Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Dugovics Titusz nem létezett

Dugovics Titusz nem élt, így nem ránthatta magával a halálba Nándorfehérvárnál a zászlót kitűzni akaró törököt.


Korábban is feltételezték, hogy nem igaz a legenda, de bizonyítani most sikerült Szőcs Tibor szegedi történésznek.

Lerántotta, mint Dugovics a törököt. Ezzel a közismert szállóigévé vált nemzeti hősmítosszal számolt le a legtekintélyesebb magyar hadtörténeti lapban a harmadéves szegedi doktori iskolás, Szőcs Tibor. Nem a 26 éves kutató találta fel a kanálban a mélyedést, de ő nézett utána a történészek által húsz éve felvetett kérdésnek.

– Egy, a várfokról magát a hősi halálba vető névtelen magyar katonáról említést tesznek a szemtanúk, de az eset nem ott történt és nem úgy. Bonfini, Mátyás király történetírója pár évtizeddel később foglalja össze a délvidéki váraknál vívott küzdelmeket. Így utólag két csatánál is, a nándorfehérvári és az 1464-es jajcai ütközetnél is beleszövi a zászlókitűző törökkel birkózó és a halálba vivő hős vándormotívumát. Nem szokatlan a módszer, a középkori történetírók szerették a tényeket kis színesekkel fűszerezni – magyarázza a történész. Bonfinitől függetlenül egy másik szerző is megemlékezik a jajcai ostromnál egy törököt lerántó bátor vitézről. Ezért feltehetően Jajcánál valóban megtörtént az önfeláldozó tett, és Bonfini, amikor utóbb mindkét csatát leírja – feledékenységből vagy készakarva színezve –, a jelentősebb nándorfehérvári ostromhoz is visszaviszi a hőst. A későbbi történetíróknak az ő műve az alap. Ehhez nyúlnak vissza azok a népszerűsítő kiadványok is, amelyek a szabadságharc előtti évtizedekben nemzeti hősöket emelnek piedesztálra. Kisfaludy Sándornál már nem is Hunyadi János a törökverő, hanem az ismeretlen hős menti meg az egész hazát a törököktől.

Szőcs Tibor. Fotó: Miskolczi Róbert
Szőcs Tibor. Fotó: Miskolczi Róbert

Dugovics Titusznak legelőször Döbrentei Gábor kereszteli el a vitézt 1824-es cikkében, amikor Vas megyében járt, és az ott élő Dugovics Imre megkeresi egy oklevél és egy levél másolatával, hogy meggyőzze: az ő elődje a hős. Innentől gyanakvás nélkül átveszi a közvélemény. Dugovics Imre hazugságát, noha sem a hamisítvány, sem annak másolata nem maradt fenn, az az eredeti oklevél leplezte le, amelyet a hamisító alapul használt. Miért folyamodott egy nemes úr ilyen torzításhoz? Valószínűleg azért, mert évekkel azelőtt megalázó perben kellett igazolnia arisztokrata származását; azzal vágott vissza a kétkedőknek, hogy nemcsak nemes, hanem ilyen közismert magyar nemzeti hős az őse. Az is bizonyság a hamisításra, hogy a per miatt felforgatták a Dugovicsok családi levéltárát és nem került elő belőle Tituszra vonatkozó irat, csak jóval később. Miért éppen Titusz? Akkor sem volt gyakori névadáskor, de ókori hősöket idéz.

Cseh vitéz. Amikor Johannisz Dubraviusz középkori cseh történetíró feldolgozta a cseh nép történetét, beleírta a nándorfehérvári ütközetet is, és – nyilván Bonfini alapján – beleteszi az ismeretlen hőst, de nála zokszó nélkül cseh hősként szerepel. Sőt, párbeszédet is költ hozzá: ugrás előtt a cseh katona megkérdezi Kapisztrán János ferences szerzetest, hogy ha öngyilkos lesz, akkor üdvözülhet-e. És csak miután az megnyugtatta, akkor ugrott le.

Olvasóink írták

 • 2. okostojas007 2009. december 14. 09:57
  „gratulálpk a szegedi egyetemnek..
  ahol ilyen okostojások nevelődnek , ott nincs gond az egyetemi képzés szinvonalával..”
 • 1. nasi12 2009. december 13. 16:15
  „Szerintem is igaza van Szőcs Tibor szegedi történésznek!
  Én már régóta sejtettem, hogy sz´arok és gyávák voltunk a történelemben, de most, hogy Szőcs Tibornak meghomályosodott az igazság, már én is megnyugodtam.
  Már többen is tudni vélték régóta, hogy Mátyás király a legnagyobb román volt, meg a nagy Románia határa a Dunánál van, meg Nagy Szerbiába beletartozik talán még Kecskemét is, meg a Hunyadiak, meg ám´block semmi nem volt igaz amit eddig a történelemben tanultunk, de most, hogy Szőcs Tibor szegedi történész bebizonyította, hogy Dugovics Titusz a legnagyobb Cseh nemzeti hős, hát végleg kitört a béke a lelkemben.
  Bravó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legtöbbet a hermelines hölgyért küzdöttek

A világ egyik leghíresebb és legdrágább festménye, Leonardo da Vinci hermelines hölgye is látható a… Tovább olvasom