Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Élet a fegyházban

A Sopronkőhidai Fegyházat kétéves építés után, 1886. november 1-jén adták át. A ’30-as években szigorított dologházként működött, ebben az időben az ország legszigorúbb intézménye volt. 1944 őszén – amikor a budapesti Margit körúti börtönt lebombázták – az ottani elítélteket ide telepítették. Négy korábbi magyar miniszterelnök és jó néhány közismert művész is raboskodott Kőhidán abban az időben.
Az orosz csapatok bevonulásával az itteni foglyokat a ’48-as laktanyába helyezték át, az intézményt a szovjet titkosszolgálat vette át. Akkoriban börtönként és hadifogolytáborként működött, 18 ezer ember raboskodott itt. Később a Badenben működő katonai törvényszék alá rendelték. 1948 februárjában ismét magyar fennhatóság alá került. 1951-ben a határ közelsége miatt bezárták, és csak ’55-ben nyitották meg ismét. 1956-ban az elítéltek fellázadtak és túszul ejtettek több őrt, köztük a parancsnokot. A fegyvertűzben négyen meghaltak, végül az intézményt visszafoglalták.


Hét év az átlag

Jó néhány intézménnyel szemben a sopronkőhidai fegyintézetben nincs zsúfoltság – mondta el dr. Pantali Zoltán dandártábornok, parancsnok. – Néhány évvel ezelőtt 160 százalék volt a telítettség. A jelenlegi létszám 520, a hivatalos befogadóképesség 492.

A fogvatartottak átlagéletkora 33–35 év, a büntetési idő 7 év körül van. A bűncselekmény szerinti megoszlás: 60 százalék vagyon elleni, 30 százalék erőszakos, 10 százalék egyéb bűncselekmény. 18 fogvatartottat életfogytiglani büntetésre ítéltek. Ebből egy tényleges életfogytos, a többi 20–40 év után bocsátható feltételesen szabadságra. Az elítéltek fele egyszemélyes, a többi kétszemélyes zárkában él.

Dr. Pantali Zoltán dandártábornok, parancsnok
Dr. Pantali Zoltán dandártábornok, parancsnok

Képzés és oktatás

dr. Pantali Zoltán elmondta, a fogvatartottakat három dologban igyekeznek támogatni. Fontos a családi kötelékek erősítése, ha a fogvatartott szabadul, legyen számára befogadó környezet. Másrészről a szocializáció területén segítik a fogvatartottakat. Ezen két tényezőnek nagy szerepe van a visszaesés elkerülésében. Azonban, talán a legfontosabb, hogy piacképes szakma legyen a szabaduló kezében. (Az iskolai végzettség többnyire nagyon alacsony, sokaknak még a nyolc általánosuk sincs meg.) Az intézmény pályázati források igénybevételével szervez időről időre képzést. Az alap- és középfokú oktatáson kívül kőművesi, parkgondozói, kerékpárjavítói, könnyű- és nehézgép-kezelői, illetve számítógépes tanfolyam szokott indulni. A végzési arány közel száz százalék, olyanra is volt példa, hogy a fogvatartott időközben szabadult, de visszajött vizsgát tenni.


A felújításról, korszerűsítésről

1998-ban a fegyintézetet teljes körűen felújították – mondta el Fülöp István alezredes, gazdasági vezető. – A kilencéves, kétmilliárd forintos kormányzati beruházásból megvalósult a nyílászárók cseréje, az elektromos hálózat, a melegvíz- és a fűtési rendszer korszerűsítése. A mellékhelyiségeket leválasztották, zárkánként hideg-meleg vizes mosdókat alakítottak ki és a világítást is korszerűsítették. Idén a személyi állomány szociális blokkját újították fel és az őrtornyok nyílászáróinak szigetelését cserélték ki. Most a zárkaépület, a konyha és a kórházépület melegvíz-ellátását kívánják fejleszteni, jelenleg a közbeszerzési eljárásnál tartanak, a kivitelezés jövőre kezdődhet. Indulnak környezetvédelmi és energetikai tartalmú pályázatokon (szennyvíztisztításra, fűtéskorszerűsítésre). Emellett a személyi állomány orvosi rendelőinek bővítése, akadálymentesítése van napirenden.
A fogvatartottak élelmezése javult az utóbbi időben. A közelmúltban történt normarendezés következtében 15 százalékkal emelkedhetett a minőség. Azóta több zöldséget, gyümölcsöt és tejterméket tartalmaz az étrend. A fürdési körülmények megfelelőek. A dolgozók mindennap, a nem dolgozók egy héten kétszer vehetik igénybe a minden emeleten kialakított kevert vizes fürdőt.


Kulturális és sportprogramok

Ha nem szerveznének – az oktatás mellett – programokat, akkor az elítéltek nagy része akár napi 23 órát töltene a zárka magányában. Ábrahám Tibor hadnagy, kultúrnevelő elmondta, a mindennapi életben fontosak a szervezett programok a szabadidő hasznos eltöltéséhez. A korosztály fiatal, ezért a sportra nagy hangsúlyt helyeznek. Minden hosszú hétvégén szerveznek sportversenyeket, például kispályás focit, sakk- és römibajnokságot, erőemelő és atlétikaversenyt.

Két éve színes programsorozat is kezdődött vendégek meghívásával. Azóta – a teljesség igénye nélkül – jártak már az intézményben az Audi-ETO női kézilabdacsapatának tagjai, fradisták, bokszolók, az MLSZ majdnem teljes vezérkara, olimpiai bajnokok, zenekarok, humoristák, itt volt Fekete Pákó, Győzike, és szeptember 25-én Hornyák Hajnalka (Dundika) is fellép. Az intézmény falai között kézművesműhely működik, ahol festésre, fafaragásra nyílik lehetőség. Sopronban két alkalommal, most pedig Budapesten nyílt kiállítás az elítéltek alkotásaiból. Ezeket itt árverésre is bocsátják, a legtöbbet – hatszázezer forintot – egy festményért fizettek. A bevétel egy része az elítélté, másik részét a szervező galéria kapja meg.


Raklapgyártás, konfekcióvarrás és ipari összeszerelés

– Az 520-ból 180 fogvatartottat foglalkoztatunk jelenleg – mondta el Farkas György, az intézetben működő Sopronkőhidai Ipari és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. Hagyományosan konfekcióüzem működik, ezenkívül raklapkészítéssel is foglalkoznak, havi húszezer raklapra van megrendelés. Gumitermékek sorjázására van igény, igaz, ez a terület megérzi az autóipar hullámzását. Ipari termékek összeszerelése is működik egy üzemben. Az intézménynek engedélye van a veszélyes hulladékok bontására is, azonban a megrendelő szombathelyi cég az utóbbi időben piacvesztést szenvedett el. A hírek szerint most kivár és a pozícióját kívánja erősíteni. A közeljövőben – úgy tűnik – ipari hulladékok szétválogatására lesz nagyobb megrendelés. A telepítendő eszközökről már folyik az egyeztetés.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leendő fegyőrök az iskolapadban

A börtön zárt világ, információk híján sokan sok mindent képzelnek róla, ezért a felső vezetéstől a… Tovább olvasom