Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Hadieszközből sportszer

A modern íjászat – Angliából kiindulva – meghódította a világot, és már 1900-ban olimpiai számként mutatkozott be.

A csigás vadász- és a történelmi íjak megjelenésével újabb szakágak jöttek létre, ezért ma már az olimpiai pályaíjászat mellett terep-, vadász-, történelmi és futásíjászatban is vetélkedhetnek az íjászok.
Arról pedig ugye szólni sem kell, hogy a magyarok történelmében milyen fontos ez az egykoron komoly hadi eszköz. Ám az nem mindegy, hogyan és mire használjuk manapság.

Lelkület kérdése, hogy milyen íjat vesz kézbe az ember, de többnyire az anyagi lehetőségek is behatárolják a vásárlást. Legkönnyebben talán a hazai gyártó által készített, célzókészülék nélküli íjakhoz lehet hozzájutni, ezeket a legkülönbözőbb méretben, erősségben és minőségben vásárolhatjuk meg az íjászboltokban a gagyitól a versenyzésre is alkalmas eszközökig. A vásárlást semmiféle jogszabály nem korlátozza, de szállítását és használatát már igen. Pillanatnyilag az íj és nyíl nem fegyver, „csak" a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz. Minden helyszín, ahol használják, legyen az rét, töltésoldal, köz- vagy magánterület: lőtér! Bármilyen károkozást vagy balesetet foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés címszó alatt ítél meg a hatóság. A legkevesebb, hogy az eszközt a rendőr elveheti, ha szabálytalanságot észlel.


Nem felhőtlenül örülnek az íjászok az olyan időről időre felröppenő sajtóhíreknek, hogy kutyát, macskát vagy védett gólyát találnak nyílvesszővel az oldalában. Az esztelen károkozás nem is a bejegyzett íjászok rovására írandó. Manapság egyébként már vadászni is lehet íjjal, nyíllal annak, aki vadászvizsgát tesz. Az egyesületi íjászok pedig az említett szakágakban versenyezhetnek, országos, Európa- vagy világbajnokok is lehetnek. Akik íj vásárlására adják a fejüket, magukat vagy gyermeküket ezzel a hagyományőrző vagy sporteszközzel lepik meg, gondoljanak a valódi íjásztudás és a biztonság megszerzésére is. Ne csak lövöldözzenek, hanem lőjenek! A biztonságot és a technikát illetően is első a fegyelem.

Aki íjat fog a kezébe, kultikus tevékenységet végez. Az íjászat múltja a történelem előtti időkben gyökerezik, a vadászat és a harc félelmetes eszköze volt. Ha a múlt idő egyáltalán helytálló, hiszen a modern ember is használja gyilkos háborúiban és a vadászatban egyaránt.

Nekünk, magyaroknak különösen közel áll a szívünkhöz az íj és nyíl, hiszen a magyarság dicsőséges történelmi tetteinek, csatáinak volt hatásos eszköze. Nem véletlen tehát a gyalog- és lovas-íjászat hihetetlen népszerűsége hazánkban.

A technikai tudás megszerzése és a biztonságos gyakorlás lehetősége érdekében mindenkinek ajánlható, hogy a Magyar Íjász Szövetség tagegyesületeinél jelentkezzen, ha ezzel a szép sportággal szeretne megismerkedni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ír sztepptánc királynője

Különleges előadás házigazdája lesz Győrben a BBMMK és Sopronban a Petőfi Színház. Egy közel 25 tagú… Tovább olvasom