Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Barokk eskövő: Boldogító, emlékezetes igen

Idén a menyasszony Kelemen Tímea, a vőlegény Balogh Zoltán lesz a barokk esküvőn.
Frigyük emlékezetes lesz, hiszen nem sokan mondhatják el az országban, hogy a boldogító igen kimondásának pillanatában több ezer szempár nézi őket. A ceremóniát azonban megelőzi a felvonulás.

Korhű menet a belvárosban

A barokk esküvő leglátványosabb része a felvonulás. A menetet a francia barokk stílusjegyeit erőteljesen felnagyító öltözetű „bolond" zenészek vezetik, mögöttük a játékosság folytatásaként az egymással pörlekedő „bolond" menyasszony és vőlegény, valamint udvarhölgyeik következnek. A méltóságteljes, a termékenységet jelképező óriáshölgy, s a hatalmas szárnyait óvón, védőn kitáró aranyangyal, a hosszú, boldog házassághoz nélkülözhetetlen erények: a bölcsesség, a mértékletesség, az igazságosság és az erő igazi különlegesség, amelyet tovább fokoz a barokk ruhás táncosok, statiszták, hintók színpompás serege.

Pompás szertartás

A barokk esküvő korhű, kosztümös, vidám hangulatú, a barokk belváros hangulatához és kulturális örökségéhez illő, látványos rendezvény. Vasárnap a késő délutáni órákban elkezdődik a pompás barokk szertartás, melynek során – hosszú készülődés után – az összegyűlt többezres közönség előtt házasságot köt egymással egy igazi jegyespár. A ceremónia során a pár kézcsókkal búcsúzik a szülőktől, aláírják a korabeli házassági szerződést, a „móringlevelet". A menyasszonyt kardos vőfély figyelmezteti jó híre megóvására, majd felröppennek a szerelem madarai, a galambok, a házaspár pedig az ünnep örömére „aranypénzt" szór a gyerekeknek. A ceremónia után nagy vigadalom vár mindenkit a téren. A táncot kedvelők barokk táncokat tanulhatnak, és a táncházban ki is próbálhatják friss tudásukat. A város ajándékát Borkai Zsolt polgármester adja át az ifjú párnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harry Potter elvarázsol

Semmi sem véletlen. Az új Harry Potter-film éppen most került a mozikba, amikor megjelenik a sorozat egyelőre utolsónak gondolt kötete. Jól felépített gépezet működik, és gyártja a pénzt. Ez azonban nem baj, ha milliók várják, hogy olvashassanak. Tovább olvasom