Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Elvis élt, él és élni fog

Pénteken ünnepelte volna 75. születésnapját a poptörténet halhatatlan alakja, a rock and roll királya, Elvis Presley.

Személyisége, zenéje óriási hatással volt az utókorra. A Tennessee-ben született teherautó-sofőr hamar felért a csúcsra, káprázatos karrierjét talán csak lánya, Lisa egykori férje, Michael Jackson tudta utánozni. A sors fintora: mindketten gyógyszerfüggők voltak és fiatalon hunytak el. Utolsó hét, Las Vegasban töltött évét idézzük fel.

75 esztendős lenne, de 33 éve halott Elvis Presley. Pályafutása végén Las Vegasban lépett fel, az utolsó hét évben az Amerika-szerte adott turnék mellett ott szórakoztatta az úri közönséget. 1969. július 26-án Las Vegasban zajlott az élet, amikor egy húsz limuzinból álló konvoj érkezett a világ akkor legnagyobb szállodája, az International Hotel elé. ˝Ma történelmet írunk. Ennek lehetnek szemtanúi – mondta az egyik tévétársaság riportere. – Elvis Presley a városba érkezett, és itt is marad. Las Vegas soha többé nem lesz már ugyanaz.˝

És valóban. Presley érkezése – a Hollywoodban filmforgatással töltött éveket követően – nagy hatással volt nemcsak Las Vegasra, hanem magára Elvisre is.Nyolc évvel később Elvis halott volt. Van, aki úgy véli: már a katonaság alatt sem volt önmaga, mások szerint Hollywood tette tönkre véglegesen és örökre.


Hollywood után

– Túl sokáig voltam távol az igazi emberektől – mondta Elvis egyik első vegasi éjszakáján. Boldog volt. – Hollywoodban dolgozni nagyszerű volt, de egymás után kellett filmeket csinálnom, és habár nagyon sok számot is elénekelhettem, nem adhattam úgy elő, ahogyan szerettem volna. Ha változtatni akartam valamin, néhány fickó jött oda hozzám öltönyben, ügyvédekkel körülvéve, és szerződéseket lobogtattak az orrom előtt. Azt mondták: mindezt aláírtam, és azt kell tennem, amit ők mondanak. Igyekeztem jó fiú lenni, nem vitatkoztam, mert anyukám azt mondta, viselkedjek mindig rendesen. De már unom a filmeket, unom azokat az embereket és azt az életet. Mostantól újra annak fogok élni, amiért engem Isten erre a Földre teremtett. Az egyetlen, ami miatt aggódom, hogy Las Vegas talán nem kíváncsi rám – mondta Elvis.


Elvist ünnepelték

Ám felesleges volt az aggódás. Ő nyitotta meg az újonnan épült International Hotelt, amely akkor a világ legnagyobb szállodája volt. Elvist állva, szűnni nem akaró tapssal ünnepelték. Rekordbevételt hozott a szállodának. A siker boldoggá tette. Azt kérte a menedzsertől, hogy vegyen neki egy gyémántokkal díszített Rolex karórát. Aztán egy helyi autókereskedésben 14 Cadillacet vásárolt – mindegyiket egy-egy közeli barátjának ajándékozta. – Végre visszakaptam a lelkem – fogalmazott.

De a történelem ismétli önmagát, és Elvis – ahogyan mások sem – nem tanult elődei hibájából. Hosszú távú szerződést írt alá Las Vegasban. 100 ezer dollárt fizettek neki hetente, ami ma 600 millió (!) forintnak felel meg. Két show-t nyomott le naponta, tizenkét hónapon át, mindezt hét éven keresztül. S habár akkor ezt még senki nem látta, ezzel elkezdődött a Király mélyrepülése. Elvis dalírója, Mike Stoller azt mondta: Elvis és Las Vegas házassága az égben köttetett.

– Elvis azt adta Vegasnak, amire a városnak nagyon is szüksége volt – mondta.

A rock and roll királya egyszer már megpróbálta bevenni a várost: 1956-ban – akkor kudarcot vallott. Tom Jones szerint Las Vegas egyszerűen nem volt rá felkészülve az első alkalommal. – A város nem volt még kész a rock ’n’ rollra – idézte fel.

Hollywoodban Elvis testsúlyát és egészségi állapotát a stúdió producerei felügyelték. A testalkata volt a biztosítéka a nagy bevételnek, fontos volt, hogy mindig fitt legyen. Folyamatosan diétázott, gyakran vizsgálták meg a stúdió orvosai, és sportolnia is kellett. Vegasban azonban a hotel menedzsmentje nem törődött azzal, hogy néz ki, mit és mennyit eszik, illetve iszik, amíg minden este képes volt a színpadra lépni. A hotel alkalmazottjainál mindig volt a kedvenc csokoládéjából. Ebben az időszakban már nem nagyon tudott aludni, és ebből sok probléma adódott.Róla mondták

A Királyt barátja, Sam Thompson úgy jellemezte: Elvist a nőknek teremtették. Mindig nőkkel volt körülvéve, ugyanakkor igényelte, hogy valaki várja otthon, ahogyan Priscilla, és elnézze a kis kalandjait. Egy másik barátja, Jerry Schilling szerint Elvis ˝vegaszizálódott˝ – vagyis Vegas a maga arcára formálta őt. Tom Jones azt mondta róla: ˝Mélyen hitte, hogy Isten áldása van rajta.˝ Temetésén Bruce Springsteen így búcsúzott tőle: ˝Van egy csomó kemény srác. Vannak trónkövetelők. Vannak küzdők. De király csak egy van.˝Gyógyszerek


– Elvis álmatlanságban szenvedett, ezért altatókat szedett. Később aztán kellett valami olyan is, amitől felébred – mondta a menedzser özvegye. Frusztrálttá vált, és ez magánéletére is kihatott. 1967-ben vette feleségül Priscilla Beaulieu-t, majd megszületett kislányuk, Lisa Marie. De a Király a fellépések után nem tudta otthon kipihenni magát. A családi élet rémálommá vált számára. – Rengeteget utazott, de én másra vágytam – mondta Priscilla. – Ott volt a kislányunk. Elvis és én végül elváltunk. Nem akartam már vele élni ebben a felfordulásban. Tudom, hogy voltak egyéjszakás kalandjai, de nem hinném, hogy sok.


Semmi nem volt neki elég. A fényűző, csillogó ruhák megszállottja lett. Nem sokkal azután, hogy Elvis megjelent Vegasban, a város hatalmas fejlődésnek indult. Virágzott és terjeszkedett. Ahogyan Elvis pocakja is. Minden ruhájából egyre nagyobb méretűt kellett varrni.

– A teste tökéletes V alakot formázott – mondta Elvis szabója, Gene Doucette. – Széles válla volt és tökéletes, vékony csípője. A ruhái szexisek voltak, és hamarosan Elvis imázsának részévé váltak. A flitteres ingek és bő szárú nadrágok éppúgy hozzátartoztak, mint a zenéje és jellegzetes mozgása. De mivel egyre több kilót hízott, a ruhák is nagyobbak lettek és rajtuk a flitterek, díszek is súlyosabbak. Ezekben már nehezebben mozgott.


Elfelejtette a szöveget

Ezután sorra szólaltak meg a vészcsengők. A fellépéseiről elkésett, elfelejtette a dalszöveget, elvétette a ritmust tánc közben. A pincérekbe is belekötött. Ekkorra az International tulajdonosai számára is világossá vált: Elvis egyre inkább szétesik. Hanyatlását a gyógyszerek okozzák. A Királynak öt orvosa volt, akik nem tudtak egymásról. Felírták a gyógyszereket – ötször. Pontosan senki sem tudta, Elvis mennyi tablettát szed és miket. Ugyanakkor olyan nagy bevételt hozott, hogy erről nem akartak tudomást venni. Elvis gyógyszerek okozta hosszú hanyatlása odáig vezetett, hogy 1972-ben már bármit bevett, ami a keze ügyébe került. Barbiturátokat, amfetamint és fájdalomcsillapítókat – minden mennyiségben. A gyógyszerek miatt többször volt problémája a szívével, de nem vette komolyan.

Priscillától való válása után öt évig volt együtt Miss Tennessee-vel, Linda Thompsonnal, aki azt mondta: Elvisnek akkor már fizikai és érzelmi támogatásra is szüksége volt. Furcsán viselkedett. A barátait elhalmozta autókkal, gyémántokkal, házakat vett nekik – sőt, még idegeneknek is. Hihetetlenül nagylelkű volt, ugyanakkor sokan gondolták róla azt, hogy őrült, bukott angyal.

Az utolsó fellépés 1976 decemberében volt az utolsó fellépése Vegasban, a 837. Ezután hazautazott birtokára, Gracelandbe, hogy előkészítse új amerikai turnéját a következő nyárra.


1977. augusztus 16-án holtan találták a fürdőszobájában, halálát a halottkém jelentése szerint szívelégtelenség okozta. Ezzel szemben a dokumentációk arra utalnak: gyógyszer-túladagolásban halt meg.


Közös csillag

Komár László 1959-ben hallotta Elvist először énekelni. A barátjának volt egy szalagos Mambó magnója, nála hallgatták a Király dalait, a Teddy Beart, a Love Me Tendert, Jale House Rockot. – Titokban elkezdtem énekelgetni ezeket a számokat, és később a legjobb barátom szerzett nekem zenekart, a Scampolót, fő repertoárunk Elvis- és Shadows-dalokból állt – mesélte az énekes, aki éppen most kapott egy sütőkesztyűt a fiától, amelyen Elvis arcképe van. Ezenkívül számos értékes relikviát őriz: van ezüst tízdollárosa arannyal futtatva, van Elvis-bélyege, és megvan neki a Király összes lemeze – még a kalózkiadványok is.


Komár László, aki vendéglátós korszakát Szegeden a városról elnevezett bárban kezdte, azt mondta: a Király titka abban rejlik, hogy míg kortársai, például Bill Haley egysíkúak, Elvis dalai változatosak voltak.

– Kemény, recsegtetős, elementáris hangja van. Ő volt az első, akin észrevettem, hogy a dobbal szinkronban énekelt: a hangsúlyok ugyanott vannak, amikor a dobos megüti a 2–4-et. Sok mindenben hasonlítunk. Elvis és köztem tíz év van. Van egy Vega nevű csillag, egy szerencsecsillag. A Vega az én Vénuszomban áll. Elvisnek pedig a napjában. Ugyanaz a szerencsecsillagunk. Reménykedem, hogy Laux Jóska révén még találkozhatom egy kávé erejéig Priscilla Presley-vel. Talán a Vega segít ebben.

Olvasóink írták

  • 2. Truder 2010. január 17. 14:13
    „Komár, mint Elvis utód..Röhögnöm kell”
  • 1. maradando 2010. január 09. 17:35
    „"Meghalt a király, éljen a király."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélbetegségtől az új influenzáig

Egy új, világszerte emberi megbetegedéseket okozó influenzavírus, az A(H1N1)v ütötte fel a fejét… Tovább olvasom