Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 20°C | 31°C Még több cikk.

Gyilkosság az áruházban

Anna Lindh emlékére.
„Úristen, hasba szúrt!"

2003. szeptember 10-én Anna Lindh svéd külügyminiszter asszony egy esti televíziós vitára volt hivatalos, ezért úgy döntött, hogy vásárol magának egy elegáns kosztümöt. Késő délután egyik barátnőjével, Eva Franchellel taxival indult az elegáns stockholmi Nordiska Kompaniet áruházhoz. Soha nem kért testőri kíséretet, pedig hivatalból járt neki.

Az első emeleten jártak éppen, amikor nem sokkal 4 óra előtt egy szőke hajú, középtermetű férfi lépett a pulóverek között válogató politikus asszony mellé. Testével nekilökte egy ruhaállványnak, s szó nélkül többször is hasba szúrta. Az áruház egyik eladója arra lett figyelmes, hogy a külügyminiszter asszony a földre zuhan, baseballsapkás támadója pedig a földön ütlegeli. Rögtön a politikus segítségére sietett, aki nyöszörögve ismételgette: „Úristen, hasba szúrt!" Támadója ezután nyugodtan lement a mozgólépcsőn, és a földszinten elhajította a fegyvert. Ezután senkitől sem zavartatva kisétált az épületből.

Az áldozatot azonnal kórházba szállították. A mellén, a hasán és a karján összesen tízszer megszúrt Lindh életéért több mint tíz órán át küzdöttek az orvosok, de miután az egyik döfés a májat is átvágta, állapota gyorsan romlott, és végül másnap reggel 6-kor belehalt az erős belső vérzés következményeibe.

Anna Lindh
Anna Lindh

Szabadnak született

Anna Lindh 1957-ben egy fővárosi polgári családban született. Az uppsalai egyetemen jogot tanult, majd ügyvédjelöltként dolgozott. Fiatalsága óta a Svéd Szociáldemokrata Munkáspárt ideológiájához kötődött, és többször részt vett baloldali politikai megmozdulásokban is. 1976 óta részt vett a politikai életben, de csak 1982-ben választották meg parlamenti képviselőnek. 1991–94 között Stockholm alpolgármestereként tevékenykedett. Pártján belül erősen liberális eszméket vallott.

Lindh először 1994-ben vállalt kormánymegbízatást a környezetvédelmi miniszteri poszton. A költségvetés akkoriban krízisben volt, de ő a kiadások lefaragásával sikeresen megbirkózott a nehézségekkel. A környezetvédelmi tárcát 1998-ban cserélte fel a külügyivel. Fontosnak tartotta az ENSZ szerepének növelését, és el szerette volna érni, hogy az EU egységes külpolitikát képviseljen a fenyegető konfliktusok megelőzéséért. Első jelentős feladata volt, hogy közvetítsen a koszovói fegyveresek és Szerbia között. Az iraki háborút azonban nem támogatta. Síkra szállt az eurózónához való svéd csatlakozásért, melyről négy nappal a gyilkosság után tartottak népszavazást. Támogatta a meleg és a leszbikus párok házasságát, mélyen elítélte a halálbüntetés alkalmazását. A közvélemény-kutatások tanúsága szerint Svédország legnépszerűbb politikusa volt, és halála előtt a svéd miniszterelnök valószínű utódjaként emlegették.


Forró nyomon

A rendőrség az áruház biztonsági felvételei alapján, valamint a helyszínen hagyott fafaragó kés, baseballsapka és katonai zubbony alapján indult el a gyilkos nyomában, akiről feltételezték, hogy előre kitervelte az akciót. Egy telefonszámot bocsátottak a lakosság rendelkezésére, ahol bárki bármilyen hasznos információt bejelenthetett. Két nappal később egy biztonsági kamera által rögzített képet is közreadtak a feltételezett tettesről.

Végül ez alapján fogták el a szerb származású, de svéd állampolgárságú, 25 éves Mihajlo Mihajlovicot, akiről kiderült, hogy pszichológiai problémáktól szenved, és büntetett előéletű. 1997-ben ítélték el, mert konyhakéssel támadt apjára. Gyűlölte a külügyminiszter asszonyt, mivel nem bocsátotta meg neki, hogy az 1999-es koszovói háború idején támogatta a Szerbia ellen végrehajtott NATO-bombázásokat. Mihajlovic már a külügyminisztérium épületétől követte a minisztert. A kést egy szomszédos boltból lopta, a rajta talált DNS alapján tudták rábizonyítani a tettet. Mihajlovic a tárgyaláson azzal védekezett, hogy hangokat hallott, amelyek Anna Lindh megölésére ösztönözték. Végül életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, ahonnan a fellebbezés után zárt osztályra került.

Olvasóink írták

  • 1. Farkas Jánosné 2008. szeptember 21. 19:30
    „Nagyon sajnálom,hogy ez megtörténta külügyminiszterasszonnyal.A biztonsági örökkel kellett volna vásárolni.Nem lehet az emberekben megbízni,pedig Ő jót akart komolyan vette hívatását és jó célokat szolgált.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Monte-Carlo aranyosai

Szeptember 23-tól Győrben látható a Magyar Nemzeti Cirkusz 70 tagú társulata Richter József… Tovább olvasom