Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Magyarnak születtem

Külföldi olvasóink leveleiből kiderül: Los Angelestől Dublinig március 15-én világszerte szól a magyar himnusz.

Számunkra természetes, hogy március 15-én mindannyiunknak ugyanazok a legendás, több mint százötven évvel ezelőtti események jutnak eszünkbe. Az ünnepségek mind erre emlékeztetnek. De hogy van ez a világ távoli tájain élő honfitársaink körében? Külföldi olvasóink leveleiből kiderült: Los Angelestől Dublinig, Malmőtől Bangkokig ezen a napon világszerte szól a szívszorító, örökszép dallam, a magyar himnusz.

„Nagyon közel lakom a magyar határhoz, Eisenstadtban élek, így nincs problémám a magyarságommal és az osztrákoknak is egyre kevesebb. Március 15-én, mint minden évben, kitűzöm a kokárdát. Magyarnyelv-tanfolyamokat is tartok, a tanítványaimnak szoktam beszélni 1848-ról, a forradalomról, kokárdát is szoktam nekik adni. Egyre több német nyelvű irodalom van a magyar történelemről, akit érdekel, olvashat róla kedvére. Minél jobban tud a csoport magyarul, annál több információt kap tőlem. Petőfi-verseket olvasunk, fordítunk, megmutatom a Petőfi-kötetem, mert ha mást nem is, a könyveimet végighurcoltam egész Európán. Egyszer egyikük megtanult egy részt a Talpra magyar!-ból, könnyes volt a szemem. Most én is megpróbáltam elszavalni, de már nem ment olyan jól, mint az iskolában annak idején. Akármilyen fennkölten is hangzik, büszke vagyok a hazámra és arra, hogy magyar vagyok. Bárhol, bármikor meghallom a Himnuszt, elszorul a szívem, könnyes lesz a szemem. A nem magyar barátaimmal ilyen biztosan nem fordulna elő, nem tudom, miért. Idén egyébként az összes magyar egyesület Ausztriában 1956 ötvenedik évfordulójának megünneplésére készül."
Erika, Ausztria

Ír Gulyás, Petőfi olaszul

„Március 15-ét az interneten megtekinthető magyar tévéműsorokat, újsághíreket figyelve ünneplem, Parmában ugyanis senki nem szervez megemlékezést. A nagyobb olasz városokban azonban működnek magyar baráti körök, olasz–magyar kulturális egyesületek, amelyek általában közös vacsora keretében emlékeznek meg az évfordulóról. Petőfi-kötetem olasz nyelvű is van, benne a Nemzeti dal, a Canto Nazionale. De ugye az eredeti mégiscsak más. A János vitézt is megvettem olasz nyelven, de bevallom, nem olvastam végig. Nagyon szép Petőfi Olaszország című verse, de az én kedvencem a kiskőrösi költőtől a Pató Pál úr. Nemrég az olimpia kapcsán jártam Torinóban, ahol Kossuth-emléktábla található."
Anikó, Olaszország

„Sajnos a dublini magyar nagykövetség nem sok mindent tesz azért, hogy a magyar közösséget összetartsa. Szoktak a magyar ünnepeken megemlékezést tartani, ahova meghívták az itt élő magyarokat. Ez mára elmaradt, illetve – úgy tudom – az ünnepségeken fogadások vannak, de csak az ír közönségnek. Tudom, ez is fontos, hogy jó képet mutassunk hazánkról. Tapasztalataim szerint Írországban az embernek a saját lábán kell megállnia. Az itt élő magyarok néha belendülnek, elindítanak egy-egy kezdeményezést. Volt egy helyi lapunk, az Ír Gulyás, még magyar kulturális társaság is működött, de ezek mára támogatás hiányában megszűntek."
Anikó, Írország

Magyar ház Amerikában, Ausztráliában

„Tudomásom szerint itt nincs semmiféle magyar egyesület. Ha létezik, akkor nagyon elbújt, mert én sohasem hallottam róla. Igaz, itt nem is él sok magyar származású, ezért nincs is ilyenkor ünneplés. A legközelebbi nagyszámú magyarok lakta hely Vancouver Kanadában. Ott van több Magyar Ház, klub és két vendéglő is. Az itteni tévé, újságok meg sem említik 1848-at."
Antal, USA, Seattle

„A március 15-i ünnepségen a Vancouveri Magyar Kulturális Egyesületben mintegy kétszáz Vancouverben élő magyar vett részt.  Áronkánk Petőfi Sándortól a Csatadalt szavalta. Ötödikes és gyönyörűen beszél magyarul. Vancouverben minden nemzeti ünnepet megtartanak a Magyar Házban, általában ebéddel egybekötve. Mintegy kétezer tagja van a Magyar Háznak."
Andi, Kanada

„Sydneyben a Magyar Házban (klub) magyarok társaságában idézzük fel a múltat, jövünk össze ünnepelni. Kitűzve a kokárdát büszkén viseljük. Petőfi verseit nemcsak én és a párom, de a fiaink is nagyon szeretik. Nekem a kedvencem a Távolból, de mindnyájunknak van külön kedvence. A Himnusz és a Nemzeti dal mindig könnyet csal a szemünkbe. Csak melbourne-i magyar újságunk van, amely a magyar közösség történetéről számol be."
A., Ausztrália

Palacsintasütés Bangkokban

„Bangkokban a megemlékezésről a helyi magyar nagykövetség és a konzulátus gondoskodik. Rendszerint az itt élő 30–50 magyar számára egy koktélpartit szerveznek, melyen a nagykövet beszédet tart március 15-i hangulatban. Elhangzik a Himnusz és a Szózat is. Mindenki örömmel, családosan érkezik és büszkén viseli a kokárdát. Sajnos a kevés magyarnak sem klubja, sem újságja nincs, így a magyarságot nagyon nehéz fenntartani. Azok a magyar és vegyes családok járnak össze inkább és szerveznek magyaros programokat, ahol kisgyerekek vannak. Például egy jó palacsintasütéssel vagy gulyásfőzéssel összekötött könyvbemutató, komolyzene-hallgatás keretében. Ezekre az összejövetelekre külföldi barátok is hivatalosak, így betekintést nyerhetnek a magyar kultúra, hagyomány egy-egy részletébe. Bevallom, jó lenne, ha a magyar nagykövetség sűrűbben szervezne az itteni magyarok és más érdeklődők számára programokat, mert így mi is csak akkor töltődünk fel kortárs magyarságból, ha hazautazunk."
Enie, Thaiföld

„Az én megyémben (Canton Tessin) jól működik a Ticinói Magyar Egyesület. Székhelye Luganóban van. Kéthetente van találkozó, meghívott személyiség előadásával összekötve. Az 1848-as szabadságharc alkalmából megemlékezését tartunk. Az ünnepi beszédet a Magyar Köztársaság berni nagykövete mondja. Az ünneplés az úgynevezett massagnói keresztnél lesz. Lugano városi kormánya sok évvel ezelőtt Massagno területén kis parkszerű területet adott az itt élő magyaroknak, ahol egy nagy kereszt emlékeztet az ’56-os szabadságharcra és annak áldozataira. Az egyesület kokárdákat ad a megjelenteknek. Az ünnepélyes megemlékezést baráti beszélgetés követi egy közeli vendéglőben. Májusban kis svájci baráti csoportot viszek Budapestre, és épp Petőfi végett a City Hotel Pilvaxban leszünk, ahol a költő a Talpra magyar!-t szavalta."
Stefán, Svájc

Elég egy „égi jel" a megemlékezéshez

„Inkább az idősebb korosztály tartja a régi magyar szokásokat. Sajnos a fiatalok, akik mostanában érkeztek, általában még nem illeszkedtek be a nagyvárosi létbe. Remélhetőleg ők sem felejtik el március 15-ét, ami a mi korunkban mindig iskolai ünnepséggel járt. Több magyar újság is van Los Angelesben, mind megemlékeznek róla. Az emberek többsége hiába van távol hazájától, annak szokásai szerint éli továbbra is az életét. A magyar himnuszra szerintem minden magyarnak összeszorul a szíve. Mikor New Yorkban jártam, egy fiatal srác mesélte, hogy nem volt otthon már több mint nyolc éve, és egyszer felnézett az égre és épp egy Malév-gép szállt le a JFK-n, a Kennedy repülőtéren. Könnybe lábadtak a szemei. Hiába: szülőföldünk emlékeit felnőttként visszük tovább, bárhová vet az élet."
Bea, USA, Los Angeles

A Los Angeles-i rendezvény egy városi parkban, Kossuth mellszobránál lesz, amit a múlt század ’30-as éveiben állított a magyar emigráció. Több különböző rendezvény is van, nívójuk változó, de minden esetben hazafias. Kokárdát, szalagot, magyar jelvényeket viselnek a résztvevők. Mi az ünneptől függetlenül is viseljük a magyar jelvényeket, büszkék vagyunk magyarságunkra. A közelünkben lévő Dél-kaliforniai Magyar Klubban nemrég ünnepeltük március 15-ét ebéddel egybekötött zenés délutánon. Sajnos itt az átlagember nem sokat tud hazánk történelméről, ismerősöknek próbáltuk magyarázni nemzetünk viszontagságait. Még jól emlékszünk az iskolában szavalt Petőfi-versekre. Én valamikor régen a Talpra magyar!-t zenésített formában is megtanultam a Kisfaludy Dalkörben. Itt, messze hazánktól gyakran énekeljük a Himnuszt. A templomainkban, a klubokban fölhangzik a megható, szívszorító, örökszép magyar dallam. Az itt élő magyarság többsége most is a vers szavai szerint érez: Magyar vagyok, magyarnak születtem..."
Bandi, USA, Kalifornia

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sziko boncasztala

Döbbenetes kiállítás nyílt Sopronban egy fiatal, Budapesten élő alkotó meghökkentő digitális… Tovább olvasom