Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

˝Lovasközségek˝ lovas polgármesterei is indulnak a Kisalföld Vágtán

Két ˝lovastelepülés˝ – Máriakálnok és Kópháza – vállalkozó kedvű polgármestere, Széles Sándor és Grubits Ferenc hamarosan bizonyíthatja rátermettségét a Kisalföld Vágtán is, ahol a profik mellett ők is rajthoz állnak.

Jobb hobbit nem is űzhetne Máriakálnok polgármestere, mint a lovaglást, hiszen a település a régió egyik lovasközpontja. Széles Sándor harminc éve szállt először nyeregbe, s azóta sikerült a családját is ˝megfertőznie˝ szenvedélyével. Van kiből választania, ha túratársra vágyik, amikor nekiindul erdőnek-mezőnek kedvenc lova hátán, ugyanis ebben mindhárom gyermeke remek partner.

– Van, amikor egészen korán, napfelkeltekor lóra szállunk, nyaranta akár már hajnali ötkor, így mire nyolcra beérek a hivatalba, már mögöttem van egy kiadós lovaglás... Csodálatos hobbi ez, a környék pedig kínálja a szebbnél szebb helyszíneket, a települést övező Mosoni- és Kálnoki-Duna partjától Feketeerdő, Kimle, Darnózseli környékéig – meséli a polgármester, aki hamarosan, a Nemzeti Vágta előfutamaként rendezett Kisalföld Vágtán maga is rajthoz áll. A tervezett futamon, ahol ismert emberek mérik össze lovastudásukat, szívesen megméreti magát, s nem kizárt, hogy a polgármesterek pónifogathajtó számában is láthatjuk. ˝Bár a szervezők biztosítanak profi segítséget a kocsin, szívesen vállalom akár Hámori György kapuvári polgármester segédhajtójának szerepét is, ha elfogad˝ – ajánlkozik Széles Sándor.

Széles Sándor
Széles Sándor

Felkészítője mindenesetre bőven akad Máriakálnokon, hiszen két profi, európai színvonalú lovarda, valamint egy nemzetközi lótenyészet is található a településen. Mi több, itt él a magyar díjlovasok szövetségi kapitánya, Komjáthy György is, a helyzet pedig „lófronton" hamarosan tovább javul, hiszen már épül egy újabb lovarda, s tárgyalnak egy negyedikről – van tehát minek hírét vinnie a lovasoknak és érdeklődőknek Máriakálnok első emberének a Kisalföld Vágtára!

Grubits Ferenc, Kópháza első embere is lovas, s a gyorsasági futamban szintén rajthoz áll a Kisalföld Vágtán. ˝Saját lóval indulok, egy megbízható, pej kancával, First Ladyvel. Nem egy rakéta, de számomra nem is a győzelem, hanem a részvétel a fontos!˝ – véli a polgármester, aki ugyan egy ideje nem ült nyeregben, de ígéri, magát és a lovat is alapos felkészítésnek veti alá.

Ez bizonyára nem lesz nehéz, hiszen igazi lovasember: több mint húsz éve van saját hátasa, mi több, ’95-ben saját istállót is épített. Utóbbit nemcsak a testmozgás, hanem amiatt is, mert sportfélvérek tenyésztésébe fogott.

Kiderült azonban, hogy a lótenyésztésnek nincs igazán jövője, messze nem jövedelmező vállalkozás, a versenyszerű ugrósport pedig nagyon pénzigényes, így azóta a polgármesternek maradt a lovaglás öröme. Ez sem kevés.

– Az állattal való kapcsolat, a szabadság érzése az, ami gyönyörűvé teszi ezt a hobbit, s aki ült már lovon, az tudja, hogy az embert a kislábujjától egészen a fülcimpájáig megmozgatja – mondja a polgármester, aki szerint családi „utánpótlásban" sem lesz hiány.

Grubits Ferenc
Grubits Ferenc

– Négy unokám van, s most várjuk az ötödiket, s bár egyelőre még kicsik, már ˝szokják a lószagot˝. Én pedig rendszeresen kijárok terepre, amit a helyiek nem furcsállnak, hiszen lószerető emberek élnek itt, két lovarda is van a községben. A Fertő-part, a Soproni-hegység, a régi határsáv vonala gyönyörű vidék, egészen Undig el lehet jutni. Sajnos a napi munka és a lovak ellátása mellett a tényleges lovaglásra kevés időm jut – mondja a polgármester. Eddigi legnagyobb lovaskalandjára azért szakított időt: a hétnapos erdélyi lovastúra élményeit, a kalandozást a Gyilkos-tó körül nem lehet szavakba önteni...


Gyűlnek a nevezők, várják az újabbakat

Az idén harmadszorra megrendezendő nagyszabású gyorsasági lovasverseny, a Nemzeti Vágta helyi előfutamára, a Kisalföld Vágtára továbbra is várják a nevezéseket. A verseny győztese a kétmillió forintos nevezési díj befizetése nélkül kerülhet be a budapesti Hősök terén szervezett júniusi  Nemzeti Vágtára. Az indulás joga mellett az általa képviselt település ott lehet a 44 millió forint összdíjazású versenyt övező ˝országimázs-fesztiválon˝. A május 21–23-i gyirmóti versenyre folyamatosan várják a települések, lovasok jelentkezését, melyet Tóth Szilárd főszervezőnél a 20/475-6378-as telefonszámon tehetnek meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann meséi: rácsok közt szabadon

Nagy Viktor rendező és az előadás szereplőinek beszélgetéséből kiderült: mozgalmas, színes, nagyszabású és újszerű felfogásban állítják színpadra Offenbach remekművét.
Tovább olvasom