Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Élete a bábszínház

Közösségépítő, művészi, alkotói munkájáért kitüntették Kocsis Rozit, a Vaskakas Bábszínház igazgatóját.

Megyénk a március 15-i nagy állami kitüntetések közül két művészeti díjjal gazdagodott. Mindkettő Győrbe került, az egyik a nemzeti, a másik a Vaskakas Bábszínházba. Mindkét díjat Jászai-díjnak hívták még négy évvel ezelőtt is. Akkor azonban a bábos művészeti szakma kérésére az ő Jászai-díjukat a magyar bábművészetért rengeteget dolgozó Blattner Gézáról nevezték el. Ezt az elismerést kapta meg színházteremtő, közösségépítő, művészi, dramaturgi, rendezői és színészi munkájáért Kocsis Rozi, a Vaskakas Bábszínház igazgatója.

Az igazgatónő, mint mindig, ott sürög a bábszínházban. Tárgyal, egyeztet, telefonjával a fülén országos fórumokon képviseli a győrieket, majd folytatja a legutóbb elkezdett mese írását. Ezt követően irány  a próbaterem. Hol rendezőként, hol színészként kell helytállnia. Reggel nyolctól éjjelig így ki is telnek a napok. Persze egy kis beszélgetésre azért marad idő.

Kocsis Rozi még most is meghatottan mesél azokról a gratuláló levelekről, táviratokról, amelyek a díj átvétele után várták az irodájában. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke, Balogh József, Győr polgármestere szinte az elsők között kívánt még több díjat, még több sikert személyesen számára és a bábszínháznak is.
„Lázár Ervin már a kitüntetés napján írt egy e-mailt nekem: »Drága Rozi! Meggézázása alkalmából fogadja örömteli gratulációmat. Sok szeretettel további jókat kívánok: Lázár Ervin.« Még most is sírnom kell, ha elolvasom. Alig hiszem, hogy ezt a díjat én kaptam. Természetesen örülök, ám tudom, hogy nagyon sok kollégám megkaphatta volna az országban."

Azért talán mégsem véletlen, hogy az országban kiosztott  két Blattner-díj egyikét pont ő kapta. A Vaskakas Bábszínház nyolc éve alatt (amióta Kocsis Rozi az igazgatója) a magyar bábszínházak elitjébe küzdötte fel magát. Ismerik nevüket mindenhol, sőt, a külföldi fesztiválok egyik legsikeresebb hazai csapataként is számon tartják őket. Arról nem is beszélve, hogy a megyeszékhely kulturális életében már jóval többek, mint  bábszínház. Ha megmozdulás, esemény van, elsők között kérik fel őket a kreatív munkára és az aktív közreműködésre.

„A díjat azt hiszem, én vettem át, de nem én kaptam. Pontosabban nem csak én kaptam. Ez az elismerés annak a közösségnek is szól, amelynek a vezetője vagyok. Nélkülük, az ő elhivatottságuk nélkül nem tudtunk volna idáig eljutni. A színház közösségi műfaj. Hiszen a nagy közösségnek – hívjuk közönségnek – játszunk, alkotunk, úgy, hogy közben egy jól működő kisebb közösségnek, a társulatnak vagyunk tagjai. Győr remek lehetőséget adott számunkra, amikor a belvárosban otthonra találhattunk. Ma már ez az otthon is kicsi lett számunkra. Évente csaknem hatvanezer gyerek és felnőtt nézi meg a darabjainkat, vesz részt foglalkozásainkon. Az egyetlen igazán előadásra alkalmas teremben mindössze százötvenen férnek el kényelmesen. Kiszámolható, hányszor kell felmennie a függönynek, hogy minden érdeklődő számára bábszínházi élményt nyújtsunk."

Kocsis Rozi az elmúlt évek sikerének tartja, hogy sikerült a Győri Nemzeti Színház jó pár művészét is bevonni különböző produkciójukba. Így bizonyítva be, hogy színház csak kétféle lehet: jó és rossz. A bábos és igazi közti megkülönböztetés már rég a múlté! Játszott a Vaskakasban Szikra József, Jáger András, hangját kölcsönözte a rátóti falu bírójának Ács Gyula.

Kocsis Rozi

Sokorópátkán született. Elvégezte a Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karát magyar nyelv és irodalom, ének-zene szakon. Ezután az egyetem bölcsésztudományi karán irodalomtörténetből is lediplomázott, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem Művészettudományi Karán a színházelméleti szakon. Három diplomája mellé megszerezte a negyediket is, amelyre talán a legbüszkébb, ez a bábszínészi oklevél. Eddig tizenhat mesedarabot írt, vagy készítette el dramaturgiáját, színészként és rendezőként több mint harminc darabban dolgozott.

„Remélem, ez tovább folytatódik. Azt tapasztalom, a színházi együttműködés mindenkinek jót tesz. Frissebbek leszünk tőle."
Külföldről rendszeresen érkeznek vendégrendezők Győrbe. Az ő munkájuk révén szintén erősebb, mozgékonyabb lesz a társulat. Ráadásul rendszeresen hívják meg őket ezekkel a darabokkal a nagy bábos nemzetközi fesztiválokra. Ahol a Vaskakas már számtalan díjat nyert.

„Hiszek benne, hogy szükség van az állandó megújulásra. A művészeknek is kell az inspiráció. Ezért is hívunk rendezőket külföldről is. A bábművészet más országokban nagyobb tradíciókkal rendelkezik, mint Magyarországon. Ám rohamléptekkel érjük utol őket, ha figyelünk rájuk. Csehországban, Lengyelországban nem csupán a gyerekek számára fontos az ilyen színház. A felnőtteknek is vannak bemutatók."
Kocsis Rozi igazgatósága alatt számos felnőttdarabot is bemutatott a bábszínház. Most is sikerrel játszanak egyet. Kálmán Imre Csárdás királynőjének bábos változatát.

„A díjamat a Vaskakas Bábszínháznak köszönhetem. Szeretném ezt továbbra is megszolgálni. Még több gyerekkel megkedveltetni a színházat, még több pedagógusnak, tanárnak, óvónőnek segíteni azzal, hogy az általuk oktatott gyerekeknek jó példákat mutatunk. Megismertetjük őket a mese szépségével. Bízom benne, hogy Blattner Géza is úgy gondolja valahol a bábos mennyországban: nem került rossz helyre a róla elnevezett díj."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszélő régi tárgyak

A Kisalföld népszerű sorozata volt a kilencvenes években a „Beszélő tárgyak", amelyben 35… Tovább olvasom