Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Bor és dizájn

Borkultúra és kulinárium – 2009. november 15-ig elérkezettnek látszik az idő, ha a sztyeppi tavat körülölelő táj az ősz színeit ölti fel magára, a Pannon Őszt egy fergeteges rendezvénysorozat köszönti.

A gyümölcsösen pezsgő murcitól az új és friss fehérborokig, a régió elegáns éttermeiben elköltött kóstolómenüktől a vidám pinceünnepekig – mindezt és még sok más érdekességet fedezhet fel a több mint 100 rendezvény során.

2009. szeptember 5-től november 15-ig a régió nemzetközileg is elismert borai és a burgenlandi–pannon konyha állnak az események középpontjában. A pincesorok Heurigenjei, a szőlőhegyen tett kirándulások és szüreti mulatságok a Magyarországról érkező ínyencek szívét is megdobogtatják. November 11. környékén a hagyományos Márton dicsérete jelenti az események csúcspontját, amikor is az újbort régi hagyományok szerint keresztelik és kóstolják.


A masszív ellenkezéstőla high-tech fejlesztésekig

Számos vár tanúskodik Ausztria legfiatalabb tartományának harcias történelméről. A fájdalmas múlt azonban mára már csak a történelem egy része és ami megmaradt belőle, az a gazdag, színes kultúra, a négy hivatalos tartományi nyelv és egy virágzó, büszke bor(készítő) miliő!

Építészetileg a borászok szinte felrobbantották a hagyományos, szűk határok közé szorított, bájos építészeti stílust. Acél és üveg, homokkő és sok fa, gyakran kő a kövön a több száz éves boltíves pincék felett, melyek az építtetők magabiztosságáról tanúskodnak, a látogatók felé pedig korszellemet, nyitottságot és közvetlenséget sugároznak.

Form follows function. Funkcionalitás nélkül már elképzelhetetlen a modern borkészítés, hiszen a minőségi termék makulátlan körülményeket követel! A burgenlandi borászok ezt korán felismerték és a kompromisszumokat nem tűrő minőségfejlesztés útjára léptek.Csupa újdonság nyugaton

Rendkívül erősen érezhető a fiatal generáció által szerzett nemzetközi tapasztalatok hatása is a borkészítésben és az építészetben egyaránt: tanulás, kísérletezés, továbbképzés és tökéletesítés – ez mind csak a látogatók és a borbarátok javára válhat. Utóbbiak hihetetlenül sok borfajta között válogathatnak Burgenlandban. Egy helyen található vörös- és fehérborok olyan széles palettája, mely sehol máshol a világon nem lelhető fel és melyek az eredethangsúlyos karakterisztika, valamint a felismerhetőség szerint is – Terroir! – nemzetközi színvonalat képviselnek. A kitüntetések és a világ legnagyobbjaival szemben vívott megmérettetések győzelmei mind magukért beszélnek. A burgenlandi borászatot érintő változás beteljesedni látszik, a vinophil vendég pedig a tartomány egyik sarkától a másikig egy óriási építészeti múzeumot járhat be folyékony kincsek kíséretében, mint egy igazi sztár. Győződjön meg személyesen ön is minderről!


Az érzékek játéka

A borkulináris élvezetek magasiskolája mellett a világörökségi és nemzetipark-régió még számtalan érdekességgel szolgál. Fedezze fel kerékpárral szüret idején az őszi tájat. 500 kilométer kerékpárút áll a kirándulók rendelkezésére. Vagy pattanjon nyeregbe, hiszen a 150 kilométer hosszú lovaglóút-hálózaton ügetve is ámulatba ejtő képet mutat a Fertő tavi táj. A Fertő–Fertőzug Nemzeti Parkban, valamint a régió két natúrparkjában testközelből ismerheti meg a pannon természet csodáit. (PR)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Michelin eső Japánban

Nagy sikereket ünnepelhet a japán konyha: első alkalommal adott ki étteremkalauzt Kiotóról és… Tovább olvasom