Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Feró, a nejlonparaszt

Politikai szerepet jó ideje nem vállal, csak énekel a világról a 61 éves Nagy Feró, a Beatrice frontembere. Elismeri: ma már kell egy kis „cerkajavító".
– Számítottam emblematikussá vált kiegészítőjére, a babos kendőre. Már nem hordja?

– Egyfajta hivalkodás lenne, vagy valamiféle nosztalgiázás. Megvan még, de nagyon ritkán veszem fel, ahhoz lennie kell valami ünnepélyes dolognak. Például októberben, mikor 30 éves lesz a Beatrice, biztosan rajtam lesz.

– Szép évforduló, lesz jubileumi koncert?

– Igen. Október 18-án, a Petőfi Csarnokban. Rengeteget kell készülnünk, sok fellépővel évek óta nem zenéltünk együtt.

– Mintha kicsit eltűntek volna az utóbbi időben. Pedig a rendszerváltás előtt hosszú évekig az ellenzékiség példaképei voltak. Tényleg, lehet-e ma még úgy igazán lázadni valami ellen, érdemes-e egyáltalán?

– A társadalom alapvetően nem változott meg. Egy rockzenekarnak mindig van valami ellen lázadni, hiszen az emberi hülyeség határtalan. Fel kell hívnunk a figyelmet arra a sok baromságra, ami velünk történik, s mi az, amin változtatni kellene. De hát ez is ellentmondásos, mert az embereket én nem akarom megváltoztatni, a hülyeség állampolgári jog – az is lehet, én vagyok hülye. Ezért inkább csak a világról énekelek, aztán mindenki szűrje le, ami rá vonatkozik.

– A közéletben is próbálkozott egy darabig...

– Már semmilyen politikai szerepet nem vállalok. Én ezt beszoptam.

– Maradt a vidéki élet. Tényleg kecskékkel, libákkal, kacsákkal bíbelődik?

– Nagyon szeretem az állatokat, jó, ha vannak körülöttem, s igaz ez bogarakra, hangyákra, vakondokra is. Mindig azt mondom a gyerekeimnek: ők előbb laktak ott, mint mi. Amolyan „nejlonparaszt" vagyok – állatokat nevelek, próbálok termeszteni ezt-azt, s élvezem, mikor látom: hiába ültettem el fejjel lefelé a dughagymát, mégis kikelt.

Nagy Feró
Nagy Feró

– Azok a boldog szép napok címmel 2005-ben jelent meg önéletrajzi könyve. Akkor azt ígérte, lesz folytatás. Mikorra várhatjuk?

– Csúszik egy kicsit, mert közben belevágtam Shakespeare Hamletjének átdolgozásába, szeptemberben mutatjuk be a darabot Budapesten, a Ruttkai Éva Színházban. Olyanra akarom megcsinálni, amilyen a középkorban volt: szórakozni lehetett rajta. Ez egy dráma vagy mi, pedig a történet annyi, hogy addig szerencsétlenkednek, amíg Fortinbras elfoglalja az országot. Én is szerepelek benne: narrátor leszek.

– Mi alapján dönti el, hogy a nevét adja valamihez? Korcsolyázott a Sztárok a jégen című műsorban, feltűnt egy potencianövelő szer reklámjában is.

– Úgy gondolom, aki elmúlt ötvenéves, annak nem árt, ha van nála egy-két „cerkajavító". Ezt nagyon sokan nem vállalják fel, mondván, nekik még nem kell. Ha van egy ilyen erős ellenszél, én beleállok, és azt mondom: valljuk be, hogy használjuk ezt a szart!

Olvasóink írták

  • 1. csingiz 2008. április 12. 10:05
    „Nagy Ferót az Országházba!!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halász Judit: Nem szabad elfelejteni az egykori gyermekeket

Szeresd a testvéred! címmel tartott két előadást Sopronban a gyermekek, illetve szüleik számára… Tovább olvasom