Kisalföld logö

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Bronzba öntött szakácssiker

Osztálytársainak az általános iskolában már kondérban főzött finomságokat. Soha nem volt rossz tanuló, mehetett volna középiskolába, de édesanyja kettőjük tanulmányait nővérével nem tudta volna finanszírozni. Így dőlt el, Pető István szakács lesz!
Ötven éve van a pályán, amelyből a napokban fényes ünnepségen, a Mesterek Vacsoráján újabb sikeres szakaszt zárt le. Hat évig volt a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöke, nem akarták engedni, de lemondott, mondván, jöjjenek a fiatalok! Tiszteletbeli elnök maradt és megkapta a hazai szakács-cukrász szakma legnagyobb elismerését, a Venesz József-díjat. Örül ennek, de nem pihen. Gőzerővel főzi a Kisalföld konyhája 7. kötetének vad- és halételeit, ősztől lapunkkal közösen főzőiskolát indít. Ha otthon főzni kell, hát ő köti fel a legtöbbször a kötényt.

– Önszántából vált meg attól a poszttól, amely hazánkban a gasztronómia első számú közéleti tisztsége. Amikor átvette az irányítást, egy sok sebből vérző, gazdasági gondokkal küzdő szövetségben kezdett dolgozni. Mára egy rendezett, nemzetközileg is elismert társaság elnöke lehetne. Miért érezte azt, lépnie kell?

– Büszke vagyok rá, hogy egy jól felépített szövetséget hagyok az utódomra. Szakácsdiplomáciai sikereink jelentősek, a nemzetközi porondon elismernek, számítanak ránk. Három világszövetség elnöke volt vendégünk, arról nem is beszélve, hogy az összes európai elnök megfordult Magyarországon. Konferenciákat, versenyeket szervezünk. Munkánk eredménye, hogy megkaptam „A Szakácsegyesületek Világszövetsége Kiváló Munkáért Érdemérem" kitüntetést.

Szerettem volna megosztani a kitüntetést azokkal, akiknek a segítsége nélkül nem értem volna el ezt. Pontos másolatot nem csináltathattam az elismerésről, csak hasonlót. Ebből adtam mindegyiküknek. Hiszen a nemzetközi elismerés az egész magyar cukrász-szakács társadalomnak szólt.

A magyar gasztronómia legrangosabb kitüntetésével ismerték el Pető István munkáját. Fotó: Krizsán Csaba
A magyar gasztronómia legrangosabb kitüntetésével ismerték el Pető István munkáját. Fotó: Krizsán Csaba

– A Venesz József-díj azonban csak az öné. Bronzba öntött szakácssiker.

– Ez a legmagasabb szakmai elismerés, amely adható. Venesz József volt a Magyar Gasztronómiai Szövetség első elnöke. A díjat húsz éve alapították. Egyszer már felterjesztettek rá, de mivel akkor döntően nem szakácsként, hanem vendéglősként dolgoztam, a Schnitta Sámuel-díjat kaptam meg.


– Nem válaszolt még arra a kérdésemre, miért lépett vissza. Ha jól tudom, kifejezetten kérték, maradjon.

– Kértek és a tiszteletbeli elnöki címet is megadták, de ez már csak amolyan koccintó ember. De komolyra fordítva a szót, amikor átvettem az elnökséget, ötvennyolc éves voltam. Most hatvannégy. Azt érzem, hogy kevesebb az ambícióm, már nem keresem annyira a kihívásokat, szóval jöjjenek a fiatalok. Az utódom egy agilis, ötvenéves szakember. Jót tesz a felfrissülés. Különben is az volt az elvem mindig, a csúcson kell abbahagyni.


– A csúcson az elnöki munkát hagyta abba, a többi területen még aktívabb lett. Most fejezte be a Kisalföld-receptek hetedik könyvébe a vadász- és horgásztársaságok receptjeinek lefőzését.

– Tóth Tamás mesterszakáccsal főztük le a recepteket, aki ezt a címet a Mesterek Vacsoráján vehette át az ugyancsak győri Matusz Balázzsal együtt. Ők mindketten a Kuckó vendéglőben voltak tanítványaim. Egyébként valóban most fejeztük be a hetedik kötet előkészítését. A Kisalföld beírta magát a magyar gasztronómia történetébe azzal, hogy az országban először felvállalta, hogy összegyűjti a háziasszonyok receptjeit. Most a halász- és vadásztársaságokét. Ez igen nagy dolog, mert láncreakciót indított el, szinte minden megyei lap lemásolta. Általában szerényebb sikerrel, de emellett is nagy érték, hogy más tájak receptjei is bekerültek egy könyvbe. Az utókor számára nem vesztek el.


– Egyedüli Szakács Mestervizsga Bizottsági Elnök a megyénkben, családja három panziót üzemeltet, mindezek mellett van ideje arra, hogy főzőiskolát indítson és őszre egy országos gasztrocsatát szervezzen Győrbe.

– Tóth Tamás barátommal indítjuk el a főzőiskolát. Háziasszonyok, főzni szerető urak, üzletemberek, de még szakácsok is jöhetnek majd hozzánk. Amennyiben a Kisalföld partnerünk lesz, úgy egy év alatt összegyűjthetjük az Így főzünk mi szakácskönyv alapjait. Praktikákat, tanácsokat és természetesen nagyon finom recepteket.


– Tudja, egyetlen szakács sem kerülheti el a kérdést, otthon ki főz?

– Apai nagyanyám is szakács volt. De érdekes módon nálunk mindenki jól főz. Általában én kötöm fel a kötényt, de családi ünnepekkor a lányom ragaszkodik hozzá, hogy ő készítse el az ételeket. Kivétel ezalól a karácsonyi vacsora, mert ott a nászom készíti el a halat, az összes többit pedig én.


– Van titka annak, hogy valaki jó szakács legyen?

– Nem tudom. Az unokámnak alig ötévesen olyan kifinomult az ízlése, hogy minden fűszert felismer az illatáról, és megmondja, mit milyen módon elkészítve kér. Én pusztán szerettem jókat enni. Az ízekre, az elkészítési módokra is ráéreztem. Sokat kell tanulni, de talán születni is kell arra, hogy valaki a konyha mestere lehessen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó vonulós majális

A rendszerváltozás folyamatának talán legláttatóbb példája május 1. jellegének, hangulatának,… Tovább olvasom