Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Mindhalálig sportolók

Simon Tibornak, a Fradi egykori kiváló játékosának értelmetlen halálát követően senki nem gondolta, hogy az eset megismétlődhet hazánkban. Minden józanul gondolkodó ember mélyen elítéli az erőszak összes formáját, ám amikor éppen a békét jelképező sportolók közül szedi az áldozatait, még nagyobb a felelősségünk, hogy elítéljük és tiltakozzunk ellene.
Párbaj az arénában

Aki látta, ma is élénken emlékszik a pillanatra, amikor egy 1993-as hamburgi tenisztornán Steffi Graf egyik elmebeteg rajongója leugrott a nézőtérről és egy kést döfött a sportoló ellenfelének, Szeles Mónikának a hátába. A penge csaknem két centire hatolt az izmok közé, de szerencsére a kiváló teniszezőnő lelki sérülése súlyosabbnak bizonyult testi kínjainál. Három évvel később hasonlóan járt a világ egykori leggyorsabb úszója, Alekszandr Popov, akit egy férfi akart kirabolni Moszkvában. Miután az olimpiai bajnok ellenkezett, a támadó egy tőrt döfött a mellkasába. Csak a szerencse mentette meg az életét. A világot azonban két amerikai műkorcsolyázónő esete döbbentette meg a legjobban. Az 1994-es lillehammeri téli olimpia előtt Tonya Harding ugyanis volt férje segítségét kérte, hogy megszabaduljon legnagyobb riválisától, Nancy Kerrigantől, és ő lehessen az aranyérmes. A férfi egy vascsővel szúrta térden a sportolót, de csak kisebb sebet ejtett rajta.

Simon Tibor
Simon Tibor
Másoknak azonban nem volt ekkora szerencséje. 2005-ben, az új év első óráiban egy ittas társaság egyik tagja a nyílt utcán szúrta le Dmitrij Nyeljubin olimpiai bajnok orosz pályakerékpárost, aki néhány órával a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe. 2003-ban pedig egy hondurasi kapus lett az erőszak áldozata. Milton Floresre egy bordélyházban törtek rá, s egy AK 47-esből hét golyót eresztettek az ágyban vitézkedő hálóőr fejébe. Egy dél-afrikai focimérkőzésen az egyik csapat játékosa a bíró egyik vitatott ítéletén felbőszülve késsel támadt rá, mire a sípmester előrántotta revolverét s keresztüllőtte a fenyegetőző focistát. A következő fejezetekben a világ leghíresebb eseteit gyűjtöttük csokorba.


Öngól!

Andrés Escobar
Andrés Escobar
Amikor a kolumbiai Andrés Escobar berúgta azt a szerencsétlen öngólt az 1994-es foci-vb-n és ezzel kiejtette saját válogatottját a selejtezőből, kapott hideget-meleget a hazai sajtótól. Azt azonban senki sem sejtette, hogy az életével kell fizetnie ezért a hibáért. Miután a csapat hazarepült Kolumbiába, Escobar a közvélemény támadásai ellenére megpróbálta normális mederbe terelni az életét. Továbbra is eljárt edzésekre, szabadidejében pedig szórakozni.

Július 2-án a Medellín külvárosában található El Indio nevű éjszakai bárba indult a barátnőjével. Amikor azonban kilépett az utcára, egy férfi állította meg a parkolóban és azonnal kérdőre vonta az öngól miatt. Escobar kikérte magának a tiszteletlen hangot, mire szó szót követett, végül az idegen előrántotta a pisztolyát, s miközben így kiáltott: „Góóóóóóóól!", az egész tárat beleeresztette a sportolóba. A sérültet a helyi kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni az életét. Bár a támadó elmenekült a tetthelyről, másnap a rendőrség letartóztatta. A 44 éves Humberto Munoz Castro azzal védekezett, hogy csak hazafias felháborodás vezette a tettét.


Tus

David Schultz amerikai birkózó gyermekkorától versenyszerűen sportolt és kitartásának eredményeként lett 1983-ban a szabadfogású birkózás világbajnoka. A következő évben aranyérmet nyert a Los Angeles-i olimpián. Később azonban máig sem tisztázott doppingbotrányba keveredett és kénytelen volt abbahagyni a versenyzést. 1995-ben mindenki meglepetésére bejelentette, hogy 35 évesen is indulni kíván a következő évi atlantai olimpián. A különc sportoló John du Pont milliárdos birtokán, Newtown Square-ben készült, ahol az üzletember birkózóklubot és edzőtábort tartott fenn.

1996. január 26-án este du Pont meglátogatta Schultzot az otthonában. A szemtanúk szerint hamarosan szóváltásba keveredtek. A milliárdos ezt követően odament a terepjárójához, előhúzott belőle egy vadászpuskát, majd miután csőre töltötte, kétszer rálőtt vitapartnerére. Schultz felesége a dörrenések zajára kirohant a lakásból, de már csak azt láthatta, ahogy a támadó harmadszor is célba veszi a földön fekvő Davidet és meghúzta a ravaszt.

A gyilkos a rendőrség kiérkezése előtt elbarikádozta magát a villájában és a kommandósoknak kétnapi munkájába telt, amíg a fűtés kikapcsolásával elő tudták őt csalogatni. Végül elmegyógyintézetbe került.


Kalóztámadás

Az 53 éves új-zélandi Peter Blake a világ legismertebb és legtapasztaltabb vitorlázójának számított. 1981-ben nyerte meg első föld körüli versenyét, később pedig világrekordot állított fel ebben a versenyszámban. Érdemei elismeréseként 1995-ben II. Erzsébet brit uralkodótól nemesi címet kapott.

Blake az 1990-es évek végén lelkes környezetvédőként tevékenykedett. A Seamaster nevű hajó fedélzetén a globális felmelegedés hatását vizsgálta társaival az amazóniai őserdőben. 2001. december 6-án este éppen egy sikeres napot ünnepeltek a brazíliai Macapában, amikor váratlan dolog történt. Hirtelen két, pisztollyal felfegyverkezett férfi ugrott át a korláton és megtámadták az ott tartózkodókat. Amikor azonban az egyik támadó leütötte a személyzet egy tagját, Blake rákiáltott: „Takarodj a hajómról, ezt nem tűröm!" A bandita meghátrált, a vitorlázó pedig elindult a kabinjába a saját fegyveréért. Amikor újra összetalálkoztak, Blake azonnal tüzelt és eltalálta a férfi karját. Társa sietett a segítségére és kétszer rálőtt a tengerészre. A golyók Blake hátán hatoltak be, és az egyik aortát eltalálva szinte azonnali halált okoztak. Erre kitört a pánik, és a rablók magukhoz ragadva a kamerát, a hajómotort, 625 dollárt és Blake karóráját, a Seamaster egyik felfújható gumicsónakján eltűntek a sötétben. Az ügy azonban a világhíres áldozat miatt nagy port vert fel és pillanatok alatt őrizetbe vették őket. Mint kiderült, a „vízi patkányok"-nak hívott kalózcsapat gazdag turisták kifosztásából élt.


München

Steven Spielberg legújabb munkája az 1972-es olimpián történt terrortámadást és annak utóéletét dolgozza fel. Szeptember 5-én a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorszervezet nyolc tagja hajnali fél ötkor átmászott az olimpiai falut övező kerítésen. Az őrök éjszakai kiruccanásról hazatérő versenyzőknek hitték, ezért nem is tartóztatták fel őket. Miután a terroristák berontottak az izraeli sportolók szobájába, agyonlőttek egy ellenállni próbáló súlyemelőt és edzőjét, a többieket pedig túszul ejtették.

A foglyok elengedése fejében 200, Izraelben bebörtönzött társuk szabadon bocsátását követelték és egy repülőgépet, amellyel szabadon távozhatnak. Végül megegyeztek velük, hogy a Lufthansa légitársaság Boeing gépe fogja elszállítani őket valamelyik arab országba. Ehhez azonban helikopteren kellett a terroristákat és foglyaikat a fürstenfeldbrucki NATO-reptérre szállítani. A rendőrség csak későn fedezte fel, hogy a bekötött szemű izraelieket nem öt, hanem nyolc géppisztolyos kíséri, így nem állt rendelkezésére elegendő mesterlövész a tervezett túszmentő akcióhoz. Amikor éjjel fél 11-kor a helikopterek leszálltak a repülőtéren, hirtelen kialudtak a reflektorok és a német rendőrség biztonsági emberei tüzet nyitottak a merénylőkre. A palesztinok azonnal felrobbantották a náluk lévő kézigránátokat, és az ezt követő lövöldözésben az összes túsz életét vesztette. De az olimpiát nem szakították félbe, mert akkor a terroristák győztek volna. „The Games must go on!" (A játékoknak folytatódniuk kell!) Biztosan ezt akarná Marian Cozma is.

Sean Taylor
Sean Taylor

Híres meggyilkolt sportolók

Trevor Berbick (51) jamaicai profi ökölvívót 2006. október 28-án egy templomban lőtte tarkón saját unokaöccse.
Peter Blake (53) új-zélandi vitorlázót 2001. december 5-én az Amazonason gyilkolták meg kalózok.
Lyman Bostock (38) amerikai baseballos 1978. szeptember 23-án egy közlekedési lámpánál várakozott az autójában, amikor egy féltékeny férj agyonlőtte.
Andrés Escobar (27) kolumbiai labdarúgót 1994. július 2-án egy férfi agyonlőtte, mert a sportoló öngólt rúgott a világbajnokságon.
Peter Karlsson (29) svéd jégkorongozót 1995. március 11-én egy 19 éves neonáci fiatalember késelte halálra, mert nyíltan vállalta homoszexualitását.
Stanley Ketchel (24) amerikai profi ökölvívó 1910. október 15-én rablógyilkosság áldozata lett.
Henri Pélissier (46) francia kerékpározót 1935. május 1-jén a szeretője lőtte le, aki azt állította, hogy a sportoló késsel támadt rá.
Corinne Rey-Bellet (34) svájci síelőt 2006. április 30-án saját férje lőtte agyon.
Rikidzan (39) japán birkózót 1963. december 8-án egy vizeletbe mártott tőrrel szúrta le egy jakuza. Hashártyagyulladás végzett vele.
Spider Sabich (31) amerikai síelőt 1976. március 21-én lőtte le a barátnője a fürdőszobájában.
David Schultz (37) amerikai birkózót 1996. január 26-án John du Pont milliárdos lőtte le a saját farmján.
Sean Taylor (24) amerikai focistát 2006. november 26-án, miközben betörtek az otthonába, lábon lőtték. Másnap meghalt.
Claude Tozer (30) ausztrál krikettezőt 1920. december 21-én lelőtte egy elmebeteg nő.
Moshe Weinberg (33) izraeli birkózót 1972. szeptember 5-én tíz társával együtt gyilkolták meg palesztin terroristák a müncheni olimpián.
Darrent Williams (25) amerikai focistát 2007. január 1-jén lőtték le a szilveszteri mulatozás után.


Henri Pélissier
Henri Pélissier

Olvasóink írták

 • 3. nocomment41 2009. február 15. 14:51
  „"A veszprémiek végeláthatatlan sorokban sorakoztak fel Marian Cozma kinagyított fényképe mögött, a Királynék Városának főutcáját ellepve tették meg a mintegy három kilométeres utat a Veszprém Arénáig, a mai Bajnokok Ligája kézilabda-mérkőzés színhelyéig. A résztvevők csendesen, rendbontás nélkül vonultak végig nemcsak Cozma emléke előtt tisztelegve, de a magyarországi bűnözéssorozat-hullám ellen is tiltakozva."
  http://www.nemzetisport.hu/kezilabda/ezrek-vettek-reszt-a-veszpremben-tartott-cozma-emlekmeneten-221845.html”
 • 2. Becsület 2009. február 15. 09:49
  „Ezen aljas gaztettek "eltörpülnek" a papír galacsin és a tojásdobálás mögött! Mind ez hűen tükrözi Magyarország erkölcsi és demokratikus állapotát. Nem tudom, hogy Magyarországon élő emberek gondolkodását mi motiválja! Azt mondják az értelmiségi rétegnek - Kit nevezünk értelmiségnek? Az egyetemet, főiskolát végzetteket? Nem akarok általánosítani, de milyen értelmiségiek Ők? Nem lenne jobb, nem kellene inkább értelmes embernek lenni!!? - kellene példát mutatni a POR népnek! Utálom ezt a szót! Milyen jogon nevezik az egyszerű, becsületes és szorgalmas embereket por népnek? Sajnos Magyarországon száguldanak a mocsár aljára minden tekintetben! Onnan felkúszni szinte lehetetlen! Ilyen gondolkodással pedig biztosan nem! Ma reggel egy jogtudor mondotta a Kossuth rádióban, hogy 20-30 év kell, hogy Magyarországon kialakuljon a tőlünk Nyugatra lévő országokban uralkodó rend, törvénytisztelet és családcentrikusság! Ez igen! Addig Ők rajtunk röhögnek!”
 • 1. pisti60 2009. február 15. 07:11
  „Sajnos Simon Tibi gyilkosai még mindig szabadlábon vannak mert talán rendőrök tették?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnözők, rendőrök és a gazdasági válság

A gazdasági válság közbiztonságra gyakorolt hatása csepegtetve jelentkezik Győr-Moson-Sopron… Tovább olvasom