Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Halálodra nincsenek szavak

A halálra nincsenek szavak. Se jók, se rosszak. Megnevezhetetlen, mert valószínűtlen, amikor váratlanul az ismert valóságon túlról egyszer csak felénk nyújtja kezét és magával ránt a határtalan semmi ölébe. S félelmetes, mert tudjuk, egyszer mindenki sorsának része lesz ez az életen túl sötétként terjeszkedő titkos dimenzió. Zárójelbe tesz mindent, ami van. S nem marad utána csak fájdalom, bánat, csend és hiány. Legfőképp hiány. Mert amihez hozzáér, az minden múlt idő.

Hát most múlt idővé tett a halál téged is, Lackó. Kegyetlenül és visszavonhatatlanul. Múlt idő lett az elmúlt huszonvalahány év, amióta ismertük egymást, múlt idő a kiállításmegnyitóid előtti vörösboros beszélgetések, múlt idő lett makacs ragaszkodásod mindahhoz, amiben hittél, amit szerettél, amit gondoltál valaha mindarról, amiről egyáltalán gondolkodni volt érdemes.

Halálodra nincsenek szavak. Nugodj békében.
Halálodra nincsenek szavak. Nugodj békében.

Beszélhetnék itt hosszasan a mesterségbeli tudásról meg az Isten adta tehetségről, aminek minden kétséget kizáróan nem voltál híján, a világ szülte káoszról, amit mindenáron akartál harmóniává szelídíteni, az állandó egyensúlykeresésről teremtő gondolat és alkotás között, a kísérletezés kényszeréről, ami már-már önsorsrontóan nem hagyott nyugodni egy pillanatra sem; de ez itt, úgy érzem, most mégsem lenne helyénvaló. Mert hát bármennyire is fáj, Lackó, múlt idő már ez is.

Nem tudom, hány ötleted, terved, festményed ragadt negyvenöt évesen örökre benned, nem tudom azt sem, mi lett volna, ha marad még rájuk időd. De abban hiszek, hogy tőled haláloddal elárvult képeid százaival már életedben ütöttél legalább hajszálnyi rést az idő falán, s hogy törölhetők velük némiképp az elmúlás visszavonhatatlannak tűnő zárójelei. Mert benne vagy te is minden színben és meghúzott vonalban, üzensz általuk nemlétedben is a jelenbe hozva vissza parányi csalóka halhatatlansággal a múlttá vált időt.


Keszei L. András

Névjegy

Ifj. Barabás László Győrött született 1963-ban. 1978 és ’83 között a Budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban Tölg-Molnár Zoltán, Birkás Ákos és Záborszky Gábor tanítványa volt. Domanovszky Endre-díjjal végzett. 1983-tól 1988-ig a Magyar Képzőművészeti Akadémia festő szakán Gerzson Pál növendékeként folytatta tanulmányait. 1987-ben rajz, művészettörténet és ábrázoló geometria szakos középiskolai tanári diplomát, 1988-ban festőművészi diplomát szerzett. Hermann Lipót-díjjal végzett. 1988-tól 1989-ig egyéves Derkovits-ösztöndíjat kapott. 1991-ben a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány támogatásában részesült. 2001-ben az Alkotók Győrért ösztöndíját nyerte el. Tanulmányutakon járt Olaszországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában. Tagja volt a Magyar Alkotóművészek Országos Szövetségének. Haláláig Győrött alkotott. Temetése augusztus 18-án, hétfőn 13 órakor lesz a révfalui temetőben. Negyvenöt éves volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadászok ünnepe

Szia - Augusztus 23-án – immáron tizedik alkalommal – Szanyban rendezik a megyei… Tovább olvasom