Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Hazajár muzsikálni Sopronba

A Budapest Ragtime Band neve jól cseng Sopronban is, vezetője rendszeresen hazajár muzsikálni szülővárosába.

A Budapest Ragtime Band neve jól cseng Sopronban is, hiszen az együttes egyre gyakrabban kap meghívást a város rendezvényeire. Azt mégis kevesen tudják,  hogy a  zenekarvezető, Gayer Ferenc ilyenkor
hazamegy muzsikálni...

Gayer Ferenc neve jól cseng a zenészvilágban, többféle formáció tagja, mindemellett tizenöt esztendeje vezeti a népszerű Budapest Ragtime Bandet. Ahogy az lenni szokott, ő sem próféta a saját szűkebb hazájában. Családtagjain és közeli barátain kívül alig néhányan tudják: ha Sopronban lép fel a zenekar, ő bizony hazatér a városba. Itt várják mindig vissza a szülei, a rokonok, a gyerekkori pajtások és az emlékei.

– Édesapám lövői, de alighogy megszülettem, beköltöztünk a városba. Soproninak vallom magam, nem is kis büszkeséggel, és mindig örömmel megyek haza. Ha felkérésre, akkor a zenekarral, ha nem, akkor a családdal utazom a szüleimhez – mondja Gayer Ferenc, aki a zenekarban a nagybőgőt kezeli mesterfokon. Szívesen mesél a soproni gyerekkorról, a Széchenyigimnáziumban töltött  diákéveiről. Soha nem felejti öreg tanítóját, Klafsky Henriket, aki a zeneiskolában felfedeztette vele a bőgőben rejlő lehetőségeket. A hatalmas hangszer korai szerelem volt Gayer Ferenc életében s ki is tart mellette. Pedig nem könnyű hangszer, talán nem is annyira népszerű, s szólókarriert is nehéz egy bőgősnek felépítenie. Viszont nélkülözhetetlen a hangja, a diktált ütem, s aki mögötte áll, csapatirányító lehet.

– Igaza van, azt hiszem, jó csapatjátékos vagyok. Szeretem a sokszínűséget, imádok improvizálni, mindehhez pedig kiváló hangszer a nagybőgő – vallja a muzsikus, aki zenekarával már a fél világot bejárta. – Boldog ember vagyok, azt tanultam és azt teszem, amit szeretek, sőt, abból élek, nem titkolom, nem is olyan rosszul.

Bár a zene korán belépett Gayer Ferenc életébe, polgári pályán is elindult. Érettségi után a pécsi műszaki főiskolán folytatta a tanulmányait, aztán újra visszakanyarodott a muzsikához: felvették a konzervatóriumba. Aztán már maradt is a zene mellett. Elvégezte a jazz tanszakot is, miközben folyamatosan játszott különböző együttesekben vagy szólóművészek kísérőjeként. Húsz éve hívta meg a Budapest Ragtime Band, aminek 1991 óta a vezetője is. Munkája gyakran messzire szólítja nemcsak Soprontól, de évente öt-hat alkalommal hazajön. Külön öröm számára, hogy az elmúlt években nemcsak a családjával utazott Sopronba, hanem a zenekarral is, hiszen felléptek többek között a Fertő Partyn, a Rotary-bálon, legutóbb pedig az Unicum-bálon.

Gayer Ferenc „civilben" három gyermek boldog édesapja. Illetve három fiatalé, hiszen lányai 24 és 19 évesek, fia pedig 14 esztendős. Bár mindegyikük tanult zenét, egyikük sem lett hivatásos muzsikus. „Így van ez rendjén" – mondja erre édesapjuk, akiben nincs is emiatt hiányérzet. Talán mert az ő életét úgyis kitölti a zene, most éppen mexikói visszatérést szervez, a dél-amerikai országban ugyanis két éve óriási sikert arattak. Ezenkívül új albumon is dolgoznak, melyen ismert amerikai slágereket szólaltatnak meg magyarul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arctalan segítők a telefonban

Félmillió hívás évente: hazánkban ennyien fordulnak az ifjúsági telefonos… Tovább olvasom