkebb vezetésbe, miután automatikusan tag Schmitt mint NOB-tag, továbbá Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, egyben a NOB tagja, valamint Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke.

A szöuli olimpián lólengésben aranyérmes városvezető lapunknak nyilatkozott az esélyekről.

– Természetesen, mint minden ilyen választáson, azért indul el az ember, hogy ott elérje a célját. Ha nem venném komolyan, nem pályáztam volna. Persze a lényeg nem a személyeken van, sokkal inkább azon, hogy a magyar sportot a legutóbbi sikertelenebb ötkarikás játékok után ismét felszálló pályára állítsuk. Aztán hogy ebben kik, milyen pozícióban vesznek részt, már kevésbé lényeges. Ami személy szerint engem illet, aligha kell mondanom, hogy én tulajdonképpen a sportba nevelkedtem bele, rengeteget kaptam ettől a világtól. Éppen ezért szívesen dolgozom azért, hogy a jelen és a jövő generációja is sikeres lehessen. S itt nem feltétlenül az élsportra gondolok csak, hiszen minden olyan gyerek, aki elkezd sportolni, de nem válik belőle versenyző, ha mást nem, egészséges életmódot, szemléletet nyer. Igaz az is, hogy a példaképekre, a kiugró versenyeredményekre azért szükség van.


– Polgármesterként számos területen otthonosan kell mozognia, legyen szó gazdaságról, pénzügyekről vagy sportról. Ha bekerül az alelnöki székbe, milyen területen tudná legjobban segíteni az elnök munkáját?

– Az előző közgyűlésen felvetődött egy olyan gondolat, hogy rögzíteni kellene, hogy a négy alelnök milyen feladatkörben dolgozna. A javaslatot azonban elvetettük, s majd a választás után az elnök egyezteti négy helyettesével, hogy ki mit csináljon.


– Városvezetői munkáját a sikeres pályázat mennyiben érintené?

– Mivel nem napi elfoglaltságról van szó, így nyugodt szívvel kijelenthetem, semmiben. Ez egy társadalmi megbízatás, melynek során inkább hasznát vehetem annak a kapcsolatrendszernek, melyre polgármesterként szert tettem.


– Kikerülhetetlen kérdés: mennyire szőheti át a politika a mostani tisztújítást?

– Az elmúlt egy évben, amióta tagja vagyok a Magyar Olimpiai Bizottságnak, nem érzékeltem azt, hogy az lenne a fontos, ki melyik oldallal szimpatizál. Erről különben is az a véleményem, hogy ha egy magyar sportolót láthatunk a dobogón, azt mindenki magáénak kell hogy érezze, mert az ő sikere az egész ország sikere. Éppen ezért remélem, a szombati választáson is szakmai döntések születnek, nem politikaiak.


– Ha esetleg mégsem választanák meg alelnöknek, csalódott lenne?

– Őszintén mondom, nem. Mint már említettem, ez az egész nem elsősorban rólunk, jelöltekről szól. Történjék bárhogyan is, a MOB-nak tagja maradok, így ha másként nem, ebbéli minőségemben segítem majd a bizottság munkáját. A gazdasági válság miatt nehéz időszak előtt áll a magyar sport, így szükség van mindenkire, aki valamit is tenni tud azért, hogy jó körülmények között dolgozzanak sportolóink, s ennek akár már a 2012-es londoni olimpián lehessen látszata.

Olvasóink írták

 • 20. TakácsTamás 2009. január 10. 21:36
  „Ennyi hülye kommunistát, akik itt keltik a balhét. Annak nem örültök ti kicsinyeim, hogy a Fidesz meg Borkai is tovább erősödik, nektek meg lassan annyi esélyetek lesz Győrben visszaülni a székbe, mint Szálasinak! Hehehe!”
 • 19. thurvj97 2009. január 10. 17:38
  „Nem örülök. Sem annak, hogy a régi MOB elnök maradt- mert maradnak a régi közállapotok- sem,annak, hogy Borkai alelnök lett. A kettős beosztás csak úgy képzelhető el, hogy valaminek a rovására fog menni. Ha a polgármesterség sérül,azért, ha a sportügyek sérülnek azért. Persze tudom, jó dolog bezsebelni innen is, meg onnan is egy kis lovét.Hamar beletanult Borkai is.”
 • 18. Gab2000 2009. január 10. 16:22
  „Magyarország önállóan pályázza meg a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát" - jelentette be Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter a pénteken Kaposváron rendezett magyar-horvát tárcaközi megbeszélést követő sajtótájékoztatón. Elképzelhető, hogy a horvátok riválisok lesznek: egyedül ugyan semmiképpen, más országgal karöltve viszont lehet, hogy szintén kandidálnak az Eb-házigazdaságra.

  ez hogy volt”
 • 17. Gab2000 2009. január 10. 16:22
  „Valaki világosítson már fel hogy 1999--ben amikor Portugália nyerte a 2004-es foci eb rendezését ki volt kormányon?”
 • 16. ESZT 2009. január 10. 16:04
  „Lehet Borkait támadni, de Gyárfás valóban odavaló? Hiszen teljhatalmú felügyelete alatt olyan uszodát építettek amit egy kis árvízi emelkedés felemel, ezért olyankor le kell terhelni! (Kész röhej.)”
 • 15. aranyapa 2009. január 10. 15:55
  „Borkai Zsoltnak gratulálok!”
 • 14. matriné 2009. január 10. 15:42
  „Mi nem tetszik ennek a túl okosnak? Az hogy balogjoska leesett a lóról,vagy a mostani polgármester is két lovat akar megülni egyszerre egy seggel? Igaz ennek a megállapítása szerintem meghaladja a képességeit ennek a "tamáskodónak"!”
 • 13. TakácsTamás 2009. január 10. 15:19
  „Mátriné, maga olyan szörnyes buta, hogy fizikailag fáj minden megnyilvánulása.”
 • 12. matriné 2009. január 10. 13:44
  „No, ettől, aztán jobb lesz Győr városának? Vagy polgármester, valaki vagy lóti-futi a sportolók közt! Megr ugyebár egy seggel két lovat ülni csak baljóska tudott, (igaz le is esett bróla)vagy ez már privilégium lesz Győrben is?”
 • 11. aha. 2009. január 10. 13:03
  „Gratulálok Borkai Zsoltnak!  Jó lett volna ha a cikkben néhány mondattal megemlékeznek:NÉMETH PÁL-ról a szombathelyi dobó pápáról!”
 • 10. Poncius 2009. január 10. 12:32
  „Egyrész mint látható nem kinevezés alapján ment hanem szavazás volt.
  Másrészt: Gyárfás Tamás, kinevezésében bizonyára szerepet játszott az MSZP
  kötödése és a rendkívül sikeres foci EB pályázatunk a maga 0 szavazatával.”
 • 9. Poncius 2009. január 10. 12:28
  „Így pedig különösen imponáló a bizalom:
  A négy alelnöki posztra nyolcan pályáztak, közülük Borkai Zsolt olimpiai bajnok tornász, Győr polgármestere (97 szavazat), Gyulay Zsolt olimpiai bajnok kajakos (83), Szabó Tamás, a NUSI igazgatója (83) és Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke (80) lett a befutó. Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára 68, Hegedüs Csaba olimpiai bajnok birkózó, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke 65, Bakonyi Tibor korábbi alelnök 49, Török Ferenc olimpiai bajnok öttusázó pedig 20 voksot kapott.

  Tehát polgármesterünk messze a legtöbb szavazattal lett MOB alelnök.
  Fogadja gratulációmat mégegyszer !”
 • 8. Primax 2009. január 10. 12:27
  „Úgy látszik, Schmitt Pál "életfogytig" elnök lesz.
  Borkai Úrnak gratuláció, még akkor is , ha nyilvánvaló FIDESZ-es kötődése is szerepet játszott kinevezésében.
  Sok sikert ! ! !”
 • 7. TakácsTamás 2009. január 10. 12:22
  „Borkai Zsoltnak gratulálok!

  Régóta az egyik legszimpatikusabb ember, akiről hallani. Sok sikert neki sportdiplomataként és a politikában is!”
 • 6. Poncius 2009. január 10. 12:14
  „Gratulálok Borkai Úr !
  Sok sikert és eredményes munkát kívánok!
  Kérni pedig azt kérném, ha lehet, akkor vegyük elő
  a min. 4000-fősre ígért multifunkcionális csarnok ügyét Győrben.”
 • 5. aha. 2009. január 10. 11:55
  „Schmitt Pál!

  Gratulálok az újbóli megválasztásához!
  Sok sikert és eredményes munkát kívánok.”
 • 4. Baziliszkusz 2009. január 10. 11:54
  „Hogy nem únjátok az állandó politikai megjegyzéseket? Inkább örüljünk neki, hogy egy tapasztalt sportoló és városunk képviselője tehet valamit a sportért.”
 • 3. eskorpio 2009. január 10. 11:41
  „Moto: Minél több fideszest a MOB-ba.”
 • 2. aha. 2009. január 10. 11:37
  „Azért Gyárfásról a szemeteket le ne vegyétek!

  Bár azt a hatalmas égést amit a futball E.B. kandidálásán elszenvedtek Gyurcsányikkal egyetemben,talán letörte a mindenhez értő retek pofájukat.”
 • 1. Tabornok 2009. január 10. 11:34
  „Remélem, alelnök lesz, akkor talán lesz Győrnek 50 m-es uszodája!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virtuális sztriptíz a repülőtereken

Magyarul és angolul testszkennernek (bodyscanner), németül meztelen szkennernek (Nacktscanner)… Tovább olvasom