Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Hol vannak a női mentalisták?

Uri Geller szerint különleges képességeire nincs magyarázat, viszont van tudományos bizonyíték. A világhírű mentalistáról most azt is megtudhatják, mit gondol a kritikáról, hogyan viszonyul Istenhez, s mitől tartja magát ilyen jó formában 61 évesen.
- Beszélgessünk titkokról és rejtélyekről. Nemrég töltötte be a hatvanegyet, mégis úgy néz ki, mintha negyvenes évei közepén járna. Mi remek formájának titka?

- Igazán köszönöm az elismerést, de a külsőmnek nincs semmiféle rejtélye. Három fő irányvonalat követek az életemben, amik bár nem állítják meg az öregedés folyamatát, de lassítják valamelyest. Rendkívül fontos, hogy testünket, agyunkat és lelkünket folyamatosan ápoljuk, karbantartsuk. Hogy megy ez? Először is egyáltalán nem eszem húst, több mint harminc éve vegetáriánus vagyok. Nem dohányzom, nem iszom, nem élek drogokkal, helyette viszont mindennap fogyasztok bizonyos vitaminokat.

- Ez mind a testről szól.

- Valóban, viszont kihatással van értelmünkre és a lelkünkre is. A lélek egészsége szempontjából döntő fontosságú, hogy csodálatos családom és remek barátaim vannak. És hiszek abban is, hogy amit adsz, azt visszakapod. Ahogyan te bánsz másokkal, úgy fognak, ők is bánni veled.

- Van esetleg logikus, tudományos magyarázat arra, hogy természetfeletti ereje honnan származik?

- A képességeimre nincs magyarázat, de van bizonyíték. A múltban több tudományos kísérletnek is alávetettem magam, ezek eredményéről a weboldalamon is olvashatnak. Ilyen tudományos kísérlet kertében vizsgált meg többek közt Wernher von Braun a NASA egyik csúcslaboratóriumában. Minden tudós azt mondta: "Nem tudjuk megmagyarázni, de meg vagyunk győződve arról, hogy amit látunk, az valóság."

- Szeretné egyáltalán tudni, hogy honnan származik ez az erő?

- Mélyen vallásos ember vagyok, s azt hiszem, valahol az univerzumban létezik magasabb erő, amely mindent irányít. Biztos vagyok benne, hogy minden végtelen, ezzel együtt minden lehetséges, minden teremtmény vagy tárgy pusztán energiából áll. Még ez az egyszerű kis asztal, amelynél ülünk, ez sem más, mint molekulák vibráló masszája. Az energia óceánjában élünk és ez az energia nem tud meghalni. Albert Einstein híres E=mc2 képletével bebizonyította, hogy minden energia. Hogy hová tűnik ez az energia, amikor a testünk meghal, azt nem tudom. De biztos vagyok benne, hogy nem hal meg velünk együtt.

- Hogyan képzeli el Istent?

- Gyermekkoromban olyannak képzeltem, mint Michelangelo festményein: fehér szakállú, idős férfinak. Ma Isten számomra a mindent jelenti. Hindu és mohamedán, keresztény és buddhista. Minden vallást elfogadok, és mindenkinek szabadon kellene gyakorolnia a hitét. Csak a szélsőségeket ítélem el.

- Hisz az ufók létezésében?

- Kérdem: ha éjjel felnéz az égre, s milliónyi szikrázó csillagot lát, nem tűnik lehetetlen feltételezésnek, hogy egyedül vagyunk az univerzumban?

- Hogy néznek ki az űrlények? Kis zöld emberkéket képzeljünk el a Marsról?

- Soha nem láttam másik bolygóról származó lényeket, de ufót már láttam, ebben biztos vagyok. Meg vagyok győződve arról, hogy számtalan különféle - nevezzük így - idegen létezik. Teljesen mindegy, hogy zöld, vagy szürke; nagy szemű, vagy sem. Az ő számukra mi nézünk ki különös idegeneknek.

- Ez azt jelenti, hogy nem csak Isten létezik, hanem minden bolygónak és minden naprendszernek van sajátja?

- Jó kérdés, de nem tudok rá válaszolni. A mi elménk nem képes felfogni az univerzum összetettségét. Csak azt tudom mondani, amiben hiszek: szerintem egyetlen Isten létezik az egész számára. Lehetséges, hogy ön, vagy akár én részei vagyunk Istennek. Hogy állíthatnánk valamit, ha nem tudjuk bebizonyítani még az ellenkezőjét sem? Én nem osztom Darvin fejlődéselméletét.

- Hanem?

- Abban hiszek, hogy másik bolygóról kerültünk ide úgy tizenöt-húszezer éve, majd fokozatosan fejlődött ki az ember. Természetesen nem tudom bizonyítani ezt az elméletet, de ez is egy lehetőség.

- A múltban kemény kritikákkal illeték önt és az ehhez hasonló elméletekkel kapcsolatos munkáját, amit sokszor sérelmezett. Ma már könnyebben viseli a kritikusokat?

- Először is szeretném leszögezni, hogy annak, amiben hiszek, nagyon kevés, vagy egyáltalán semmi köze nincsen mentalista tevékenységemhez. Amíg fiatal és naiv voltam, sokszor megsebeztek ezek a kritikusok. Aztán lassan megtanultam, hogy nincs is jobb, mint a negatív sajtó, egész addig, amíg a nevemet helyesen írják le. Egy példa: 1973-ban meghívtak a Johnny Carson Showba, ami akkoriban Amerika legnézettebb televíziós talkshowja volt. Sajnos, nem tudtam, hogy Carson nem hisz a képességeimben és nagyon leégetett. Semmi sem sikerült, ezek voltak életem legcsalódottabb pillanatai. Azt hittem, nekem ezzel lőttek Amerikában.

- És mi történt azután?

- Másnap reggel felhívott Murv Griffin. Ő személyesen, nem a titkárnője. Akkoriban hasonló kaliberű sztár volt, mint Johnny Carson és most ő akart a saját műsorába meghívni. Akkor megértettem, hogy a rossz sajtó még mindig ezerszer jobb, mintha egyáltalán nem írnak az emberről. Negyven éve követnek ezek a kritikusok, s akaratlanul is reklámoznak engem. Ha ehelyett alkalmaztam volna tucatnyi PR-menedzsert, biztosan megkopasztottak volna már úgy ötmillió dollárral. A kritikusok teremtették meg az Uri Gellermítoszt.

- 1967-ben harcolt Izrael oldalán a hat napos háborúban, állítólag dolgozott a CIA-nak, saját bevallása szerint segített a mexikói kormánynak olaj után kutatni. Ma Angliában él, ünneplik világszerte már vagy harminc éve és hatalmas sikereket arat. Mi jelenti az ön számára az otthont?

- Számomra ott van az otthon, ahol a családom van. Otthon bárhol lehet, különösen a természetben; tó partján, vagy parkban, ahol fel tudok töltődni és megnyugvást találok. A gyökereim azonban mindig Izraelbe vezetnek vissza, hiszen ott születtem és zsidó származásom is odaköt. Izrael mindig is mágnesként fog vonzani.

- Egyszer azt nyilatkozta Németországról, hogy itt teremtették meg Uri Gellert. Nem jelent önnek lelkiismereti problémát, hogy olyan országhoz kötelezi el magát, amely felfoghatatlan mértékben ártott a népének?

- Elképzelhetetlennek tartom, hogy a mai nemzedéket hibáztassam nagyapáik bűneiért. Hogy tehetném? Amikor a hetvenes évek elején Németországba jöttem, rendkívül kedvesen fogadtak. Sok német barátom van, iskoláskoromban egy német osztálytársam volt a legjobb barátom. Sokkal nagyobb jelentőséggel bír számomra a kérdés: hol volt Isten, amikor azok a szörnyűségek megtörténtek? Hol volt, amíg zajlott a holokauszt?

- Elfogja a kétely az ilyen pillanatokban?

- Természetesen. Vagy inkább úgy mondanám, nehéz megértenem a magasabb összefüggést, Isten szándékát, mert az elmém nem tudja felfogni.

- Az utolsó kérdés is olyan dologról szól, amelyet mi férfiak nem igazán tudunk megérteni: a nőkről. Miért nem dolgozik egyetlen nő sem mentalistaként?

- Nagyon érdekes kérdés, én is gyakran felteszem magamnak. Azt hiszem, a nők, az élet egészét tekintve felettünk állnak, mert képesek életet adni. Ezzel minden áldott nap csodát visznek a világba. És ha azt kérdezi, hogy szerintem mi a legnagyobb csoda a világon, azt felelem: életet adni.

Fordította: Tevely Ágnes (Az eredeti interjú a német Pro Sieben tévében hangzott el.)

Uri Geller, a magyar származású mentalista és showman nemrég lezárult parafenomén-műsorának sikerét meglovagolva újra kiadta nagy sikerű, korábbi könyveit. „A siker titka – Életem" című kötet dedikálására valóságos tömegek zarándokoltak Győrben az egyik könyvesboltba. A kígyózó sorban állók azonban nem csak könyvet tartottak a kezükben, jó páran készültek a nagy találkozásra, több meghajlításra váró kanalat láttunk. Itt olvasható teljes cikkünk a dedikálásról.

Fotó: Tevely Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztria és Svájc 15 ezer katonával biztosítja a foci EB-t

A döntés, hogy a 2008-as futball EB-t a viszonylag kicsi Alpok-menti államok, Ausztria és Svájc… Tovább olvasom