Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Balla Ica örökre megpihent

Minden halálról szóló hír fájdalmas, az övé kiváltképp az. Elment a primadonna, Balla Ica örökre megpihent. Hétfőn este még vidám volt a hangja a telefonban, a 82. születésnapján a szűk baráti kör, a szomszédai megköszöntötték. Éjjel rosszul lett, csütörtök reggelig bírta a szervezete.
Párizsba készült az unokatestvéréhez, tervezte az utat, ám az élet tragikus forgatókönyvet írt. Hétfőről keddre virradóra érte a rosszullét, majd a sorozatos agyvérzés. Barátnője talált rá másnap reggel, ki tudja, meddig feküdhetett eszméletlenül. A művésznőt kedd óta géppel lélegeztették, rosszulléte óta kómában feküdt. Csütörtök reggelig bírta a szervezete, reggel 6 órakor költözött át az égi színfalak közé.

Élmény volt, ahogyan és amiről mesélt. A régi Győrről, a színházról, szerepeiről és mindarról a nagy szerelemről, amely a városhoz és a megyéhez fűzte. Mert művészet az is, hogy nemet tudott mondani a fővárosi színházaknak, hogy végleg odaköltözzön. Örök primadonnaként ünnepelték itt, közvetlen személyiségét nem lehetett nem szeretni. Nemcsak a színháziak, a munkatársak, a közönség, de az újságírók is kedvelték. A titok egyszerű: mindig lehetett tanulni tőle. Életfilozófiát, tartást, női praktikákat, társasági viselkedést, lokálpatriotizmust, s még hosszú lenne a sor.

Dr. Kovács Bélát és feleségét több évtizedes barátság és szeretet fűzte Balla Icához. A megye főjegyzőjét mélyen lesújtotta a hír, hisz egy hete még azt tervezték, márciusban több ismerőssel és baráttal együtt szereznek örömet Icukának.

– Kisgyermekkorom óta ismertem és szerettem őt – mesélte dr. Kovács Béla. – Minden szerepét ismertem, s tudtam azt is, visszavonulása után milyen jólesik neki minden találkozás, kerek évforduló. Éppen ezért két éve a megye és a város együtt köszöntötte, tavaly júliusban pedig egy emlékfalat állítottunk legkedvesebb szerepeivel, s könyv is megjelent az életéről. Az operettirodalom valamennyi szerepét eljátszotta. Annak idején, amikor a férje, Szakács Sándor a Nemzeti Színházhoz került, őt is hívták az Operába, de épp egy Marica grófnő előadás után nyilatkozta azt, miért menne tizenhatodiknak az Operába, ha itt Győrben az első lehet? Annyira szerette Győrt, a győrieket, hogy inkább maradt...

Balla Ica

Hétfőn még bement szeretett színházába, senki nem tudhatta, hogy utoljára látják. Körülnézett, végigpásztázta a róla elnevezett falat is, mintha tényleg búcsúzna. Erre azonban senki nem gondolt, főleg így... Talán csak ő sejtett valamit.


Mezzoszopránból drámai szoprán

A több emlékezetes szerep közül dr. Kovács Béla a nyolcvanas évekből A trubadúr Azucenáját említi, Balla Ica szopránja drámai erővel hatott. A zenés darabok meghonosításában elévülhetetlen érdemei vannak, hisz amikor csak csírája volt még a zenés daraboknak Győrben, Balla Icára, a hangjára, a színpadi fellépésére mindig lehetett számítani. A hetvenes években jutalomjátékként eljátszotta A nagymama címszerepét. A színpadon érezte magát igazán otthon.


Civilek, jótékony programok támogatója

Nem szerette, ha művésznőnek szólítják. Pedig ha valakinek, akkor neki egyszerűen járt a megszólítás, már csak azért is, mert számos klubban, civil szervezetnél szívesen látott vendégnek számított. Sosem ment üres kézzel: énekelt, felolvasott, mesélt, s mindezt jótékonyan, emberségből tette. „A sérültek nem tehetnek az állapotukról, miért ne segítsek, ha megtehetem?" – vallotta. Így egy idő után a jótékony programok szinte állandó meghívottjaként is szerepelt, örömet lopva a szívekbe.


Üzenet az utókornak

Két éve kedvenc helyén, a Komédiás étterem teraszán ültünk le egy pohár bor mellett. A színházról, a szerepeiről is mesélt: „Adományként fogom fel, és azért is hálás vagyok a sorsnak, hogy amit csak lehetett, eljátszhattam. A legelső operettem a Lili bárónő volt, azután lehettem Iluska, királylány, vagy háromszor boszorkány a János vitézben. Akkor a Denevér Adélja, a Cigánybáró Szaffija, később pedig az öreglány, szóval mindent megmutathattam, amit csak egy színházban lehet. Az ezzel kapcsolatos emlékeket, fotókat, újságcikkeket elraktam, mindent dokumentáltam. Ha most belegondolok, jó lesz az utókornak. A színházban csak az emberekért éltem. Mindig az lebegett a szemem előtt, hogy a lehető legjobbat adjam."

Győr örök primadonnája marad

A győri és a megyei önkormányzat is mély megrendüléssel értesült a Győri Nemzeti Színház örökös tagja, a Győr-Moson-Sopron Megyéért Kék Szalag Kitüntető Cím díjazottja, a díszpolgár és Déryné-díjas Balla Ica halálhíréről – a művésznő halálával Győr és a hazai színjátszás egyik legnépszerűbb, legsokoldalúbb és legszimpatikusabb egyénisége távozott az élők sorából. A megye és Győr önkormányzata Balla Icát saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem félünk a farkastól

A Győri Nemzeti Színház a ma este mutatja be Edward Albee Nem félünk a farkastól című drámáját a… Tovább olvasom