Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Doktor House magyarul

Színművészet - Túl az ötödik ikszen is sármos. Sokat foglalkoztatott színművész: a Nemzeti Színház társulatának tagja, szinkronizál, a Férfi és nő turnéval járja az országot. Sportol és nagyon tiszteli dr. House-t, akinek hangját is kölcsön adja hétről hétre. Mindenki kedveli, körbejártuk, megnéztük: ki is doktor House magyarul?

Kulka János fekete, szűk nadrágjában, elegáns ingében, túl az ötödik ikszen is sármos és vonzó férfi. Jól néz ki. Nem véletlen, hiszen tesz is érte: hetente kétszer-háromszor a napot a konditeremben kezdi. De hogy a szélesebb ismertséget jelentő kezdetet mi hozta el számára?

Mágenheim doktorként ismerte és szerette meg egy egész ország: fiatal színészként kapott lehetőséget arra a nyolcvanas évek végén, hogy a Szomszédok című, tizenkét éven át futó teleregény egyik főszerepét játszhassa. Amikor az első magyar ˝szappanoperáról˝ kérdezzük, azt mondja: azért vállalta el, hogy benne legyen a tévében. Tudta, a szerep nagy ismertséggel jár. Az akkori egyetlen magyar televíziócsatorna állandó szereplőjeként rendszeresen megszólították az utcán. Sokan hitték, az igazi neve tényleg Mágenheim, és orvos.

A teleregényt számos szerep követte – filmben és színpadon. Kaposvárról a budapesti Radnóti Színházhoz igazolt, 2005-től pedig a Nemzeti Színház tagja. Ott a nála majd egy évtizeddel fiatalabb Alföldi Róbert a főigazgató, akivel kinevezéséig nem találkozott, ugyanis nem ismerték egymást. Munkásságát természetesen elismeri, hiszen ugyanazokat az operákat és színdarabokat kedvelik mindketten. Kulka János eljátszott a gondolattal, hogy megpályázza a Nemzeti Színház főigazgatói székét – nem tette. Úgy érzi, utolsó esélyt szalasztott el: legközelebb már – szerinte – túlkorosként biztosan nem próbálja meg.

Kulka János
Kulka János

A Szomszédok 1999-es befejezése után öt évvel, 2004-ben újabb felkérést kapott: a szintén az MTV 1-es csatornáján futó Életképek egyik főszerepét játssza – Hegyi Barbara partnere a filmben. És hogy miért vállalta? Mert újra benne akart lenni a tévében. Az emberek – a nézők – ugyanis felejtenek. Aki nem jár a fővárosi színházba, az nem látja, hogy dolgozik, szerepeket kap, egyiket a másik után. Alakította már Hamletet, III. Richárdot, a Mester és Margaritában Wolandot, a Bűn és bűnhődésben Szvidrigaljovot, a Csongor és Tündében Csongort – csak néhány szerep a rengeteg közül.

Kulka János hangja is ismerősen cseng a tévénézők otthonában: hétről hétre a népszerű sorozathőst, Dr. House-t szinkronizálja. Két éve az akkor elhunyt Szakácsi Sándor helyett vette át a feladatot. Kulka imádja a bogaras, kiállhatatlan orvost játszó Hugh Laurie-t, nem is fukarkodik a jelzőkkel: zseniálisnak tartja brit színésztársát, szerinte lenyűgözően játszik. Arról nem is beszélve, hogy figurája eredeti. A brit színész A balek című könyvét is nagyon szereti, természetes volt, hogy amikor hangoskönyv készült a kötetből, ő olvasta fel. Amikor dedikáltatjuk vele a hangoskönyvet, elcsodálkozik. Azt mondja, ő nem kapott egy példányt sem, ma már, ami a tiszteletpéldányokat illeti, nem olyan bőkezűek a kiadók, mint régen.

Nyemcsok Éva

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfejthető a Kádár-titok?

Történelmi tabló - 1989. július 6-án hunyt el a pártállami Magyarország első embere, Kádár János. Ő… Tovább olvasom