Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Magyar Fesztivál Balett

Június 19., péntek, 19.00-tól megtekinthető előadások a nagyszínpadon.
Siratófalak

Táncmeditáció

A holokauszt 60. évfordulója érzelmi, gondolati és alkotói inspirációja arra késztette a koreográfus Markó Ivánt, hogy az Ótestamentumtól napjainkig a tánc, a film és a színház nyelvén a zsidó kultúra és emberség, valamint a személyes élmények és a történelmi tragédiák érzékeltetésével a mai néző szívéhez és agyához szóljon.

Férfi: Nyári Gábor, nők: Csernyi Mariann, Szőke Renáta, Boldizsár Marlene, Márton Zita, Elsheikh Zsófia, Csizmadia Katalin, Stetina Szonja
Jelmez: Velich Rita. Filmrendező-operatőr: Szabó GáborEmberi himnusz

Beethoven: IX. szimfónia, III. tétel

Beethoven IX. szimfóniája a halhatatlan zeneművek sorában az elsők között van. Rendkívüli népszerűsége a zeneszerző zsenialitásán túl annak az emberségnek szól, amely áthatja a szimfóniát.
Markó Ivánt, a koreográfust arra ihlette, hogy az emberek kapcsolatát a tánc nyelvén fogalmazza meg. A táncmű az emberi létezés küzdelmeit, örömét és a létezés diadalát viszi színre a zene és a mozdulatok nyelvén.

Szereposztás:
Keveházi Gábor – Loósz Krisztina
Nyári Gábor – Szőke Renáta
Stetina Szonja – Hegedűs Imre
Károlyi Lili – Kovács Kristóf


Seherezádé

Rimszkij-Korszakov Seherezádéja vadsággal és barbársággal teli történetét átszövi a keleti dallamok romantikus világa. Markó Iván a darabot a mából indítja, majd visszatér a múltba, a mese világába, hogy befejezésként újból napjainkra vetítse ki a mű igazságát. Egy magányos nő egy bálból hazatérve az alkohol mámorában átéli Seherezádé szerelmi és drámai történetét. Fantáziájában megjelenik a férfiember két típusát megszemélyesítő vezír és az arany rabszolga. Egyikük a hatalmat, a gazdagságot és az erőszakosságot jelképezi, másikuk a kedvességet, az érzelmi telítettséget, ugyanakkor azonban az emberi kiszolgáltatottságot is. Seherezádé a szerelem szabadságára vágyik és nem a hárem bezártságára. Fellázítja társnőit az önkény ellen, hogy a boldogság teljességét válasszák. A történet drámai véget ér. Álmából ébredve hősnőnk újraéli az erotikus vágy szépségeit és veszélyeit.

Zene: Nyikolaj Rimszkij-Korszakov. Díszlet: Székely László. Jelmez: Pilinyi Márta.
Seherezádé: Stetina Szonja/Szőke Renáta. Vezír: Issovits István. Arany rabszolga: Nyári Gábor
Koreográfus-rendező: Markó Iván Kossuth-díjas érdemes művész


Jegyárak: 4500 Ft, 3500 Ft, 2500 Ft

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

II. Győri Táncművészeti Biennále

Kedves Barátaim! Nehéz ezekben a napokban és hetekben megilletődöttség nélkül szólnom a Győri Balett… Tovább olvasom