Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Halálos típusú találkozások

Az univerzumban számos helyen felfedezhetők az élet nyomai, de ezek közül az élőlények közül nagyon kevés az intelligens lény – állítja Stephen Hawking.
A NASA fennállásának 50. évfordulóján mondott beszédében rámutatott arra: nem valószínű, hogy a Föld az egyetlen olyan bolygó, ahol élet fejlődött ki. De ugyanakkor figyelmeztetett: a földön kívüli lényekkel való esetleges találkozás akár halálos csapás is lehet az emberiség számára.

– Nézzük, mi történik akkor, ha egy idegen lénnyel találkozunk. Akár olyan betegséggel is megfertőződhetünk, ami ellen nem tud védekezni az emberi szervezet.

Számos elismert űrkutató állítja: a földön kívül létező élet valószínű, és ez adódik abból, hogy az univerzumban több milliárd csillag van.
A George Washington Universityn tartott beszédében Hawking professzor azt is felvetette: vajon mi lehet az oka annak, hogy az emberiség eddig nem volt képes felfedezni az élet jeleit? Erre több választ is lehetségesnek tart: egyrészt az univerzumban nagyon ritkán fordul elő az élet. Másrészt az egyszerű formában előforduló élet gyakori, de az intelligens lények ritkák, és ha léteznek is, vélhetően hamar elpusztítják önmagukat.

– Személyesen én úgy gondolom, hogy a második lehetőséggel állunk szemben, nevezetesen, hogy a primitív élet gyakori, de az intelligens ritka – tette hozzá. – Néhányan pedig úgy gondolják: az intelligens élet csakis és kizárólag a Föld bolygón lelhető fel.


A Cambridge University 66 éves tudósa arra hívta fel az emberiséget, hogy kutassák a Földhöz hasonló planétákat a Naprendszertől távoli helyeken.

Habár Hawking több mint 287 bolygót fedezett fel, eddigi tudomásunk szerint egyiken sincs nyoma életnek. Azonban a professzor azt mondta: ha 1000 csillagnak csupán az egy százaléka van 30 fényéven belül a Naprendszerünkhöz képest, és ezek között van egy Föld nagyságú sziklás bolygó, amely megfelelő körülményekkel bír az élet kialakulásához, akkor potenciális jelöltjei vagyunk annak, hogy ezt a bolygót gyarmatosítsuk.

– A jelenlegi technológiánkkal nem láthatjuk őket és nem is látogathatjuk meg őket. Hosszú távú célunkként azt kell kitűzni, hogy képesek legyünk bolygóközi utazások megvalósításra. A hosszú táv alatt azt értem: a következő 200–500 évben.

A professzor szintén felhívást intézett a tudósokhoz és a befektetőkhöz annak érdekében, hogy a Marson és a Holdon kolóniákat alakíthasson ki az emberiség.

A fizikus korábban ezt már korábban is javasolta, mert szerinte szükséges, hogy az emberiség bebiztosítsa magát egy esetleges katasztrófa esetére, mint például nukleáris háború vagy a klímaváltozás.

– Ha az emberi faj továbbra is így folytatja egy újabb egymillió éven át, akkor soha sehová nem fog eljutni.

Hawking professzor azokat, akik nem akarnak pénz költeni az emberiség űrkutatására azokhoz hasonlította, akik annak idején ellenezték Kolumbusz Kristóf felfedezőútját 1492-ben.

David Derbyshire cikkét fordította Nyemcsok Éva

Olvasóink írták

 • 3. Didi 2008. május 17. 11:42
  „Éva!

  A Magyar Nemzetbe kellene irogatni, ott elveszne a sok hiteltelen írás között. Na ja, tudom a pénz a fontos, mindenkinek meg kell élni valamiböl...”
 • 2. koh-i-noor 2008. május 17. 10:52
  „Tamás:
  http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/news/worldnews.html?in_article_id=561252&in_page_id=1811

  "Although scientists have discovered 287 planets around distant stars, none could support life as we know it."

  Tényleg durva fordítási hiba, mivel ez arra vonatkozik, hogy a tudósok (scientists) mennyi bolygót fedeztek fel, nem Hawking, ráadásul extraszoláris bolygókról van szó (planets around distant stars), amiket szintén nem említ.. :)

  Ejnye Éva, jobban figyelni! :)”
 • 1. Szalai Tamás 2008. május 17. 10:09
  „"Habár Hawking több mint 287 bolygót fedezett fel,"
  Ez egy súlyos fordítási (vagy még rosszabb esetben az eredeti szövegben lévő) hiba... S. Hawking egyetlen bolygót sem fedezett fel (ő elméleti fizikus, nem megfigyelő csillagász), a kijelentés pusztán arra akart utalni, hogy jelenleg kb. ennyi extraszoláris bolygót ismerünk...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Loch Ness – vagy nem lesz?

1933. május 2-án egy kis helyi újság, az Inverness Courier közleményben számolt be a skót John… Tovább olvasom