Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Hatalmas etikai felzúdulást váltott ki a klónozás

Hatalmas áttörést értek el brit tudósok azzal, hogy előállították az első, részben emberi, részben állati embriót. Az eljárást az emberi élet szentsége és méltósága elleni támadásnak nevezte a szigetország katolikus vezetője.
A brit alsóház azonban már megszavazta azt a törvénymódosítást, amely az őssejtek nyerésére alkalmas módszert engedélyezi. A tudósok reményei szerint az eredményes kísérlet forradalmasítja az orvostudományt és jelentős sikereket hozhat az Alzheimer-, valamint a Parkinson-kór gyógyításában is.

A brit Newcastle Egyetem egyik kutatócsoportja emberi bőrsejteket juttatott be egy tehén petesejtjébe. Az állati petesejtből lézersugárral kivették a saját DNS-t, a helyére pedig emberi örökítőanyagot juttattak. Az eljárás eredményeképpen kapott embrió, amelyet betegségekkel kapcsolatos kutatásokra használtak, három napig maradt életben.
A kutatócsoport idén januárban kapott arra engedélyt, hogy kidolgozzák az egyébként vitatott eljárást. Hihetetlenül rövid idő alatt értek el eredményt, és ez bámulatba ejtette a tudósvilágot.

Embrió állati és emberi sejtekből

A brit képviselők már megszavazták azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi a hibridkísérleteket, vagyis azt az eljárást, amelynek során állati és emberi sejtekből kevert embriókat hoznak létre. A parlament alsóházában 160 képviselő mondott erre igent.

A Daily Mail internetes honlapján egyébként név szerint ismerteti, kik voltak azok, akik mellette, és kik azok, akik ellene szavaztak.
A kísérletek rendkívüli módon feldühítették a katolikus egyházat a szigetországban, és más vallási vezetők is tiltakoztak az eljárás ellen. Szerintük ez a kutatás nemcsak szükségtelen, hanem etikátlan is. – Nehéz elfogadni egy olyan eljárás legalizációját, amely az emberi élet szentségét és méltóságát ennyire széles körűen támadja meg – mutatott rá Keith O’Brien bíboros.

Begyűjtik az őssejteket és további kutatásokra.
Begyűjtik az őssejteket és további kutatásokra.

A Newcastle University kutatócsoportja azonban úgy gondolja: a módszer forradalmasíthatja az orvostudományt, és gyógymódot szolgáltathat az olyan betegségekben szenvedőnek, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a rángógörcs és a Huntington-kór. A dr. Lyle Armstrong vezette csoport szeretne gyors, olcsó és megbízható módszert találni az emberi őssejtek előállítására. Ezek a sejtek ugyanis a „szülei" az emberi testben megtalálható mindenféle biológiai szövetnek, és megfelelő kémiai feltételek mellett képesek „átváltozni" szinte korlátlanul: agysejtekké, izommá, bőrré, sőt, akár csonttá is. A tudomány jelenlegi állása szerint egyedül az őssejtek rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal. A kutatók a most alkalmazott technológiáról elmondták: az őssejtek létrehozásához először emberi embriókat kellett előállítaniuk ugyanazzal a klónozási technikával, ahogyan Dollyt, a bárányt is életre hívták. Ebben az eljárásban egyetlen sejtet vesznek ki a humán donorból és a sejtmagját – amely a teljes emberi génállományt, vagyis a DNS-t tartalmazza – eltávolítják. Az emberi DNS-t ezt követően behelyezik az állati donor petesejtjébe, amelyből korábban saját DNS-ét már eltávolították. A következő lépésben a petesejtet elektromossággal életre keltik, amely ennek hatására osztódni és növekedni kezd. A kísérlet eredményeképpen egy klónembrió jön létre, amely genetikailag azonos a DNS-donorral, vagyis ebben az esetben az emberi tulajdonságokat hordozza. A kísérlet végén az embrióból „begyűjtik" az őssejteket és további kutatásokra használják fel, az embriót pedig megsemmisítik.

Az emberek kétharmada ellenzi

A Newcastle University kutatócsoportja azt nyilatkozta: szerettek volna emberi petesejtet felhasználni a kísérleteikhez, de az nehezen beszerezhető. Ezért döntöttek úgy, hogy emberi petesejt helyett egy tehénét használják a laboratóriumi kísérletek során. Ez pedig azt jelenti, hogy az embriók tartalmaznak némi tehén DNS-t, habár úgy néznek ki és úgy viselkednek, mint a normális emberi embriók.

– Ez egy engedélyezett eljárás volt, amelyet nagyon gondosan kiértékeltünk – mondta a Newcastle Egyetem professzora, John Burn. – A kutatásunk egy folyamat, és mi rengeteg sejttel foglalkozunk, amelyeket talán soha nem tudunk előállítani. Laboratóriumi eljárásról van szó, az embriókat soha nem fogjuk senkibe beültetni.

Nem sokkal azt követően, hogy a kutatók bejelentették: létrehozták az első hibridembriókat, készült egy felmérés. Ebből kiderült: az emberek kétharmada ellenzi, hogy részben emberi, részben állati embriókat hozzanak létre. A megkérdezett 1000 ember 67 százaléka ellenzi ezt az eljárást, ezen belül 51 százalékuk pedig teljesen elutasítja.

A londoni King’s College kutatói egyébként idén januárban kaptak zöld utat, hogy olyan embriókat hozzanak létre, amelyek tehenet és embert tartalmaznak. A kutatók szenzációs tervvel álltak elő: első alkalommal szerettek volna egyesíteni emberi és állati sejteket. Az eljárástól azt remélték, hogy korlátlan számú őssejtre tehetnek szert, amelyeket számos betegség, így például a Parkinson- és az Alzheimer-kór, valamint a leukémia gyógyításában is felhasználhatnának. Az etikai kérdések brit „házőrzője", a Human Fertilisation and Embryology Authority (az emberi megtermékenyítést és embriológiai kutatásokat ellenőrző joghatóság) az életvédő csoportok tiltakozása ellenére adott engedélyt a kísérletekre. A hatóság arra hivatkozott, hogy a kísérleteknek jelentősen több hasznuk van, mint amennyi kárt okozhatnak. Már a kísérletek megkezdése előtt világos volt, hogy az embriók több mint 99 százalékban emberiek lesznek. A kutatók 2006 novembere óta vártak arra, hogy elkezdhessék a kísérleteket, de a döntés késlekedett, mert először társadalmi vitára bocsátották a kérdést. Januárban a londoni King’s College kutatócsoportjának vezetője, dr. Stephen Minger azt nyilatkozta: másfél év elteltével várható eredmény, és akkor a joghatóság is fel fogja ismerni a munkájuk fontosságát. A brit főváros kutatóihoz hasonló kísérleteket indított a Newcastle University kutatócsoportja is – végül ők értek el hamarabb eredményt.

Újraprogramozott sejtek

Az eljárás ellen többen tiltakoztak már idén év elején is, így például a brit Gyermekvédelmi Társaság. A szervezet vezetője, John Smeaton szerint a kísérleti módszer csapás az emberi méltóságra. – A határok elmosása az ember és más egyedek között rossz, és arra mér csapást, amit mi emberinek nevezünk. Az eljárással egy olyan egyedet állíthatnak elő, aki nyersanyagként használható majd fel az emberiség s más fajok javára, ezzel pedig egy újfajta osztályt, rabszolgákat hoznak létre – mondta.

Dr. Lyle Armstrong, a Newcastle University kutatócsoportjának vezetője ugyancsak januárban, amikor megkapták az engedélyt, azt nyilatkozta: „Fantasztikus nap a mai az orvosi kutatások történetében. Képesek leszünk arra, hogy újraprogramozzuk a sejteket, ezáltal pedig le tudunk győzni olyan betegségeket, mint az Alzheimer-kór vagy a leukémia. A technológiával a legyőzhető betegségek sora végtelen."

Olvasóink írták

  • 1. Dundi 2008. június 02. 01:06
    „Mert az nem emberi kegyetlenseg, hogy allatokat azert tartunk, hizlalunk, hogy utana jollakjunk beloluk?! Azoknak tobb koze van az elethez, mint "par apro sejtnek". Es itt igenis az orvostudomany fejleszteserol van szo! Ember eleteket menthetnek meg ezekkel a kutatasokkal.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalasnyikovval fogadják a vendéget Szudánban

Turista be nem teszi a lábát, s van, amikor az ENSZ-katonák is menekülnek onnan, ahová két győri… Tovább olvasom