Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Kalasnyikovval fogadják a vendéget Szudánban

Turista be nem teszi a lábát, s van, amikor az ENSZ-katonák is menekülnek onnan, ahová két győri utazó merészkedett néhány hete. Szudánban gépfegyverek és állandó harcok között folyik az élet, miközben a szaharai piramisok és esőerdők között a helyiek különös békét teremtettek maguknak.
25 év háború

Egy biztosító sem szerződött dr. Andréka Györggyel, a győri állatkert igazgatójával és Kovács Róbert fotóssal, amikor megtudták, hova készülnek. Nem véletlenül: Afrika legnagyobb országában több mint huszonöt éve dúl a polgárháború, százezrek tengetik az életüket menekülttáborokban, pusztít a malária. A két győri férfi segíteni utazott Szudánba, egyrészt, hogy előkészítsék egy segélyszállítmány útját, másrészt, hogy segítsenek a helyi, veszélyben lévő vadállomány felmérésében. Hogy ők maguk mekkora veszélyben vannak, arra rögtön ráébredtek, amikor látták, hogy a rendőrség, katonaság mindenhol ott van, s az emberek együtt élnek a mindennapi harccal, az állandó készültséggel. Útjukat még így is (magas rangú tisztek, miniszterek támogatását bírva érkeztek Szudánba) nyomon kísérte az állandó ellenőrzés; a legkisebb faluban is le kellett jelentkezni a helyi prefektusnál, állandóak voltak a kihallgatások.

Tiszta tekintettel és szívvel várják a ritka vendéget a kis falvakban.
Tiszta tekintettel és szívvel várják a ritka vendéget a kis falvakban.


– Gépkarabélyokat láttunk mindenhol, fegyveres őrök kísértek mindenhova. Kalasnyikovok között éltünk majdnem két hétig, ami a helyieknek teljesen természetes. Ha öten beültünk egy bárba, három AK gépfegyver járt a kávéhoz. Döbbenetes volt a felismerés, hogy a vendéglátóinkat, akik az egyik nap még óriási szeretettel fogadtak minket a falujukban, kunyhójukban, másnap halomra lőhetik a felkelők... – mondta Kovács Róbert.

Andréka György, a győri állatkert igazgatója és Kovács Róbert fotós.
Andréka György, a győri állatkert igazgatója és Kovács Róbert fotós.


Pedig a szudáninál kevés vendégszeretőbb nép van, annál is inkább, mert az országot még nem fertőzte meg az állandó turistaáradat, a folyamatos érdeklődés. Több mint huszonöt éve, amióta kitört a polgárháború, turista nem nagyon tette be a lábát a páratlan természeti szépségű országba. Szudánban ugyanis minden megvan, amire csak az utazó vágyhat: a végtelen Szahara, párás esőerdők, a hömpölygő Nílus, a vörös-tengeri korallzátonyok. Mi több, piramisok, amelyekből itt több van, mint Egyiptomban, s bár kisebbek az ottaniaknál, jóval régebbiek is azoknál. Ennek ellenére a humanitárius katasztrófa és terrorizmus jut (legfeljebb) az eszébe az embereknek Szudánról – ha egyáltalán...

Omladozó falú „kórtermek"

Van is miért. A kis győri „küldöttség" az egyik helyi kórházban rádöbbent: mi, akik panaszkodunk a hazai állapotok miatt, elképzelni sem tudjuk, milyen körülmények között lehet, kell élni és gyógyítani.

– Négyszázezer emberre egyetlen kórház jut, ugyanaz az orvos, ha kell, császármetszést végez az egyetlen rozoga műtőasztalon, ha arra van szükség, maláriát kezel. S a kórház mindig tele van, a malária, a szamárköhögés gyerekek százezreit öli meg minden évben. A sterilitást itt egyedien értelmezik, a technikai háttér még az alapvető tisztasághoz sem mindig adott. Ha valami fertőzött vagy elhasználódott, leöntik benzinnel és egyszerűen meggyújtják... Hasonló módszerekkel harcolnak a por ellen is: a betegek választhatnak, vagy beteríti őket a fojtogató por, vagy fellocsolják a padlót fáradt olajjal, ami legalább megfogja a szálló koszt, homokot... – meséli dr. Andréka György, aki az útja során készült fényképek segítségével szeretne minél több támogatót az ügy mellé állítani. Kovács Róbert megdöbbentő fotóin maláriás kisgyerekek, istállónak is beillő, omladozó falú „kórtermek", szenvedő tekintetű betegek. Ők azt sem tudják, mikor kapnak legközelebb enni, étel ugyanis sokszor nincs. Akinek vannak gondoskodó hozzátartozói, szerencsés; a kórház körül egész nomád táborfalu alakult, ahol a gyakran több száz kilométerre élő, szamárháton érkező rokonok letelepedhetnek a gyógyulás idejére.

Visszatérés adományokkal

Dr. Andréka György akár két hónapon belül útra kelne, amint megtelik az a konténer, amelyet orvosi műszerekkel, eszközökkel, kötszerrel, gyógyszerrel töltenek meg reményeik szerint a magyar támogatók. A nemzetközi segélyszervezetek ugyan jelen vannak Szudánban, de szinte kizárólag a harci övezetté nyilvánított Dárfúrban. Az ország többi részére nem figyel a világ. Vagy ha igen, akkor nem azért, amiért kellene. Mert oka van, hogy míg például az egész világot behálózó műholdhálózaton alapuló Google Earth internetes oldalon Győr csak elnagyoltan szerepel, a Kartúm környéki kis településeken minden épület részletesen megtalálható: Csád és Szudán határán, Dárfúr alatt hatalmas, részben kínai, részben amerikai érdekeltségű olajmező fekszik. Az értékes kőolajkincs felett pedig emberek százezrei halnak éhen...

A nyomor tisztessége

A legnagyobb nyomorban is ott van azonban az emberi tisztaság, a finomság. Ezt a győri utazók abban az iszlám iskolában tapasztalták meg, amely ott olyan, mint nálunk a pannonhalmi bencés gimnázium. Csak éppen oda hatéves korukban költöznek be a gyerekek – hogy tíz évvel később tanult, művelt fiatalokként lépjenek ki az életbe.
– Bár ezek a diákok a porban ülnek, annak, amit tanulnak, és ahogy tanulják, több ezer éves hagyományai vannak. Ők fatáblákról tanulják a Koránt, miközben a „civilizált" európai emberek sokan már régen elfelejtették a tízparancsolatot... S vele együtt mindazt, ami a szudániak számára természetes: a vendég szeretetét, egymás tiszteletét. Nyitott kapukkal fogadnak mindenkit, nem akarnak megtéríteni, csak megmutatják: nézd, ember, mi így élünk! – mondja dr. Andréka György.
Soha nem derül ki biztosan, de sejthető, hogy a két győri utazó hazatérése csak a jó időzítésnek és a szerencsének köszönhető: három órával azután, hogy felszálltak Kartúmban a repülőre, a csádi felkelők, miután 1500 kilométert tettek meg teljes titokban, betörtek a városba. A katonaság rögtön lezárta a menekülés útját, s bár a felkelőket leverték, a harcoknak még nincs vége...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kutyatulajdonos nyaral

A nyár közeledtével felmerül a kérdés, mihez kezdjünk kedvencünkkel a nyaralás alatt. Vagy magunkkal… Tovább olvasom