Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Győri sebész sikere

Dr. Oláh Attilát, a megyei kórház sebész főorvosát a Magyar Tudományos Akadémia doktorává avatták.

Dr. Oláh Attilát, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház osztályvezető sebész főorvosát, orvos igazgatóját ebben az évben több megtiszteltetés érte. A Dunántúli Sebész Társaság elnökévé és a Magyar Sebészet című szakmai folyóirat főszerkesztőjévé választották. A közelmúltban sikeresen védte meg disszertációját, melynek nyomán a Magyar Tudományos Akadémia doktorává avatták.
A neves sebész a hivatásában való szakmai előbbre jutást, a komolyabb produktumok elérését természetesnek tartja, hiszen pályafutása során ezért dolgozott.

A Magyar Tudományos Akadémiának két tudományos fokozata van. Az egyik a kandidátusi, melyet már több mint tíz éve megszerzett. A másik pedig az MTA doktora cím, melyet nagydoktori fokozatként is ismer a tudományos élet. Ezt a címet az érheti el, aki a szakterületén komoly, új tudományos eredményeket ér el. Kutatásait disszertáció formájában nyújtotta be a Magyar Tudományos Akadémia doktori tanácsának. A testület első körben azt bírálja el, hogy a jelölt munkásságának milyen hatása volt a nemzetközi tudományos életre. Ezt szcientometriai vizsgálatokkal mérik, melynek lényege, hogy nemzetközileg rangsorolt szakmai folyóiratokban hány publikációja jelent meg és ezeket hányan idézték a világon, munkásságának milyen befolyása volt nemzetközi szinten az adott szakterületre. Az Akadémia ennek vizsgálata után dönt arról, hogy nyilvános vitára bocsátja az eddigi tudományos eredmények összegzését.

Dr. Oláh Attila szerint a specializálódás olyan méreteket öltött, hogy a tudományos kutatás területén a sebész csak egy bizonyos részterülettel tud foglalkozni
– Egy csodálatos idézet jut erről eszembe, melyet dr. Méhes Károly gyermekgyógyász-professzor mondott ezzel kapcsolatban. „Mint orvos mindenről tudj valamit, egyvalamiről pedig mindent." Ez egy gyönyörű és nagyon igaz mondat. Nem lehet ugyanis minden területet egyforma mélységben ismerni. Tizenöt évvel ezelőtt én a hasnyálmirigy sebészi kezelésével kezdtem behatóan foglalkozni, mert ez akkoriban még szinte fehér foltnak volt tekinthető a legtöbb hazai Kórházban, így megyénkben is. Az elmúlt másfél évtizedben Győrött folyamatosan fejlesztettük ezt a profilt, aminek eredményeként sebészeti osztályunk regionális centrumként működik. Napjainkban több megye betegeit gyógyítjuk sebészetünkön. Ha egy sebész kellő intenzitással foglalkozik egy adott szakterülettel, akkor egy szűk, szinte családias jellegű kutatói körbe kerül. Minden szakmai kongresszuson ugyanaz a száz-százötven szakember jelenik meg Japántól Brazíliáig és a velük való kapcsolattartás, a tudományos fórumokon való rendszeres szereplés komoly nemzetközi ismertséget ad. Ebben az internet óriási segítséget nyújt, hiszen ennek révén rengeteg szakmai kapcsolatfelvételre nyílik lehetőség. Sikerem a munkatársaim sikere is egyben, hiszen eredményeim a győri sebészet eredményei. Örömmel töltött el, hogy a védésemre nagyon sok kollégám eljött a Magyar Tudományos Akadémiára.

Ami külön rangot ad a szakmai előrelépésnek, hogy dr. Oláh Attilán kívül ma Magyarországon a gyakorló sebészek között csupán öten mondhatják el magukról, hogy akadémiai doktorok és ők valamennyien egyetemi klinikák professzorai, ahol a tudományos előrelépés könnyebb, mint egy vidéki Kórház sebészetén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molnár Ferenc győri írásai

A világirodalom Molnár Ferencre meghatódottan emlékezett 1937-ben győri szárnypróbálgatására. Tovább olvasom