Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Meddő párok reménysége

Júliusban lesz három évtizede annak, hogy az angliai Oldham városában világszenzációként megszületett Louise Brown, az első lombikbébi. Azóta világszerte gyakorlattá, mondhatni, rutineljárássá vált a lombikban fogantatás, sok meddő házaspár kapott új reményt és lehetőséget.
A módszer folyamatos korszerűsítésével együtt járó szemléletváltásnak köszönhetően a korábban sok gondot okozó ikerterhességek jó része is kiküszöbölhető.

Magyarországon az első sikeres lombikbaba világra jöttétől (1989) évente legalább 2000 gyerek születik ilyen módszerrel. A klasszikus eljárás azonban azóta sokat fejlődött a mai, legkorszerűbb mikroprocesszoros módszerekig, természetesen annak érdekében, hogy minél magasabb terhességi és gyermekszületési számot érjenek el az egyre szaporodó meddőségi központok pácienseinél.

– Napjainkban az egyik legproblematikusabb és legvitatottabb pontja a programnak a sokszoros „ikerterhesség" – mondja dr. Konc János, a Szent János Kórház Budai Meddőségi Centrumának vezetője, az orvostudományok kandidátusa. – Zárójelben jegyezzük meg, hogy bár ikerterhességekről beszélnek, valójában az iker csak kettőt jelent, ezekben az esetekben viszont többes, hármas, négyes, sőt, még ennél is több fejlődő embrióról van szó. A többes terhesség azonban már korábban is gyakorivá vált, hiszen az 1960-as években elterjedtek a petefészek működését serkentő hormonkészítmények, melyeknek hatására több tüsző érik meg és nem volt ritka a négyes, ötös terhesség sem. Ma is alkalmaznak olyan gyógyszereket a meddőség kezelésére, melyeknek nincs közük a lombikbébiprogramhoz.Külföldön nemegyszer világszenzációként tárgyalják, ha többes terhesség során 4–5 gyerek születik, még emlékezhetünk például az 1998-as texasi nyolcas ikrek vagy az 1997-es Iowában született hetes ikrek hírére. Ahogy a professzor elmondja, nem csodáról van szó, egyszerűen a megtermékenyítést elősegítő szerek hatásáról. Arra is felfigyelhetünk, hogy a mesterséges megtermékenyítéssel, illetve a termékenység fokozásával foglalkozó egészségügyi iparág – beleértve a lombikbébiprogramot is – világszerte virágzik, s mögötte kőkemény üzleti érdekek húzódnak meg. Egy sikerorientált üzletágról van szó, amelyben a produktum számít, és nyilvánvalóan nagyobb a teherbe esés valószínűsége, ha a nők nagyobb adagban kapják az azt elősegítő szereket.

A többes terhesség azonban nem veszélytelen sem az anyára, sem a születendő gyerekekre. A terhességi toxikózistól a cukorbetegségig sok minden fenyegeti az anyát, a gyerekek pedig általában kis súllyal, gyakran maradandó egészségkárosodással születnek. A sikernek tehát nagy ára van – mondhatnánk. De a szakemberek ma már új szemlélet szerint foglalkoznak ezzel a problémával.

– Az kétségtelen, hogy a lombikbébiprogramban gyakran előfordul többes terhesség – ismeri el dr. Konc János. – Az orvosok biztosra akarnak menni, hiszen ha több tüsző érik egyszerre, több embrió kerül a lombikba, és sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy közülük egyből, kettőből, többől gyerek is lesz. Viszont ez a folyamat irányítható. Egy lombikprogram esetén általában 100 nő közül 30 visz haza gyermeket, és ez jó eredmény. Három vagy több embrió beültetése esetén biztosabb az eredmény, amiért érdemes a kockázatot vállalni, még ha nagyobb is az ikerszülés valószínűsége – teszi hozzá a doktor. Annál is inkább, mert ha kiderül a többes terhesség, lehet „korrigálni". Csakhogy az úgynevezett redukcióhoz a nők többsége nem járul hozzá, holott – ilyen indokolt esetekben – a terhesség tizennyolcadik hetéig a magyar törvények is lehetőséget adnak a terhességmegszakításra. Hármas, négyes vagy még többes terhesség esetén ez mindenképpen ajánlott lenne, hogy a végül megszületendő gyermek már magzatként is egészségesen fejlődhessen.

A világ nagy részén már másként gondolkodnak erről, főként Dániában, Svédországban és Belgiumban, de az új szemlélet lassacskán teret nyer mindenütt, ahol lombikbébiprogram létezik. A feladat: kevesebb, de szelektált, jó minőségű embrió beültetése. Ha ez nem hoz eredményt első próbálkozásra, akkor két hónappal később meg lehet ismételni a beavatkozást lefagyasztott embrióval és nem kell az egész programot elölről kezdeni, tehát anyagiakban ez nem jelent dupla költséget.
Konc doktor állítása szerint a váltás a budai meddőségi centrumban már 2005-ben megtörtént. Azóta a 36 év alatti nők esetében csak két embriót ültetnek be az első két próbálkozásnál és a többes ikerterhesség máris csökkent.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresztény apa színészként, mindenkiért

Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész Az igazat mondd, ne csak a valódit című, istenes versekből… Tovább olvasom