Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Megjelent a Múzsa - Vers és rántotta

Kányádi Sándor esztétika profanája: „A jó vers úgy készül, mint a jó tojásrántotta. Kell hozzá tojás, só, meg valami zsiradék. Szalonnát nem mondtam, mert ez Helsinkiben hangzott el egy fesztiválon, és ők a szalonnát nem értették volna. Szóval ez ilyen egyszerű.
Aki jön nekem azzal, hogy jó bele a gomba is, meg a hagyma, annak azt mondom, ez már a szürrealizmus. A legszükségesebb szavakból kell a verset írni." Az idézet a Győri Múzsa könyvszalonra megjelenő 5. számából való. A szalon alkotói díjasával készült interjúból meglepő tények derülnek ki arról, mennyire sematikus az erdélyi magyarok helyzetéről alkotott képünk.

Rajta kívül még számos szerző – különösen a régiónkhoz kötődő alkotó – újdonságairól olvashatnak a kultúra kedvelői. Például a nagy győri könyves seregszemlére meghívott vendégek közül Hankiss Elemér árulta el, hogy milyen a viszonya a félelemhez, az ország helyzetéhez, a média és a kultúra állapotához. És ha már média, rákérdezett a Múzsa arra, hogy olvasnak-e még az emberek, főként a fiatalok. Ellensége-e az internet, a bulvár vizuális média a könyvkiadásnak? A Fórum rovatban pedig a térségi média szereplői mondják el válaszukat a változó technikai és információszerzési jelenségekre.

Ízelítőt kínál a kulturális orgánum a Műhely Álom számából, bemutatja a győri filharmonikusok új örökös tagját. Új évad, új premier és egy régi kedvenc. Sebestyén Csaba, a Győri Balett, a balettoktatás meghatározó alakja az Őrült nők ketrece táncjeleneteinek koreográfusaként tért vissza a nemzeti színházba. Őszintén vall az elválás nehézségeiről, életútjáról és a visszatérés pillanatairól. Végezetül tájékoztat arról, mibe kerülnek a fesztiválok, a kulturális intézmények és milyen hatása volt az e téren megmutatkozó szemléletváltásnak a város idegenforgalmára.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vulkánember

Égő láva lövell ki a levegőbe, a Csendes-óceánba a hawaii Kilauea vulkánból – ezeket a… Tovább olvasom