Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Benyovszky Móric táncos visszatérése

A Szegedi Szabadtéri Játékokon sikerrel mutatták be a Benyovszky Móric kalandos élettörténetét megelevenítő táncjátékot. A nagy ívű előadás két főszereplője a próbákra és az előadásra is Győrből érkezett. Fitos Dezső (Benyovszky) és Kocsis Enikő (Benyovszky kedvese) – mindketten Harangozó-díjasok – alig fejezték be a győri városháza előtt a Lippentő táncegyüttessel a nemzeti ünnepre készített koreográfiát, máris Budapest felé indultak, hogy ott elkezdődjenek a próbák. A szegedi bemutatóig sok munka várt rájuk.
„Közben sem volt egyszerű az életünk – mondja Fitos Dezső. – A Magyar Táncszínházban állítottam színpadra a Krabat, avagy a Fekete malom című táncjátékot. Külön büszkeség volt számomra, hogy a győri lippentősök is szerepelhettek ebben. Tánctudásuk, elhivatottságuk igazi színpadi emberekké tette őket. Olyanokká, akik vigyázzák a magyar kulturális értékeket, a népzenét, a néptáncot."

A Krabat olyan siker, hogy már őszre lekötött előadásai vannak a győri koreográfusok együttesének a Magyar Táncszínházba. A babérokon azonban nem lehet pihenni.

„Győri vagyok, itt születtem, ide kötnek a gyökereim. Mi mint táncosok a Budapest táncegyüttesben dolgozunk, de csoportokat vezetünk Szentendrén, a fővárosban is, és természetesen Győrött. Érezhető a városban a pezsgés, a tánc szeretete. A március 15-re koreografált táncjátékunk után, amelyet a városháza előtt mutattunk be, nagyon sokan gratuláltak és biztattak minket további hasonló munkákra" – mondja Kocsis Enikő.

Talán nem véletlen, hogy egyre többen beszélnek arról, a tánc magyarországi fővárosában érdemes lenne egy önálló néptánc-színházi társulatot alapítani. Akár az egykoron hasonló elszánás alapján megszületett Győri Balett tagozataként vagy külön együttes formájában. A néptáncnak, a táncszínházi előadásoknak is köszönhetően a Szegedi Szabadtéri Játékok az elmúlt években Magyarország legsikeresebb szabadtéri színházává vált. A Dóm téri előadásokra – az előzetes adatok alapján – mintegy 70 ezer néző volt kíváncsi, ez 95 százalékos látogatottságot jelent.

Olvasóink írták

  • 1. Kulica 2008. augusztus 20. 09:36
    „Mindkét produkció szuper volt, köszhönet érte. Csak gratulálni tudok hozzá. Büszkék lehetünk a két táncművészre.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri divattervező New Yorkban

Egyedüli európaiként vett részt és aratott sikert New Yorkban, a Mica Runway multikulturális és… Tovább olvasom