Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 31°C Még több cikk.

Mesteri fogások Hamari Júliától

Negyedik alkalommal rendezték meg Győrben Hamari Júlia operaénekes mesterkurzusát, amelyre évről évre több a jelentkező. A családias körülmények között zajló tanítást nagyon kedvelik a fiatal énekesek, akik karrierjük érdekében elszántan kíváncsiak a világszerte elismert művész véleményére, segítségére.

Hamari Júlia jó tanácsaival mindenkit arra buzdít, legyenek őszinték magukhoz, merjék önmagukat adni, viselkedjenek természetesen – ugyanis csak így lehet teljes módon érvényesülni, megbecsültséget szerezni a világ, de először is Európa, azon belül pedig Magyarország operaszínpadain. Ahogy ő fogalmaz: „A zenében benne van minden: érzelmek, nevetés, könnyek, bátorság, félelem – s nem mindenkinek, de nekünk megadatott, hogy elénekeljük."

– Augusztus második felében visszatérő vendég Győrben, vannak rendszeres résztvevői a kurzusnak?

– A kurzus lényege a visszatérés, azonban ez csak az egyik tanfolyam, utána jön egyből a másik – tehát vannak, akik rögtön jönnek oda tovább. A győri mesterkurzus külön érdekessége, hogy mindennap, már reggel kilenc órától este nyolc óráig szinte szünet nélkül énekelünk – ebben nagy segítségemre van Alszászy Gábor, aki a növendékeket zongorán kíséri. Képzett énekesek jönnek a kurzusra, mindenki, aki itt van, tanul valahol. Egymás előtt értékelem a növendékeket, hogy tanuljanak és okuljanak egymás teljesítményéből. Megpróbálom kiegészíteni a meglévő ismereteket, nem akarok mindent átváltoztatni, hanem a hiányzó dolgokra felhívni a figyelmet. Szeretnék segíteni a tanárnak, nem pedig a tanártól eltanítani a növendéket. Ez különleges módszer, s lelki dolog is, fontos a lélek, a hozzáállás. A félelmet, a gátlásokat, azt, hogy nem vagyunk őszinték, le kell győznünk, s magunkat kell adni, valódinak lenni. Az énekléshez is fel kell szabadulni.

– Külföldön és Magyarországon egyaránt tart mesterkurzusokat, de válogatottan, ha jól tudom.

– Mesterkurzusokat Magyarországon csak Győrben és Óbudán, a társaskörben tartok. Fontos műhely munkahelyem, a stuttgarti zeneművészeti főiskola. Vannak reménykeltő növendékeim a budapesti zeneakadémián is.

A titok a világsikerhez: legyenek őszinték magukhoz, merjék önmagukat adni, viselkedjenek természetesen. Fotó: Szük Ödön
A titok a világsikerhez: legyenek őszinték magukhoz, merjék önmagukat adni, viselkedjenek természetesen. Fotó: Szük Ödön

– Mennyi idő jut külön-külön a növendékekre?

– Egy-egy növendékkel itt, a mesterkurzuson negyven percet foglalkozom. Megkaptuk ezt a csodálatos termet a Zichy-palotában, korlátlan időhasználattal. A hétfőn kezdődött kurzus ötnapos, az első napon az előéneklés történik, utána pedig már tanítok: mindenki megkapja az első instrukciókat, mit, hogy kell csinálni, vagy épp mik a hibák. A második naptól kezdve már dolgozunk, amit egyébként rettenetesen élvezek, s remélem, Gabika (a zongorakísérő – a szerz.) sem hal bele. Tizenöt éve dolgozunk már együtt.

– Mennyire elégedett a résztvevőkkel?

– Az idei növendékek már tényleg haladók, nagyon meg vagyok elégedve velük. Ez most az első ilyen kurzus, ugyanis eddig kezdőket is bevettem, de most már csak haladókkal foglalkozom. Ők mind fiatal művészek, akiknek még rengeteg tanulnivalójuk van, s én megpróbálok lelki segítséget adni nekik, pótolni, „restaurálni" eredeti művészi indíttatásukat.

– Növendékei közül többen is sikeresek lettek. Kire a legbüszkébb?

– Sokan vannak. Az egyik legismertebb tanítványom Miklósa Erika, de többek között ott van Varga Viktória, aki nyeri egymás után a külföldi versenyeket és a győri Bakonyi Marcell, akit Zürichbe most vettek fel és akinek a szülei szervezték meg a győri mesterkurzust.

Vántus Lilla

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyors, gyors, lassú, lassú

A tánc sosem volt talán annyira népszerű, mint napjainkban. Ez nemcsak hazánkban tapasztalható… Tovább olvasom