Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Koksszal fűtött izmok

Szép akarsz lenni? Erősebb, gyorsabb, kigyúrtabb? Semmi gond: kokszolj! Ilyen mondatok naponta nem is egyszer elhangzanak magyar sportpályákon, edzőtermekben.


Miközben az élsportban a verseny tisztaságára hivatkozva éjjel-nappal leskelődnek a doppingellenőrök, addig a hobbisportban marokszámra tömhetik magukba a kokszot a strandizomra vágyók. Bár jogszabály nem tiltja, azt azért ugye mégse mondjuk: egészségükre!

˝Olyan ez, mint az orosz rulett. Vagy bejön, vagy nem. Ismerek amatőr sportolókat, akik amíg szedték, izmaikkal mindenkit elkápráztattak, majd amikor abbahagyták, szétestek, mint a kártyavár, elhíztak, fölborult a hormonháztartásuk. Nem normális, aki ilyenbe belevág.˝ Egy konditeremben hallottuk ezeket a mondatokat. Többhetes kutatásunk során rá kellett jönnünk: ha valakit doppingügyben faggatunk, vagy hallgat (˝semmit nem tudok˝), vagy nyíltan kimondja: a mai sport, de lassan már az amatőrsport, a testépítés, a fitnesz is megfertőződött a szertől. A megnyilatkozókban csupán egyvalami közös: senki nem akadt, aki a nevét is adta volna véleményéhez.

Igaz ez arra az egykori élsportolóra is, aki még a rendszerváltás előtti sportban küzdötte fel magát a legjobbak közé és akkor ismerkedett meg a doppinggal.

– Szó sem volt arról, hogy a sportvezetés kényszerítette a versenyzőket, netán államilag irányított kokszolás folyt volna. Minden egyes sportoló magától jött rá, nincs más út a sikerhez. Így aztán kerestük a kapcsolatokat, hamis receptekkel jártuk a gyógyszertárakat, hiszen akkoriban korántsem volt olyan szigorú az ellenőrzés, mint most – mondta el a férfi.

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

– Tehettem, nem volt bűncselekmény, az egész kokszüzlet azért virágozhat ma is, mert büntetőjogilag ma sem az. Menjen fel az internetre, két percen belül talál olyan honlapot, amelynek a gazdája nyíltan reklámozza: nála mindenféle teljesítménynövelő megkapható.

Persze bedőlne az üzlete, ha nem lenne egyre nagyobb az igény a tiltott bogyókra, mióta a pénz szinte szétmosta az egész sportot. Ma már olyan óriási összegeket lehet egy-egy jó eredménnyel keresni, hogy a legjobbak igenis megkockáztatják a lebukást, akár az örökös eltiltást is.

Egy doppingügyekben járatos, ma is aktív sportoló – kijelentve: ő nem él tiltott szerekkel, csak táplálékkiegészítőket használ – úgy vélekedett: nem az a baj igazán, hogy a nagymenők felkészülten, pontos menetrend szerint, évente két, maximum három kúrával feltöltik izmaikat. Sokkal nagyobb gond, hogy a csupán hiúságtól vezérelt ifjoncok szedik orrba-szájba a tablettákat, lövik be az injekciókat, miközben semmit nem tudnak a doppingolásról.

– Tablettától senki nem lesz akkora, mint egy hegyomlás, de olyan karcsú sem, aki után mindenki megfordul az utcán. A szerek csak azoknál hatnak, akik már a topon vannak, többéves kemény edzéssel fejlesztették ki izmaikat. A koksz csupán már egy rásegítő eszköz, azt a plusz tíz százalékot biztosítja, ami a győzelemhez kell – állította.

– Ami a káros hatásokat illeti – vegyünk alapul egy átlag magyar embert, aki iszik, dohányzik, keveset mozog, nem piheni ki magát rendesen, szétesik az állandó stressztől –, hallgattam egy újabb véleményt.

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

– Ha összeszámoljuk, ez öt rizikófaktor. Ugyanakkor a nagymenők – akik mindent a sikernek rendelnek alá és doppingolnak – kerülik a szeszt, a cigit, pontosan beállított étrend szerint, csak minőségi ételeket esznek, szabályozott minden pihenésre szánt órájuk és menekülnek a stresszes helyzetek elől. Vagyis esetükben csupán egyetlen kritikus pont akad: a dopping. Biztos, hogy ez magában több kárt okoz, mint az öt felsorolt ˝méreg˝? Ezzel persze nem akarok senkit doppingolásra biztatni, sőt, mi több, kijelentem: én azt, aki kiskorúaknak, netán a sportot éppen csak elkezdőknek, a hobbisportolóknak ad kokszot, nagyon keményen megbüntetném. Az élsportot hagyjuk, mert az korántsem a dopping miatt olyan veszélyes. Sokkal inkább az embertelen mennyiségben elvégzett munka szaggatja szét a szervezetet. Ezért tartja magát a mondás az edzőtermekben, sportpályákon: ahol az élsport kezdődik, az egészség befejeződik.

Dr. Mikulán Rita sportorvosként és oktatóként is szembesül a doppingproblémákkal. Pontosabban: leginkább baráti beszélgetésekből, tanítványai elmondásából, a médiában megjelent hírekből alkothat képet arról, mennyire terjed a teljesítményfokozók használata, ugyanis a sportorvos-társadalmat hivatalosan senki semmilyen statisztikával nem látja el.

– Lehet, hogy azért, mert ilyen felmérések nem is készíthetők, hiszen ki vállalja fel a doppingolás tényét? Amíg mondjuk a kábítószer használatára már a büntetőügyek számából is lehet következtetni, addig a doppingolást Magyarországon semmilyen jogszabály nem tiltja. Csak a sportjog lép fel ellene, amikor kimondja: a doppingoláson ért versenyzőt szankcionálni kell, például meghatározott időre vagy végleg el kell tiltani a versenysporttól. Az amatőrök minden jogi következmény nélkül szedhetik a szereket. Egy amerikai felmérés szerint a hobbisportolók 10 százaléka él ilyen szerrel. Csak remélni merem: nálunk még nem ilyen rossz a helyzet, de még lehet. Azt is kezdeményezném, hogy a 18 év alattiak doppingolásában részt vevőket büntetőjogilag is vonják felelősségre, valamint a doppingszereket anyagi haszonszerzés céljából forgalmazókat is szankcionálják – hasonlóan a kábítószer-terjesztőket, illetve -felhasználókat sújtó jogszabályokhoz.


Hogyan öl a szer?

A dopping mellékhatásai májkárosodáshoz, a cukor- és zsíranyagcsere zavaraihoz, cukorbetegség kialakulásához, korai érelmeszesedéshez, a szív és az agyi erek károsodásához vezetnek. Nincs olyan része a szervezetnek, amely a hormonok szedésétől ne károsodna. Férfiaknál csökken a szexuális érdeklődés, a here sorvadni kezd, korán kialakul a totális nemzőképtelenség és az impotencia. Jelentősek továbbá a pszichológiai, idegrendszeri változások, amelyek agresszivitásban, hangulatváltozásban, depresszióban és egyéb pszichotikus jelenségekben mutatkoznak meg.

Olvasóink írták

  • 2. Georg 2009. augusztus 01. 22:56
    „Még annyit : a boltban kapható TÁPLÁLÉK KIEGÉSZÍTŐK nem doppingszerek,hanem kONCENTRÁLT ÉLELMISZEREK! Nincs bennük semmilyen doppingszer OÉTI által bevizsgált termékek.Nyílván nem össze-vissza kell fogyasztani.”
  • 1. Georg 2009. augusztus 01. 22:43
    „Érdekes hogy mindig csak a doppinggal kapcsolatban hozzák elő a testépítést(természetesen azok akiknek fogalmuk sincs a róla)
    A dopping használat az egyén döntése,ha valaki élni akar vele tegye az ő felelőssége(természetesen felnőtt felelősségteljes emberről van szó)...de könyörgöm ne riasszuk el a fiatalokat attól hogy ezt a sportot válasszák,hiszen rendszeres testmozgásra ,normálisan táplálkozásra,koncentrációra tanit.
    Érdekes az is hogy ha valakinek kidolgozott a teste (mert tesz érte) megszólják,de az elhízott mindent összezabáló embert tolerálják,sőt biztatják is (fogadd el magad....)majd ha jönnek a vérnyomásproblémák,meg a cukorbaj akkor meg széttárja a kezét....de hát ez kedvez a gyógyszeriparnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hattyúk és tűzmadarak Bécsben

˝Hattyúk és tűzmadarak˝ címmel nyílt kiállítás Bécsben az Orosz Balett történetéről. Tovább olvasom