Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

Csöpi Győrről és a filmezésről bezsélt

Bujtor István ma is imád Győrben sétálgatni, mint mondja, ilyen gyönyörű belvárosa csak kevés helynek van.

Bujtor István volt a vendége az Arrabona Lions Club legutóbbi jótékonysági estjének, ahol a vakok és gyengénlátók számára gyűjtöttek. A színésszel Csiszka Antal újságíró beszélgetett. Az elhangzottakból néhány részletet – Bujtor István hozzájárulásával – mi is leközlünk.

– Jólesik kimondani ezt a szót, hogy Győr. Ma is imádok itt sétálgatni, azért is, mert ilyen belvárosa kevés helynek van. Azóta is szívesen járok vissza, itt fogom megrendezni Szulák Andrea főszereplésével A kaktusz virágát, amit Győrben ősszel mutatunk be. Szulák egyébként nekem egy hatalmas felfedezés. Azt korábban is tudtam róla, hogy kitűnően énekel, táncol, de hogy prózai szerepben is milyen ragyogó alakítást tud nyújtani és hogy mekkora alázattal, fegyelemmel, munkabírással viseltetik a színészszakma iránt, arról nemrég győződhettem csak meg. Győrrel kapcsolatban egy óriási szomorúságom van, a Sipka Laci. Nagyon jó barátom volt. Tóth Tahi Mátéval együtt hármasban igen sokat bolyongtunk az éjszakában.

– Komoly és igaz érzelmi szálak kapcsolnak Győrhöz. De az emlékezést hadd kezdjem a kezdetek kezdetén, hatvannéggyel, a Karambollal. Kimentem a meghallgatásra, de talán túlságosan is úri gyerekként viselkedtem, a lényeg, hogy nem kellettem nekik, elküldtek. Az operatőr utánam szólt, hogy keressem meg az egyik fotóst lent az udvaron. A hölgy aztán elmesélte, hogy a főszereplőnek egy vidékről felszabadult, bivalyerős gyereket kell játszani, egy bunkó, nagyon tehetséges, de öntörvényű súlyemelőt, aki beleszeret egy nőbe a munkahelyén, s a nő jól helyrerakja őt. Levettem a szemüvegem a fotóhoz, kabátban, dzsekiben fényképeztek le és végül a kép alapján behívtak próbafelvételre. Ott pedig már annyira megfeleltem az elvárásnak, hogy Máriássy Félix azonnal aláíratta velem a szerződést háromezer forintos gázsiról, ami háromhavi átlagfizetésnek számított akkor. És a Karambolnak olyan sikere volt, hogy utána még a közgáz alatt hat vagy hét filmfőszerepet játszottam.

–  Az egyetem végére persze dilemmába kerültem, nemcsak azért, mert magától értetődően a gazdasági pálya állt volna előttem, de azért is, mert én addig – hiába voltam a filmek miatt népszerű az országban – színpadon még csak egyetlenegyszer léptem fel. Végül négy felkérést kaptam négy vidéki színháztól és a győri igazgató, Váradi György meghívása volt a legszimpatikusabb. Itt, Győrben fantasztikus társaságba keveredtem. Nagyon rossz voltam az első próbákon, éreztem, hogy ügyetlen vagyok, tehetségtelen vagyok, tíz kezem van és nyolc lábam. És emlékszem, eljött a bátyám (Latinovits Zoltán) a főpróbára és megnézett. Beültünk egy Rába-parti kiskocsmába, s utána bementünk a Czuczor utcai színházba. Én az egész éjszakát végigüvöltöztem, kikeltem magamból, mindenki engem próbált lehűteni. És láss csodát, reggelre megkönnyebbültem, kimentem az utcára, semmi bajom nem volt. S aztán igen nagyot lendített rajtam, hogy amint kiléptem a színpadra, hatalmas tapsot kaptam a győriektől. Isten áldja meg azokat, akik ott ültek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bangó Margit tanítja Szandrát

Hat éve Győrben arra vállalkozott Barát Imréné, hogy megmentse az egyre inkább elfeledett magyar… Tovább olvasom