Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Írnoka volt Donászi, a hírhedt gyilkos

Lili néni élete kész regény: a szegedi Csillag börtön befogadó és kiadó őre mellett sok drámát látott.

Özvegy Kovács Ferencné albérletben él Téten. A hetvenöt éves asszony egyike azoknak az ellehetetlenített helyzetbe került nyugdíjasoknak, akik decemberig a téti Harangvirág nyugdíjaspanzióban laktak. Lili néni élete egyébként meg kész regény: a szegedi Csillag börtön befogadó és kiadó őre mellett a négyszeres gyilkos Donászi Aladár írnokoskodott.

A téti Harangvirág panzió ügyéről, az onnan albérletbe, rokonokhoz és befogadó családokhoz került idősek kálváriájáról lapunk is részletesen beszámolt (Kisalföld, 2005. november 27., 2006. február 16.). Három évig itt élt özvegy Kovács Ferencné is, aki Szegedről költözött a dunántúli kisvárosba, remélve, hogy 46 ledolgozott kemény év után békés időskor vár rá. Nem így történt, a többi lakóval együtt neki is költöznie kellett. Lili nénivel decemberben is és az eddigi bírósági tárgyalásokon is csak futólag találkoztunk, amikor egy félmondattal elszólta magát: írnoka volt a Csillagban Donászi, a későbbi négyszeres gyilkos.

Kalandos életút

Tizennyolc éves koráig Bécsben nevelkedett a frankfurti festékgyár-tulajdonos magyar apa és a háztartásbeli édesanya egyetlen leánygyermeke, aki húszéves is elmúlt, amikor tökéletesen megtanult magyarul. Apját és annak testvérét üzleti ügyek szólították Pestre, így ő is hazakerült. Szegedre ment férjhez. Iker fiai mindössze 9 évesek voltak, amikor a párja egy motorbalesetben meghalt. Az anya nem omlott össze, tudta, hogy a fiúkat neki kell felnevelnie. Ferenc és Csaba felnőtt, 1971-ben Amerikában, illetve Németországban telepedtek le, mindketten kitűnő üzletemberekként tevékenykednek. Kovács Ferencné a tanulásba menekült és szívesen vállalta a Csillag börtön befogadó és kiadó helyén a munkát, később pedig vezette a rabok egyetlen boltját. Két írnoka közül az egyiket Donászi Aladárnak hívták.

Donászi létszáma

Az utóbbi évek legbrutálisabb rablótámadásai Donászi Aladár és Bene László nevéhez fűződnek, Donászi maga mesélte, hogy a részleteket a Csillagban közösen tervelték ki. 1989 és 1993 között legalább egytucatnyi támadást követtek el, négy rendbeli gyilkosságot, több gyilkossági kísérletet sikerült rájuk bizonyítani. A Legfelsőbb Bíróság 1996-os ítélete életfogytiglani büntetést szabott ki a két bűnözőre. Donászi Aladár azonban öt éve öngyilkosságot követett el Sopronkőhidán.
– Nem is akartam elhinni a hírt – meséli Lili néni –, hiszen az írnokomként büntetését töltő Donászi Aladár a magabiztos, udvarias és egyáltalán nem elkeseredett ember benyomását keltette. Két írnok és két raktáros tartozott hozzám, mind közül Donászi volt a legintelligensebb. Az őröknek például – annyi év után talán elmondható – ő írta össze a létszámot. Két kávé helyett – természetesen engedéllyel – ha akarta, négyet ihatott és a két engedélyezett tea helyett volt, hogy ötöt elvitt a boltból. Természetesen rettenetes még belegondolni is, hány ember és család életét tette tönkre, de ki gondolta volna akkor és ott, hogy a társával mire készülnek.

Tizenöt éve

Júniusban lesz 15 éve, hogy Donászi a győri vízmű alkalmazottainak fizetését szállító pénzszállító autó kísérőire támadt.  Ősz Zsigmond rendőr főtörzsőrmestert agyonlőtte, társát súlyosan megsebesítette. Akkor 870 ezer forintot zsákmányolt. A katonatisztből lett bűnöző 1992-ben a Skála Áruház pénzszállító autójának kísérőjét, egy 21 éves egyetemi hallgatót lőtt agyon, s ugyanebben az évben a Sárszentmihály melletti erdőben társával, Bene Lászlóval együtt két vadásszal: Izsó Lászlóval és ifjabb Tóth Tamással végeztek.

Hat őrt megölt

Talán kevesen tudják, hogy a Csillag azért ezt a nevet kapta, mert csillag alakzatban kaptak helyet a körletek. A legelvetemültebb bűnözők kerültek ide és töltötték a büntetésüket. Mind közül a legmegrázóbbat Richter Richárd követte el, aki hat börtönőrt megölt, hármat pedig megsebesített.
– Az elítéltek a börtönhöz egy alagúton tartozó bútorgyárban dolgoztak, a gyilkos itt csinált magának késeket, amivel aztán akit ért, leszúrt – folytatta az egykori börtönőr. – Rengeteg vér folyt a folyosón, csak arra emlékszem. Én valahogy megúsztam, persze, mindig nagyon kellett figyelnem. Erre ment rá a lábam, mert azzal most sok a bajom. Közel húsz évig dolgoztam itt, s amikor végleg eljöttem, 1680  elítélt volt a Csillagban. Azért állítom: megadták a tiszteletet, mert ha a körletből valaki ezt nem tette, a többi úgy megverte, hogy az napokig le sem tudott jönni enni a zárkából. Az utolsó akasztás is itt történt: a hat börtönőrt megölt Richter Richárd után még egy olyan elítélten hajtották végre a halálos ítéletet, aki az anyjával és a nővérével brutális módon végzett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszélő régi tárgyak

A Kisalföld népszerű sorozata volt a kilencvenes években a „Beszélő tárgyak", amelyben 35… Tovább olvasom