Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Korkórkörtérkép

A fenti, nyelvtörőnek is beillő címet viselő novelláskötet szerzője Kelemen Zoltán győri színész.

A fenti, nyelvtörőnek is beillő címet viselő novelláskötet szerzője Kelemen Zoltán, a Győri Nemzeti Színház színművésze. A fiatal művész 1972-ben Szombathelyen született. Színművészeti tanulmányai után Zalaegerszegen játszott, majd 2001-ben a győri társulathoz szerződött. A közönség karakterszerepekben láthatta Molnár Ferenc Ibolya című művében, Reb Náhumként a Hegedűs a háztetőn című musicalben, az Otelló Gyulaházán-ban Hrancsák ügyelőként és legutóbb a Bolond vasárnap Iván portásaként.

Kelemen Zoltán
Első kötete arról tanúskodik, hogy mindennapjaiban különös figyelmet fordít a szemlélődésre, melynek nyomán hétköznapi és különleges karakterek, életsorsok bontakoznak ki novelláiban. Műveivel hol megnevetteti, hol pedig elgondolkodtatja olvasóit. Korkórkörtérképet rajzol napjaink világáról.

– Színházi berkekben járja egy mondás: „Színész ne rendezzen!" A kötete tanúsága szerint ez a tiltás nem vonatkozik az írásra.

– A poén kedvéért én ezt egy másik vicces mondással is megtoldanám: „Nem írok, nem olvasok, magyar színész vagyok." Persze ez nem így van a valóságban. Erre a mondásra akartam rácáfolni a könyvemmel. A kötetem megszületése több tényezőnek köszönhető. A színészi feladataimra mint alkalmazotti művészetre tekintek. Úgy hiszem, hogy a Latinovits Zoltán és Darvas Iván szintű színészek sem tudták a belső energiáikat, mondanivalójukat „levezekelni" az életről, amit az írással meg lehet teremteni. Én a lelkemet próbáltam megfogalmazni. A lelkemet a színjátszásban csak nagyon áldott pillanatokban tudom megmutatni és akkor is csak a foszlányait. Az írás a megmutatkozás teljességében segít.

– A novelláiból az derül ki, hogy érzelmileg nagy szélsőségek között mozognak. Különleges érzelmek bontakoznak ki a novellákban, melyek hol szívbe markolnak, hol megnevettetik az olvasót. Honnan fakad ez a sokszínűség?

– Az élet sem fekete-fehér, nagyon sok árnyalatból áll. Óriási pusztító és óriási teremtő erő létezik minden emberben. Az élet olyan, hogy néha a fájdalmak a legnevetségesebbek. Az irónia hirtelen át tud fordulni egyfajta szívbemarkoló kétségbeesésbe. A legnagyobb örömök pedig félelmet keltenek, hogy mi jön utána.

– A könyv előszavában Töpfler Zoltán azt írja, hogy novelláit egyaránt jellemzi a dilettantizmus, a szentimentalizmus és a zsenialitás. Melyik jelzőt vállalja szívesen?

– A dilettáns jelzőt bolond lennék vállalni. Ennek az a története, hogy Töpler Zoltán barátom időnként amatőr színészként is fellép. Én ilyenkor barátilag, viccesen ledilettánsozom. Most ezt kaptam vissza. Lehet, hogy találó a meghatározás, hiszen ez a könyv populáris. Ez nem azt jelenti azt, hogy a könyvem nem képvisel művészi értéket. Valószínűleg arra célzott ezzel a jelzővel, hogy nagyon rövidek az írásaim, melyek csattanóval, pozitív vagy negatív felhanggal érnek véget. A közérthetőséget felvállalom, mert ezt a könyvet nem Pomogáts Bélának és az Írószövetségnek írtam és nem azzal a szándékkal, hogy televíziók irodalmi műsoraiban elemezzék. A legszélesebb olvasórétegnek szántam. Szeretném, ha az ötdiplomás mérnöktől kezdve a gyári segédmunkások is olvasnák. A zsenialitást szerényen visszautasítom. Annak azonban örülök, hogy két-három perces novellákba figurákat,  érdekes történeteket tudtam összesűrítve bemutatni. A történeteim szándékom szerint sajátos filozófiát is hordoznak.

– Milyen érzelmekkel viseltet az első kötete iránt?

– Ez talán hasonló érzés, mint amikor az embernek világra jön az első gyermeke. A kiadótól visszakapott javított munkának nagyon örültem. Talán egy kicsit el is érzékenyültem. Mi, színészek ilyenkor viccesen azt szoktuk mondani, hogy a saját hatásom alá kerültem. Talán szokatlan szerzőként azt mondanom, hogy nagyon szeretem a Korkórkörtérképet. Ez életem legkomolyabb, legérzékletesebb, legmélyrőljövőbb  művészeti vállalkozása.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mesefilm forog tovább

Ki ne emlékezne Cicamicára és Böbe babára? Bálint Ágnes tanulságos története maga volt a csoda. Tovább olvasom