Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Bizonyos foltok, papíron

Több mint két évtizede, Győr és Pécs zaja, forgataga után a szülői ház csendjébe vonult vissza Kelemen Benő Benjáminkép- és tervezőgrafikus. Újrónafőn, családi házában kerestük meg a művészt a közelmúltban átvett művészeti díj ürügyén.
Harmadik alkalommal írtak ki pályázatot az Eurégió Művészeti Díjra, melyre alkotásaikat Burgenland, valamint Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék művészei adhatták be. Idén az Eurégió West-Nyugat Pannónia térségéből közel kétszáz művész négyszázkilenc alkotása indult a rangos megmérettetésen. Neves szakemberekből álló zsűri választotta ki a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban kiállított hatvan alkotást (ezek a későbbiekben megyénkbe is eljutnak – az érdeklődők jövő év elején a győri Xántus János Múzeumban tekinthetik meg) és döntött a kitüntetettekről. Az első díjat Kelemen Benő Benjámin érdemelte ki a Bizonyos foltok főcímű és Párhuzam alcímű sorozatával.

A győri Centrum Áruház csapata

– Annak idején, mint sok gyerek, én is sokat rajzolgattam. Nem jártam képzőművészeti főiskolára, 18 évesen már dekoratőrként dolgoztam a győri Centrum Áruház kitűnő dekorációs csapatában, ahol kiállításokat, kirakatokat és reklámokat terveztünk, kiviteleztünk – meséli a kezdeteket az 1951-ben született művész.

Később egyénileg is kapott megbízásokat kulturális és politikai programok, rendezvények plakátjainak, emblémáinak megálmodására. 1978-tól a győri színház foglalkoztatta grafikusként: számos plakát, műsorfüzet született ötletei alapján.

– Nagy nevek fordultak meg akkoriban a színházban, jó volt ott dolgozni. A színház különleges világa nem volt távoli tőlem – magyarázza a grafikus, aki – mint vallja – éjszakai ember: napközben könnyen álomba szenderül, éjjel viszont szeret dolgozni. Ekkor minden megszűnik és a nyugalomban a koncentráció is jobban működik: ilyenkor születnek az alkotások „halálpontos" tervei.

Londonban is őrzik

A nyolcvanas évek elején a színházi világ forgatagából rövid időre egy bakonyi faluba menekült, szabadon megvalósítani önmagát, saját művészi terveit. Szabadúszóként számos kulturális rendezvény plakettjét, okleveleit, meghívóját vagy plakátját tervezte meg. Közben folyamatosan kiállít, a közönség egyéni és csoportos tárlatokon találkozhat műveivel, itthon és határon túl egyaránt. Plakátjait Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeumban, a pécsi színházi plakátgyűjteményben, de Londonban is őrzik, grafikáit Miskolctól Hódmezővásárhelyig, Győrig láthatták a művészetkedvelők.

– A vizualitás, a képi teremtés számomra vonzó közeg, ez talán amolyan családi örökség is. Félig iparos-, félig gazdálkodó parasztcsaládból származom, őseim kitűnően bántak a fával, fémmel, egyáltalán az anyaggal. Igazi kétkezi, kreatív emberek voltak – jegyzi meg a grafikus, aki igyekszik mindig naprakész lenni a kortárs művészetben. Fejlődésében meghatározó szerepet kaptak Bálint Endre alkotásai, a művész életműve és látásmódja: egyszerűségével, szűkszavúságával, hatalmas érzelmi magasságaival és mélységeivel. A plakát-, az emblématervezés is egyfajta tömörítésre, egyszerűsítésre, tiszta gondolkodásra és képi megjelenítésre sarkallja az alkotót. Ezt a fajta gondolkodásmódot tükrözik Kelemen Benő Benjámin grafikái, reliefjei és kisplasztikái is.

A ceruza kéznél van

– A kortárs képzőművészetet a mérhetetlen sokszínűség jellemzi: a figuralitástól az absztraktig széles a választék. Hatalmas a bizonytalanság, talán az alkotók részéről is, de a befogadók, a nézők részéről mindenképpen, hiszen nincs egy egyetemes trend, nincs egy meghatározott értékrend. Az egyediség és az individualizmus került előtérbe. Úgy gondolom, ez egyben korunk filozófiájának része is. Alkotásaim, szándékaim szerint az egyediségen túl a kortárs képzőművészetnek talán az arte povera és a minimal art vonulatához kapcsolódik – hangsúlyozza a művész, aki az olyan egyszerű eszközök híve, mint a tus és a grafit, mivel – mint mondja – a ceruza mindig kéznél van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október 21-én kihirdetjük a megye hét csodáját!

A megye hét csodáját kereső játékunk zárása előtt két nappal a zsűri mind a négy tagjának véleményét… Tovább olvasom