Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Mi a bogyó?

Rátóti Zoltán énekelni, sőt, gitározni is fog Győrben a Háy János novelláiból összeállított darabban.

Rátóti Zoltánról újabban a Neil Young Sétány nevű magyar „találmány" kapcsán lehet hallani. Sülyi Péter, az egykori Omega-szövegíró magyar hangot adott Neil Young dalainak, Huzella Péter, Tóth István és Rátóti Zoltán pedig előadja őket. A Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas Rátótija most Győrbe is ellátogat: a tavaszi fesztivál keretében március 20-án a Richter Teremben láthatják önálló estjét A bogyósgyümölcskertész fia címűt (19 órától, 1200 forintért). Ebben is fog énekelni – sőt, gitározni is, ám a Háy János novelláiból és verseiből összeállított darabnak nem ez a lényege.

„Inkább azt mutatja meg, hogyan éreztünk, gondolkodtunk egy öntudatlan életszakaszban, a kamaszkorban. Hogyan éltünk egyszerűen, a korlátaink és a kereteink között. Pszichológiai boncolgatása annak, miért vagyunk néha megkeseredett, néha torz felnőttek, miket hordozunk magunkban a gyermekkorból. Nosztalgikus és abszurd is, nem marad a felszínen, nemcsak szórakoztatni akar, hanem megértetni, feldolgozni a tinédzserkori kínlódásokat." Mindezek ellenére egy humoros, szerethető és különös karakterekkel teli történetet kapunk. Rátóti talán azért is érti ezeket a dolgokat, mert egykorú a szerzővel. Az egymásra találásról így nyilatkozott: „Éveken keresztül kóstolgattam Dsida Jenőt és Rilkét, hogy belőlük gyúrjak egy önálló estet, de bennem volt, hogy jó lenne valami könnyedebb hangvételt is kipróbálni. Aztán egy társaságba – és később jó barátságba – kerültem Háy Jánossal, (akiről) kiderült, hogy egy korosztály vagyunk. Ebből is fakadt, hogy több története kapcsán úgy éreztem, mintha az velem történt volna. Akkor már olvastam fel novelláját a rádióban és egy darabját is készültem rendezni, amikor megjelent A bogyósgyümölcskertész fia című könyve. Egyből éreztem, hogy ez lesz az estem alapanyaga – humor, fájdalom, szeretet, keserűség keveredik benne. Nekem akkor először Hrabal jutott eszembe, de Háy olyan egyedi hangnemet üt meg (novelláival és darabjaival is), hogy mára már nem kell senkihez hasonlítanom a világát."
Rátóti Zoltán előadóként még nem járt Győrben, ám várja a személyes találkozást: „Úgy tapasztalom, a nézők szeretnek színházba járni, ők is várják azt a kultúrát, amit a televízióból nem kaphatnak meg."

Az előadásról bővebben:
http://w3.enternet.hu/ratoti/

„Na most van ez a bogyósgyümölcskertész. Ennek a bogyósgyümölcskertésznek van ez a fia. Na most ez a fiú elmegy gimibe Pestre. Aztán lesz egy rockzenekara, az Originál Láger, meg kirúgja egy lány Bécsben, mert ez a fiú külföldön már nem olyan nagy szám, mint Magyarországon.
Na most ilyenekről szól ez az est. És lehet rajta nevetni, még az ember könnye is kicsordul tőle. Vagy azért, mert sírni kell" – írja Háy János a műsorfüzetben és a honlapon.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

43 év a mentés szolgálatban

A mentők munkája csapatmunka. A sürgősségi ellátás fizikailag és pszichésen nagy megterhelés. Tovább olvasom