Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Elsők között

A szülők talán nem is veszik észre, de elsőszülöttjükkel háromezer órával többet töltenek, mint az őket követő gyermekeikkel. Így az elsőszülöttek jobban teljesítenek az iskolában, és későbbi életük során több pénzt keresnek, mint testvéreik. Ezt annak köszönhetik, hogy kicsi korukban sokkal több figyelmet kapnak, mint az utánuk jövők, áll egy tanulmányban.
Ezek a tények talán meglepőek azon családok számára, akik azt gondolják, hogy minden gyermekükkel mindennap ugyanannyi időt töltenek. Azonban ez egyáltalán nem így van: ha azt vesszük alapul, hogy hány órát foglalkoznak egy-egy gyerekkel a 14. születésnapjáig, akkor kiderül: az elsőszülöttekre 3000 órával, vagyis 125 nappal több jut, mint testvéreikre.

Joseph Price, a Utah’s Brigham Young University közgazdászprofesszora tanulmányának alapja egy amerikai felmérés volt, amelybe a szövetségi kormány 21.000 embert vont be. Arra voltak kíváncsiak, hogy a szülők mennyi időt töltenek a gyerekeikkel. Price professzor úgy gondolja: a gyerekekre fordított időkülönbség oka, hogy a szülők egyre kevesebbet vannak együtt gyermekeikkel, ahogyan azok nőnek. Az elsőszülött kapja a legtöbb figyelmet, mert akkor érkezik a családba, amikor a két szülőnek még van ideje a gyermekkel foglalkozni. A professzor rámutatott arra is, hogy a szülők nemcsak több időt töltenek az elsőszülöttel, de az együttlétük minőségi is. A legnagyobb gyerekek kevesebbet néznek tévét egészen 13 éves korukig, mint öccsük vagy húguk, akik a családi együttlétek helyett gyakran kötnek ki a képernyő előtt.

Kylie húga mindig küzdött, hogy olyan sikeres legyen, mint nővére.
Kylie húga mindig küzdött, hogy olyan sikeres legyen, mint nővére.

A professzor rámutatott arra is, hogy a család nagyságából – vagyis a gyermekek számából – nem következik az, hogy a legkisebb gyermeknek olyan minőségi együttlétekben lenne része, mint legnagyobb testvérének.

– Az elsőszülöttek sokkal jobban teljesítenek az iskolában, mint kisebb testvéreik, és most már tudjuk, hogy mi ennek a magyarázata. Azért, mert a szüleikkel töltött idő valóban tartalmas, minőségi volt – mondta a professzor.

Suzanne Bianchi szociológus, aki az időfelhasználást tanulmányozza, azt mondta, hogy a kutatásból kiderül: a szülők a legnagyobb gyermekre fordítják a legnagyobb figyelmet és a legtöbb időt, ám azzal szinte egyikük sincs tisztában, hogy ezen a téren a gyerekek között különbséget tesznek.

Találunk erre példát a hírességek körében is: Kylie Minogue húga, Dannii mindig is küzdött azért, hogy olyan sikert érjen el, mint nővére. Míg Kylie több millió albumot adott el, addig Danniit nővére új lemeze, az X-Factor tette híressé.

Hasonlóképpen Mick Jagger Nagy-Britannia egyik legismertebb rockzenésze, aki zenekarával stadionokat képes megtölteni. Öccse, Chris szintén zenész, de sokkal kisebb hallgatóság előtt játszik.

Amerikai kutatók szerint az elsőszülöttek sokkal jobb nevelésben, oktatásban részesülnek, és nagyobb az IQ-hányadosuk is, mint fiatalabb lány- és fiútestvéreiknek. Egy brit kutatás is ezt erősítette meg: 10.000 nőt és férfit kérdeztek meg, és kiderült, hogy a legnagyobb gyerekek végezték iskoláikat a legjobb eredménnyel. Sőt, az elsőszülöttek zöme szerezte meg az adott családban a legmagasabb fokú képesítést.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindhalálig Etus

Csűrös Karolát, azaz mindenki Etusát a mai napig megszólítják az utcán és kérdezgetik, hogy érzi… Tovább olvasom