Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Hét olimpiai aranyérem és más ritkaságok

Párját ritkító és sokak által irigyelt impozáns kiállítás nyílt Győr belvárosában. A történelmi környezetben hét olimpiai aranyérmet és győri vagy győri kötődésű olimpikonok más féltett kincseit tekintheti meg a közönség.

Negyvenhárom kiválóság relikviái indítják emlékezésre a látogatót. A sor az 1948-as londoni olimpiával kezdődik. Kemény (Kollár) Ferenc tornász szerepelt azon, később testnevelő tanárként költözött Győrbe. Öröm, hogy a családja megőrizte az utókor számára többek között az olimpiai formaruháját. A hatvanegy éves ereklye a tárlat egyik legöregebb darabja.

Győrt először 1964-ben képviselte sportoló az ötkarikás játékokon: Palotai Károly és Orbán Árpád labdarúgók aranyéremmel térhettek haza Tokióból. Pontosabban csak Orbán, mert Palotai, a csapat kapitánya az utolsó edzésen megsérült, a döntőben már nem léphetett pályára. Akkor még csak a finalista tizenegyek kaptak érmet, a magyar válogatott egyik legjobbja medál nélkül maradt. Volna...

– Hazaérkezésünket követően még hetekig nem játszhattam a sérülésem miatt. Élménybeszámolókra jártam, ahol mindig szóba került, milyen óriási igazságtalanság történt velem és nem törvényszerű, hogy ennek így kellett lennie. Az NDK-soknál például az ugyancsak sérült kapitány, Urbanczyk átvehette az aranyérmet, mert a csapat vezetői, a társak így döntöttek. Szerencsére a fájdalmamat mások is átérezték. Az ETO, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság közreműködésével a szurkolók összeadták rá a pénzt, és a NOB engedélyével megcsináltatták az aranyérem másolatát. Jóval az olimpia után egy bensőséges ünnepség keretében vehettem át. Velem együtt Gelei Józsi sem kapott érmet Tokióban, de neki nem csináltatott a Tatabánya. Így még szebben csillog az enyém – nyilatkozta Palotai Károly.

Hoffmann Beáta
Hoffmann Beáta

Az aranyaknál maradva, Keglovich László labdarúgó következik a sorban, aki 1968-ban Mexikóvárosban volt tagja a magyar együttesnek. Kellemes emléke egy olyan fotó is, amelyen közte és a szombathelyi Szarka Zoltán között a lengyel Irena Szewinska többszörös olimpiai bajnok atléta pózol.

Húsz évvel később Szöulban Borkai Zsolt tiszteletére szólt a Himnusz. Győr jelenlegi polgármestere akkor már eligazolt a Rába ETO-ból és a Bp. Honvéd tornászaként szerepelt. Pályafutása végeztével visszatért szülővárosába és természetesen nagy örömmel adta oda aranyérmét és más emléktárgyait a mostani kiállításra.

– Győr büszke lehet azokra, akik elérték ezeket az eredményeket, de nemcsak a bajnokok és az érmesek fontosak a jelen számára, hanem mindazok, akik a magyar sportot és Győrt képviselték valamely olimpián – vélekedett Borkai Zsolt.

Valóban, hiszen nemcsak az olimpiai bajnokok ereklyéit lehet megtekinteni, hanem a „többi" harmincnyolc kiváló sportember emléktárgyait is. Néhányukat ráadásul csak egy hajszál választotta el a legnagyobb siker elérésétől. látható például Sztanity Zoltán kajakja, amellyel Montrealban a K–1 500 m-es döntőjében ezüstérmesként haladt át a célvonalon.

– Sajnos későn vettem észre a szélső pályán Dibát, és már nem tudtam behozni. Öttized másodperccel szorultam le a dobogó legfelső fokáról... – emlékezett a régi időkre Sztanity Zoltán, aki Győr első egyéni olimpiai érmét szerezte.

A sportág másik ikonja, a gödi Kammerer Zoltán egykoron maga sem gondolta, hogy győri versenyzőként szerez három olimpiai bajnoki aranyérmet és számos más dicsőséget a folyók városának. A méltán népszerű „Kamera" mindhárom medálja a kiállítás ékessége. Kettőt Sydneyből, egyet Athénből hozott haza, Pekingből sajnos nem sikerült, ám ismerve őt, párjával, Kucsera Gáborral együttes elszántságát, könnyen elképzelhető, hogy Londonban gyarapodik a kollekció.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A királynő támasza

II. Erzsébet királynő férje több mint 57 éve számít uralkodói házastársnak, ennyi idő telt el… Tovább olvasom