Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 20°C | 31°C Még több cikk.

Egy hétig hagyjál lógva!

Sziget 2008 - A lány talán többet ivott a kelleténél. Barátnőjét átölelve integet minden szembejövőnek, akad, akit magyarul, másokat angolul biztatva arra, adjanak egy pacsit a kezébe. Adnak.
A Szigeten mindenki barát, haver vagy házastárs. Az egyik legnépszerűbb kicsi sátor – amelyben a szigeti időkre házasságot lehet kötni, no persze nem hivatalosan – állandóan zsúfolt. Sokan szeretnének kikapcsolódni a hétköznapokból egy hétnyi szigeteléssel. A sátrak erdejében függőágyak mindenütt. Napszemüveges fiatal lány a koktélját szürcsölve nevet rá a fiújára: „Most te is hagyjál lógva! A Szigeten a Sziget a legfontosabb!"

Ma és holnap ezrek kelnek útra megyénkből is, hogy előre megváltott jegyükkel vagy azzal, amit a budapesti Hajógyári-sziget bejáratánál vesznek meg, részesei legyenek az élménynek, amelytől egyre többen válnak függővé. Nem csupán hazánkban, egész Európában. Olaszországnak külön jegyárusító helye van, a párizsi metróban már egy éve ott láthatóak a Sziget plakátjai, Németországból többen jönnek ide talán, mint a Forma–1-es nagydíjra. A Sziget, bár magyar találmány, Európáé.

A tömeg óriási a bejáratnál, legyen reggel vagy éjfél. Mindenki be akar jutni. Nyolcezer forint a napijegy, és ha valaki elfelejtette előre megvenni és nem kíván hosszú sorban állni a pénztárakig, a jelen lévő jegyüzérektől tízezerért azonnal szerezhet. Aztán jön az a bizonyos híd. Gyalogolnak a hátizsákosok rajta. „Látod, ezt mutatják mindig a tévében" – mutat a feliratokra egy fiú, miközben kiissza a pálinkásüvegből az utolsó cseppet is, tudva, a beléptetőnél motozás vár mindenkire. Italt, ételt nem lehet bevinni. Aki fogyasztani akar, bent vásároljon!

Merthogy a Sziget üzlet is, nem is akármilyen. (A működtető kft. értékét akár hatmilliárd forintra is becsülik!) Állítólag a szervezők a vendéglátáson kaszálnak a legnagyobbat. (A csodába is, tegyék. Ha valaki jót csinál, amire szükség van, akkor az kérje is el az árát. Főleg akkor, ha azt megadják!) Bár amikor egy korsó sörhöz háromszázötven forintért, egy flekkenért krumplival ezerkétszázért lehet hozzájutni, nem mondható, hogy a világ legdrágább eseményén vagyunk. Jó, nem is a legolcsóbbon. Ám minden megy a pénztárgépbe, nincs pult alól fizetés. Ja kérem, a Sziget már egy profin megszervezett monstre rendezvénysorozat.

Ez mindenhol érződik. A főutcát, amelyen éjjel egykor még többen korzóznak a különböző színpadok között, mint nappal, beborították, a nagyszínpad előtti térre is eső és sárálló burkolatok kerültek. A por ugyan így is jelentős, de sokkal kevésbé, mint az első fesztiválok idején. Bár sok-sok előadótér van a Szigeten, a nagyszínpad előtti területen sokszor kevésnek bizonyul a tér. A mínusz egyedik napon, a magyar dal napján, vagy éppen csütörtökön, a Jamiroquai koncertjén, mikor is 16 éves látogatói csúcs született – hiszen hatvannyolcezren tolongtak a Szigeten –, alig lehetett elférni. Így lesz ez várhatóan ma is, amikor az egyik legnagyobb idei sztárcsapat, az REM lép majd dobogóra.

Az emberek szabadok, akad, aki félmeztelenül nyomja, mások hosszú ingekben, legáltalánosabb a papucs és a rövidnadrág, no meg a póló. A nemek közötti határok több értelemben is eltűnnek. „Nem a lányokat szeretem, ne nézz ilyen bután – szól rám az egyik sörsátor padján egy rövid szőke hajú, miután rajtafelejtem a szemem a csókon, amit barátnőjével vált. Csak örülünk egymásnak." A WC-knél is eltűnik a férfi és női különbség. Mindenki oda áll sorba, ahova éppen érkezése van, és nincs kiabálás belőle, meg paláver, ha egy lány topog be a falhoz szoruló urak mögött az egyik fülkébe.

Csütörtökön a Jamiroquai frontembere, Jay Kay hergelte a tömeget, ötszáz méterrel arrébb, ugyancsak zsúfolt nézőtér előtt Lajkó Félix adott koncertet. Félúton a két esemény között a Nokia Terminálon várják azokat, akik – kicsit kiszabadulva a tömeg szorításából – lazítanának egy kis pörgős buliban. Játékok, zene, és lehetőség arra, hogy feltöltsék a lemerült mobilokat. Szükség is van erre, hiszen mindenki beszél, kommunikál, leginkább személyesen, de koncertek közben és után, előtt a mobilját használva.

A nagy cégek egy kicsit kiszorultak a Szigetről. Talán ez nem is baj. Azok vannak jelen, akik diszkréten és hasznosan tudják magukat eladni, bemutatni. A szigetelők között egyre több a külföldi, nekik a magyar márkák már nem igazán számítanak, és a magyar márkáknak sem igazán fontos, hogy egy belga vagy egy angol tudjon róluk. A kezdeti időszakban ez másként volt. Most már a jó programok, a nézői létszám adja el a rendezvényt, talán elég pénzt termelve ahhoz, hogy sokáig fennmaradjon. A Sziget olyan, mint a világvárosok központjai. Egész nap él, mozog, lüktet. Mindezek mellett a kiváló hangszigetelésnek köszönhetően a Duna két partján alig hallanak valamit a diszkókból, a koncertekből.

„Visszacsavartak a hangerőből, régen jobban szólt a zene" – kiabálja közvetlenül mellette álló haverja fülébe egy srác, akinek övén körben kis műanyag vödrök díszelegnek. (Ezekben adják az egyik szórakozóhelyen a különleges, alkoholos koktélt. Két liter mámor!) Van némi igazság abban, amit mond, a Sziget jobb, szervezettebb, profibb, mint valaha, de ilyen halk sem volt még soha.

A nagy fesztivált idén tizenhatodik alkalommal szervezték meg. Az eseményen több százan dolgoznak egész évben, jönnek a megdöbbentő rekordok, hány liter víz fogy naponta, mennyi sört isznak a szigetelők. Ezeken lehet csodálkozni, lehet ámulni tőlük, ám igazán csak átélni lehet, mit jelent az egyénnek és rajta keresztül az országnak a fesztivál. A Sziget nem kizáró, hanem befogadó. Felbukkannak idősek, bár nyilván a fiatalok viszik a prímet, de akadnak, akik családostól, egészen kicsike, kétéves gyerekükkel mennek ki az egy hét együttlétre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benyovszky Móric táncos visszatérése

A Szegedi Szabadtéri Játékokon sikerrel mutatták be a Benyovszky Móric kalandos élettörténetét… Tovább olvasom