Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Geszti ˝tavaszi hadjáratot˝ indított

Geszti Péter egy hatalmas falóval „vágtázott" Miskolcra. Az országimázs-fesztivál kreatív igazgatója egy közel négy méter magas, négy méter hosszú szoborral állított be Miskolcra, a Hősök terére.
Geszti Péter elsőként Miskolcon állt meg a Nemzeti Vágta „tavaszi hadjáratán", hogy népszerűsítse a május 30. és június 1. közötti fesztivált, amelyre eddig már több mint harminc település nevezett be.

„Szinte odafagytam a lóhoz, annyira hideg volt" – mondta Geszti, mielőtt elindult Borsod-Abaúj-Zemplén megyeszékhelyére. Majd megjegyezte, nagyon szereti ezt a kortárs szobrot, amely tavaly a Műcsarnok mellett díszelgett a Nemzeti Vágta ideje alatt. Szerinte a paripa tele van energiával, dinamizmussal, erővel és indulattal.

Geszti Péter
Geszti Péter

„Általában elsőre szokatlannak tűnő, vulgáris anyagokat használok, ezeket belső indulataim által vezérelve rakom össze, halmozom fel, amíg egy számomra egész szoborrá nem alakulnak. Ez a lószobor is a sorozatom egyik eleme. Egy időben különösen sokat foglalkoztam lovakkal, lóanatómiával, pár éve saját lovat is tartok, hogy még közvetlenebbül tanulmányozhassam testfelépítésüket – mesélt a szobor keletkezéséről a művész, majd hozzátette: – Örülök, hogy a Nemzeti Vágta kampányában részt vehetek a szobrommal. Egy progresszív hagyományőrzésnek tartom a vágtát és nem tartom kizártnak, hogy egy ilyen jellegű rendezvényhez a kortárs művészet szervesen kapcsolódjon" – mondta Szőke Gábor Miklós, a szobor alkotója.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki lesz a Fánkkirály?

Télbúcsúztató, farsangi népszokásokat felelevenítő, családi programokkal tarkított háromnapos… Tovább olvasom